Bebel Without a Clause

Bebel Without a Clause

Thursday, December 30, 2010


PETALING JAYA: The shouts of Malaysia Boleh! echoed throughout the country – at homes, mamak shops, pubs, fields and even in cyberspace – as the Tigers brought home the AFF Suzuki Cup for the first time in 21 years.

Many mamak restaurants were crammed with hundreds of football fans who watched the match live on big screens.

“Superb, simply superb. I knew our players would win all along, so I wasn’t really scared like the others,” said 31-year-old Nordiana Shah with a wide grin on her face who watched the game from a restaurant in Section 14.

The furious pace of the match had the fans’ hearts thumping as they cheered and booed in equal measure, depending on how their beloved blue shirts were performing.

There was a loud cheer at the end when Safee Sali was selected for the Top Scorer award.

Ecstatic fan Noorazlee Abdullah, 44, lauded both teams.

“I’m very, very happy. The game was fair and both sides performed excellently. All I can say is, Malaysia is the best!” he exclaimed.

At another restaurant in Aman Suria, student Muhammad Syafiq Zahari said Indonesia’s first goal had him on the edge of the seat.

“But I’m so proud we won! Goalkeeper Khairul Fahmi Che Mat was absolutely steady and confident ... he was great,” he said.

Meanwhile, Indonesian fans – despite their team trailing 3-0 from the first leg – had hoped for a miracle, and that their team would give Malaysia a thrashing.

Daniel Yen, 23, had predicted a 5-0 Indonesian win. “I am 100% excited even though I am studying in Australia now,” he said in a phone interview before the match.

Psychology graduate Ingrid Chaiyanli, 20, said she did not hold any personal grudge against the Malaysian fans who had shone laser pointer beams at the Indonesian players in Bukit Jalil.

At Dataran Merdeka, thousands of supporters turned up to watch the live telecast of match.

Most supporters wore yellow jerseys and repeatedly cheered Malaysia Boleh!

UiTM Seri Iskandar student Shaidatul Aishah Azha said her family from Selayang did not regret making the trip as the atmosphere was really electrifying.

Pensioner Abdul Kader Razak was happy to be among the crowd supporting the Malaysian team.

“I was standing throughout the game but I did not feel tired at all,” he said.

Marketing officer M Helmi Husni said events like this not only united the different races but helped local businesses to generate income.

His company had a booth which sold Malaysian jerseys, flags as well as football merchandise.

Surf to for pictures.

Wednesday, December 29, 2010

AFF SUZUKI Cup: Pasukan YM Raja Dato' Gopal tewas tapi Syabas Malaysia

Seperti dijangkakan Harimau Malaya walaupun tewas 1-2 tetap baham Garuda.
Itupun gol terakhir adalah gol sendiri kerana kesian sangat kepada Indonesia. Takut kalau seri ke, nanti tak dapat pulak keluar team Malaysia dari Jakarta.
Banyak jembalang di Stadium Bung Karno ni.


Tuesday, December 28, 2010

Doaku bersama Harimau Malaya. Benamkan Garuda di Jakarta

Sibuk dengar cerita, mat2 indon tengah berserabut. Tak putus-putus  dari Timore Barat ke Kalimantan, dari Irian Jaya ke Acheh, rumah si bomoh dan si dukun dikunjungi.
Harimau Malaya akan tetap unggul. Pakai baju biru tampak segak dan tampan.
Biarpun halilintar jangan kau gentar dengan Garuda dungu...
Doaku akan sentiasa bersama mu.

Monday, December 27, 2010

Antara Bojan dan Trojan

Bukan bojan sebarang bojan,
Bojan datang mencari bohsia,
Bukan Trojan sebarang trojan,
'Trojan' dari Bukit Antarabangsa.

Pagi pagi kena kejut,
Kena panjat pokok kelapa,
Nak tahu lebih lanjut,
Sila layar ke blog APA.

Saturday, December 25, 2010

Palestine to declare independence on 911 a.m. on September 11, 2011?

The efforts which the Palestine's administration takes to develop state institutions and bolster economic growth will create a certain base for setting up an independent state by the summer of 2011, Palestinian Prime Minister Salam Fayyad said on Saturday.

SBA: The Palestinians should declare on the same day the British Mandate was declared on Sept 11 in 1922.
Read More ....Click Here
What else happened on Sept 11?
Other events in history that happened on 9/11, did you know?

Many biblical scholars, theologians,

historians, and astronomers say that the

Star of Bethlehem, signifying the birth of

Jesus Christ, can be calculated to within a

few hours of September 11, 3 B.C., based

on celestial charts and alignments for that

time. Historian Dr. Ernest L. Martin first

article on the subject appeared in 1976,

and in 1981 he published his research in

"The Birth of Christ Recalculated". In 1991,

the book was re-released as "The Star that

Astonished the World." Dr. Martin revealed

in his book, that the signs in the sky on

the night of Jesus' birth occurred on only

one day in 3 B.C., and they occurred

exactly on September 11, 3 B.C. between

6:15 pm and 7:49 pm EST

1297 William Wallace leads over 15,000 Scottish soldiers

to victory over the English Army at the Battle of

Stirling Bridge. Battle depicted in the film Braveheart

1499 French forces take Milan, Italy, with little

opposition. At that time Italy was comprised

of regions with city states.

Sept. 11

1609 Henry Hudson sails into New York harbor and

discovers Manhattan Island and the mouth of the

river later named in his honor - the Hudson River

1709 The Spanish War of Succession (1702-14) represents

the first European war of the Modern Era. On

September 11, 1709 an Anglo-Dutch-Austrian force

defeat the French in the Battle of Malplaquet, and

on September 11, 1714, after 13 months of siege,

Spanish and French troops broke into Barcelona,

ending Catalonia's sovereignty

Sept. 11

1777 The British defeat the Americans, led by George

Washington, at the Battle of Brandywine Creek in the

American War of Independence. The battle is regarded

as the first where Americans carried the American Flag

(Old Glory) to battle.

Sept. 11

1782 The siege of Fort Henry begins, and becomes the last

battle of the American Revolution

Sept. 11

1814 The American navy defeat the British in the Battle of

Lake Champlain in the War of 1812

Sept. 11

1855 The siege of Sevastopol ends when British, French,

and Piedmontese troops capture the main naval base

of the Russian Black fleet in the Crimean

Sept. 11

1922 Despite Arab protests, a British mandate is

proclaimed in Palestine on September 11, 1922.

The mandate came into effect at the end of

September 1922.

Sept. 11

1944 President Roosevelt, British PM Winston Churchill, and

Canadian PM Mackenzie King meet in Canada, at the

Quebec Conference. Also, the US 1st Army crosses the

border into Germany

Sept. 11

1948 Mohammed Ali Jinnah, the first head of state for Pakistan

dies in Karachi. He is called "The Great Leader" and "Father

of the Nation". Born on Christmas Day, 1876, he is

schooled in London and later returns to build the nation

of Pakistan. Jinnah, a Muslim, was a strong advocate for

Muslim - Hindu unity.

Sept. 11

1972 The troubled Munich Olympic Games end on September

11, 1972 and the world witnesses the beginnings of

terrorism. Eleven Israelis are killed by terrorists.

Sept. 11

1973 Chilean President Salvador Allende is killed in a violent

military coup led by General Augusto Pinochet.

Sept. 11

1990 U.S. President George Bush addresses Congress on the

Persian Gulf crisis, vowing that "Sadam Hussein will fail" in

his takeover of Kuwait. Eleven years later, to the day, his

son George W. Bush, would face an even greater challenge.

Sept. 11

1999 The Jewish calendar is 6,000 years old. September 11,

1999 is regarded as the 6,000th anniversary of

Adam's creation. September 11th is recognized by

many faiths as the end of a major cycle.

Selamat Menyambut Hari Lahir Nabi Isa

Sempena 25hb Dec 2010, Teman ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Lahir Nabi Isa/Hari Natal.
Semoga hari ini adalah hari bahagia anda dan keluarga anda dan ingatlah pergorbanan Nabi Isa demi menyelamatkan seluruh umat manusia.
Semoga umat Kristian akan menggunakan hari ini sebagai hari merapatkan hubungan antara Nasrani dan Islam dengan menyambut bersama-sama teman2 anda yang bukan seugama.
Terima Kasih
Siamang Bukit Antarabangsa

Friday, December 24, 2010

Kisah Cikgu Murni yang tidak Murni

Pagi ini teman dikejutkan dari buaian rimba di Bukit


Lebih kurang 9 pagi, bunyi siren bomba berlegar-legar di bawah

kondo berdekatan dengan Oakleaf Park Condominium.

Ingatkan Kyoto Gardens terbakar, rupa-rupanya ada seorang tua

kurus kering yang berpakaian pampers terdampar di drying area

dalam keadaan tidak terjaga, berlumur dengan najis, dan


Ahli bomba yang datang terpaksa menalipon tuan punya yang bernama

Cikgu Murni berkenaan keadaan bapa mertua yang dalam keadaan


Selepas meminta kebenaran, bomba terpaksa pecahkan pintu masuk

rumah itu. Apa yang dijumpa amatlah menyayatkan hati. Warga emas

ini ditinggalkan selama satu bulan dengan berbekalkan roti

sebungkus yang telahpun habis, dan pampers yang telahpun habis

diguna pakai.Inikah dinamakan masyarakat penyayang yang di

laung2kan oleh pemimpin masyarakat.

Warga Emas itu kemudian di hantar oleh pasukan bomba penyelamat

ke hospital untuk dirawati.

Dari peristiwa ini, beberapa persoalan yang boleh kita utarakan:

1. Mengapa Cikgu murni seorang ustazah berdekatan dengan sekolah

ugama Riverdale sanggup berbuat sedemikian

2. Adakah punca ini disebabkan kesesakan rumah2 orang-orang tua?

3. Apakah tindakan pencegahan yang kita boleh ambil dari segi

persatuan komuniti dan oleh parti-parti politik?

Saya ingin majukan soalan2 saya kepada penghujung blog saya yang

budiman untuk berkongsi pendapat.

P/S Anda juga boleh layar ke lamanweb kementerian penerangan:

Wednesday, December 22, 2010

Panas! Selangor haramkan logo 1Malaysia atas desakan DAP.

Tak di sangka-sangka , buah cempedak menjadi nangka.

Dalam perang 1Malaysia, nampaknya sudah tidak ada lain lagi oleh Kerajaan Negeri Selangor menegakkan benang basah melainkan mengharamkan logo 1Malaysia. Saya tidak tahu peruntukan mana dalam perlembagaan kerajaan negeri Selangor membolehkan ia mengharamkan logo atau mesej yang dikeluarkan oleh kerajaan pusat.

Ini macam coup-detat pintu belakang, dan tidak eluk kalau di laksanakan, ini bagai kerajaan negeri Selangor telah mencabuli perjanjian dengan kerajaan Federal dan boleh disamakan menghina perlaksanaan program kerajaan Federal dan melanggar perlembagaan negeri Selangor.

Maka Sultan Selangor ada hak untuk memecat kerajaan negeri Selangor yang dianggap tidak menghormati perjanjian kesultanan negeri Selangor dan kerajaan federal.

Baginda Sultan harus melihat suasana politik yang tidak sihat yang dipelopori oleh pakatan tiga parti dan seharusnya mengambil tindakan keatas Parti DAP yang mendesak perlaksanaan pengharaman ini keatas Khalid Ibrahim.

Baginda Sultan ada kuasa untuk memecat Khalid Ibrahim dan juga mengharamkan parti DAP, PKR dan PAS di bumi Selangor yang sengaja menghina konsep 1Malaysia yang mengamalkan keluhuran perlembagaan, termasuk Kedaulatan Kesultanan Melayu di negeri Selangor.

Tuesday, December 21, 2010

Malay Buddhist: The Greater Langkasuka Kingdom

Malay Buddhist: The Greater Langkasuka Kingdom
The oldest Malay kingdom is accepted as Kedah, the seat of the greater Langkasuka coalition of kingdoms in northern Malaya, which also included Pattani, Beruas (Gangga Negara), Kelantan, Terengganu and Pahang.

There is no problem among peninsula Malays about Sriwijaya which is acknowledged by all Malays as the classical Malay empire.

Langkasuka itself for a while became a tribute kingdom of Sriwijaya. Malays also have no problem about their ancestors being mixed Hindu/Buddhist/animist. Well, you can't deny history, can you?

In case, you haven't come across this information, the first kingdom called 'Melayu' was founded around Sungai Melayu (Melayu River), a tributary of Sungai Batang Hari, in an area called Jambi, in south-eastern Sumatra.

Sriwijaya invaded and conquered Melayu some time in the 7th century. However, the linguistic and cultural traditions of the Melayu or Jambi kingdom survived and prevailed, in fact grew and spread further under Sriwijaya, so much so that more or less the whole Sriwijaya realm adopted them and made them their own.

Jambi is situated just north of Palembang, the seat of the Sriwijaya empire. In 1088, the Dharmasraya royal family of Melayu/Jambi invaded Palembang and conquered it, thus achieving a reverse takeover of Sriwijaya which they maintained for the next two centuries.

The sprawling Sriwijaya realm throughout its long history maintained several regional capitals, presumably to facilitate trade with neighbouring kingdoms. The Khmer or Kemboja kingdom in its early years was a tributary state of Sriwijaya.

So too was a Siamese kingdom called Nakhon Si Thammasoke in southern Siam/northern Malaya which assumed the official name of Sriwijaya Suvarna Bhumi (Sriwijaya Land of Gold).

There has also been a long history of ethnic interaction between Burmans, Thais, Malays, Khmers, Annamese, Chams and other South East Asian ethnic groups. The Mekong riverine system could be a likely link, a land link in much the same way the sea link connected peninsula Malays with their archipelagic counterparts.

The Chams for example, who ruled in today's central and southern Vietnam were a Malay people with their own kingdom. The oldest kingdom in South East Asia was the Funan kingdom which very likely was a mixed Burmese/Thai/Malay/Khmer/etc. realm.

Then again, if you speak to a Thai ultra-nationalist, he'd tell you that the whole of mainland South East Asia comprises various branches of the lost ancient Thai race (which may be because he'd like to one day reunite into a single Thai kingdom).

Whereas, a Kedah royalist would tell you that ancient Siam was in fact first founded by a Kedah prince. So, there you go.

Thus, when you read "Malay", the term has many levels of meaning depending on the context in which it appears. On a Malaysian daily, it would mean "Malaysian Malay". Whereas on an anthropological research paper, it could mean anything relating to the entire Malay archipelago.

Thus, in a narrow sense, and out of nationalistic pride, a Javanese man wouldn't say he's a Malay. But in a broader sense, the Javanese are also members of the larger Malay ethnic family, which in turn is a member of the even larger Malayo-Melanesian-Polynesian-Austronesian family.

Finally, here's an interesting mention from Wikipedia's entry on the Thai kingdom of Ayutthaya:

During much of the fifteenth century Ayutthaya's energies were directed toward the Malay Peninsula, where the great trading port of Malacca contested its claims to sovereignty. Ayutthaya was successful with the military support of Ming China and Japan, who wanted to share the wealth of trade at Malacca. The northernmost loose confederations of Malay states were not well bound to Palembang, the Srivijayan capital.

During this time, they stretched all the way north as far as modern day Chumporn, and far south including Pattani. It is highly probable that the entire Indochina region was occupied by Malay peoples before the arrival of the Thai, Vietnamese, Chinese, and Burmese, of whom were pushed south or killed. Places across the region from Vietnam to Burma still bear Malay names.
You'd notice the sentence in it inferring that the entire Indo-China region could likely have been an almost completely Malay-inhabited area, before Malays were pushed out south, killed off etc. by later arrivals from neighbouring regions. Perhaps the Malay peoples have an unfortunate natural tendency to be too laid back, too friendly, too welcoming to strangers, too gentle etc. all of which may have not been too good for themselves in the end?

Monday, December 20, 2010

Pernah ku katakan tiada pilihan lain tapi Nuklear ...Soalannya dimana?

Sudah teman kaborkan tempoh hari, bahawa Malaysia tidak akan dapat lari dari penjanaan kuasa nuklear.
Pengikut kajian di tempuh hari, berikut adalah ranking penjanaan kuasa mengikut model Manfaat-Peluang-Kos-Risiko (Benefits-Opportunities-Costs-Risks):
  1. Nuklear
  2. Haidro
  3. Fossil
  4. Thermal
  5. Solar
  6. Angin
Ini amat selari dengan kenyataan Peter Chin semalam (TheSun 20/12/2010). Yang amat menarik, ialah keupayaan Thermal sebagai satu calun teknologi masa akan datang, dimana Thermal adalah berdasar kepanasan yang sentiasa ada didalam kerak bumi . Bukti konsep (Proof of Concept) pernah dilaksanakan di Eropah dan Amerika Syarikat. Pernah satu masa dulu, teknologi ini cuba di laksanakan di sebuah kelab bernama Raintree.

Kita akur dengan keputusan kerajaan, tapi di manakah tapak loji itu? Kita boleh kata tidak mungkin loji nuklear akan di lakukan di Sarawak. Nak jalankan Bakun pun susah.

Jadi nampaknya, loji Nuklear akan hanya terletak di Semenanjung sahaja ke? Adalah tidak munasabah kalau loji ini di tempatkan di Semenanjung sahaja.

Teman rasa Sabah yang banyak pesisiran pantainya (dan awek2nye yang cun melecun) akan menjadi satu kuasa nuklear dalam 10-15 tahun lagi.

Loji nuklear memerlukan akses pada air yang murah dan infrastruktur yang sederhana. Jadi kawasan ini mesti berada di pesisir pantai atau pulau yang saiznya cukup untuk menampung penghuni seramai 4-6 ribu orang. Apapun tapak loji mesti lah jauh dari kawasan yang padat penduduk. Dari segi politik, kawasan Pakatan Pembangkang akan dikecualikan. Jadi yang ditolak ialah:
  1. Selangor (Yahoo!!)
  2. Kelantan
  3. Pulau Pinang
  4. Kedah
  5. Melaka (terlalu kecil, tapi kalau cencaluk radioaktif mungkin buat orang Melaka lagi kuat)
  6. Sarawak
  7. Perlis (Terlalu Kecil)
  8. Wilayah Persekutuan (Padat dan kecil)
Yang tinggal ialah:
  1. Terengganu
  2. Negeri Sembilan
  3. Johor
  4. Sabah
  5. Pahang
  6. Perak (Politik tak stabil, takut Nizar jadi lagi gila!)
Kita perlu membuat kajian lebih mendalam. Tapi teman fikir, walaupun Iskandar Johor tapak yang lebih sesuai kerana dekat dengan Singapura (kerana bila meletuppun sekurang-kurangnya Singapura pun akan lingkup jugak), Pahang dan Sabah adalah negeri yang mungkin kita lihat menjadi dua negeri Malaysia berkuasa nuklear.

Saturday, December 18, 2010

Suzuki cup. Malaysia mara pusingan akhir

Syabas Malaysia!
Malaysia telah seri 0-0 (2-0)untuk mara ke pusingan akhir Suzuki cup.
Syabas dan taniah. Nasihat saya pakai baju biru lagi mengancam dan segak.

Program selamatkan Selangor Darul ehsan

Teman terima dari seorang kawan mengenai satu gerakan untuk menyelemat negeri Selangor dari Anasir anwar ibrahim. Menurut beliau, gerakan menyelamat ini amat penting. Kita tidak mahu negeri Selangor di timpa bala sebagaimana yang berlaku di Kelantan sekarang ini.
Assalamualaikum Wbt,
Adalah saya diarah utk memaklumkan Program Roadshow Selamatkan Selangor Darul Ehsan mlm ini 18.12.2010 (sabtu)
Masa .8.30 mlm bertempat di Dewan Seong Yip Club.
(berdekatan Klinik Kesihatan Ampang) Bawalah seberapa ramai yg boleh dari Caw.Tuan /Puan. pada mlm ini.Tq s.k. Dato Hj Ismail Kijo.Ketua Umno Bhg Ampang.

Thursday, December 16, 2010

Pakatan pembangkang cadang ambil tindakan mahkamah untuk memlengahkan kes Anwar

Ini tak lain tidak bukan hanya untuk memperlengahkan prosess mahkamah dalam kes Anwar vs Saiful - SBA

Pakatan pembangkang cadang ambil tindakan mahkamah

16/12/2010 3:32pm

KUALA LUMPUR 16 Dis. - Pakatan pembangkang bercadang untuk mengambil tindakan mahkamah ke atas Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia selepas Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan tiga lagi anggota Parlimen pembangkang digantung selama enam bulan daripada menghadiri persidangan Dewan Rakyat.

Ahli Parlimen Bukit Gelugor (DAP), Karpal Singh berkata, keputusan itu diambil berikutan mereka tidak diberi peluang untuk memberi penjelasan ketika perbahasan usul penggantungan itu.

"Kita mungkin bawa ke mahkamah. Ada satu duluan dalam kes Gobind Singh di mana, sebenarnya, kita bawa Speaker, Pandikar Amin sendiri….? Mahkamah memutuskan bahawa dalam keadaan tertentu, terutama apabila peraturan keadilan asasi tidak dipatuhi, waktu itu mahkamah mempunyai bidang kuasa.

"Ia secara terang-terangan, dan tindakan Speaker, dalam apa jua cara ia tidak boleh dipertahankan. Kita mahu perintah kehakiman dan kami tidak akan biarkan dia terlepas. Kita tidak mahu ini menjadi satu duluan pada masa depan," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, hari ini.

Dewan Rakyat hari ini meluluskan usul menggantung Anwar (PKR-Permatang Pauh) daripada menghadiri persidangan selama enam bulan kerana membuat kenyataan mengaitkan konsep 1Malaysia dengan kempen One Israel. - Bernama


Wednesday, December 15, 2010

Parti akim dikitar semula

Tidak syak lagi memang ada penukaran kewangan semasa pemiliham Akim.
Parti ini kini dikitar semula menjadi parti Kita maka tidak terperanjat kalau politikus seperti jeffry, murugiah dll.
Jangan terperanjat bila banyak Ahli Akan datang dari PKR.
Hanya Hanafi Saja yang melenting.
Itulah tidor banyak sangat.

Tuesday, December 14, 2010

Ketuanan Melayu 'Kantoi'di Taiwan

Nuraina A Samad's 3540 Jalan Sudin: Zaid Ibrahim Has Joined Akim...(Akim?)

At least we know there is going to be one more Bumiputera Millionaire come Wednesday.
Congratulations Zakaria, we are proud of you!!!!

Nuraina A Samad's 3540 Jalan Sudin: Zaid Ibrahim Has Joined Akim...(Akim?): "Zaid Ibrahim Has Joined Akim...(Akim?)
Oh, it's a little-known party in Kelantan. It's full name is the Malaysian People’s Justice Front.

And with Zaid Ibrahim as a member, it will not be little-known no more. That's a promise.

Its president Zakaria Salleh said today Zaid - former Umno, former Parti Keadilan Rakyat member -- joined the party last month.
Zaid's resignation from PKR took effect on Nov 19.
How timely. Zaid may even want to be its president. Akim is scheduled to hold its annual general meeting on Wednesday to elect a new leadership.
Zakaria may even offer to move aside to give way to Zaid."

Monday, December 13, 2010

DARUL EHSAN TODAY: Apa Bila Doa Dan Ayat Quran Dibacakan Di Konvensyen DAP..Lepas ini Christianity 4 All Homo4All

"Lepas ini giliran DAP/Hindraf PKR baca doa di muktamar PAS, siap dengan pergerakan salib , sembahan tok pekong atau Mandram Sami Hindu."

PAS for All, Christianity for All, Hinduism for All, Tok Pekong for All, Homosexual for All-slogan Pakatan Rakyat yang baru.

DARUL EHSAN TODAY: Apa Bila Doa Dan Ayat Quran Dibacakan Di Konvensyen DAP..: "Apa Bila Doa Dan Ayat Quran Dibacakan Di Konvensyen DAP..
Konvensyen DAP Pulau Pinang 2010 yang berakhir semalam menempa sejarah tersendiri apabila bacaan doa berkumandang buat pertama kalinya dalam sebuah persidangan parti yang berusia 44 tahun itu di Pulau Pinang.

Bacaan doa selama lebih kurang empat minit itu dipimpinkan oleh Yang Dipertua PAS Tanjung, Yaacob Omar yang turut menegaskan bahawa Islam adalah untuk semua umat manusia tanpa mengira kaum, fahaman mahupun darjat.

Dalam ucapan ringkasnya sebelum membaca doa tersebut, Yaacob berkata, tidak menjadi satu kesalahan untuk mana-mana pihak untuk membaca doa dalam majlis yang kebanyakannya dihadiri oleh bukan Islam kerana ajaran Islam itu membawa kebaikan kepada semua yang mengamalkannya.

Bacaan doa tersebut berkumandang sejurus selepas hampir 650 perwakilan yang menyertai konvensyen itu selesai menyanyikan lagu Negaraku, Lagu negeri Pulau Pinang dan lagu rasmi parti, demikian menurut kenyataan pejabat ketua menteri Pulau Pinang.

Puluhan ahli DAP berbangsa yang hadir di konvensyen sehari itu menadah tangan mengaminkan doa berkenaan di samping beberapa ahli PAS Pulau Pinang yang turut hadir sebagai tanda sokongan atas perjuangan bersama dalam Pakatan Rakyat.

Bacaan doa bagi memohon kesejahteraan para peserta persidangan tersebut selain meminta pertolongan dan rahmat Allah Taala agar memberkati majlis dan perjuangan parti berkenaan adalah sesuatu yang asing bagi mana-mana DAP sebelum ini."

Adakah di sebabkan Pakatan mulai celaru atau perubahan BN mengembalikan kepercayaan pelabur-pelabur dari luar?

Adakah di sebabkan Pakatan mulai celaru atau perubahan BN mengembalikan kepercayaan pelabur-pelabur dari luar? Ataupun kedua2nya?
By Agence France-Presse, Updated: 12/12/2010

Malaysia sees sharp FDI rebound in first nine months

Malaysia's foreign direct investment has jumped 141 percent in the first nine months, in a rebound analysts said Sunday was partly due a series of bold economic reforms introduced by the government.

The export-dependent Southeast Asian nation saw a sharp decline in foreign direct investment (FDI) last year, which fell 81 percent to 1.4 billion dollars in 2009 from 7.3 billion in 2008.

The trade ministry said in a statement late Saturday that the FDI rose to 17.1 billion ringgit (5.5 billion dollars) for the first nine months of this year, compared to 7.1 billion ringgit during the same period last year.

"It is a combination of both factors -- the resumption in the global FDI growth and the concerted efforts by the government to improve the investment climate," said Yeah Kim Leng, chief economist from ratings agency RAM Holdings.

"We are benefiting from the strong efforts put in by the government to lure foreign investors," he told AFP.

The economist said he was positive that the FDI inflow for the full year would exceed 20 billion ringgit which would be "slightly above the pre-crisis levels".

Malaysian premier Najib Razak has unveiled a series of economic reforms since taking power last year aimed at creating 3.3 million jobs and propelling the country of 28 million people towards high-income economy by 2020.

He has promised major infrastructure projects and financial market liberalisation, and vowed to stimulate the private sector to attract the much-needed foreign investment.

Malaysia's central bank said last month that the country was on track for a six percent growth this year, despite growth slowing to 5.3 percent in the third quarter as exports slipped.

Sunday, December 12, 2010

Adakah ini logo Barisan Nasional yang baru?

(dari :
Bila PM cakap pasal re-branding BN, kitapun tertanya-tanya, apakah logo baru BN?

Terlebih dahulu kita mesti definasikan apa pakej BN yang baru, misalannya:

1. Logo itu melambangkan progresif

2. Pertimbangan yang Adil,

3. Berteknologi tinggi

4. Boleh di kaitkan dengan kehidupan harian

5. Tak boleh dan tidak akan tipu pengguna atau pelanggan , iaitu rakyat

6. Berkhidmat,

7. Tiada pertikaian,

8. Jimat

9. Disenangi pengguna atau pelanggan

10. Anggun dan canggih

11. Melambangkan ekonomi mantap

12. Tidak ada kemelayuan, kecinaan, keindiaan, kedayakan, kedusunan dll

Adakah ini?


Kalau aku Ahmad Masri, aku akan berasa malu! Tersirat dan Tersurat pergerakan strategi DAP!

Bila kita singkap kembali zaman kejatuhan Kedaulatan Melayu, kita sudah pasti terbaca gara-gara Melayu yang berjuang untuk kuasa, dan ada diumpamakan sebagai pengkhinata semasa peralihan kuasa Sultan yang sedia ada yang digantikan oleh Sultan yang lain dan disokong oleh kuasa luar yang semasa itu ingin bertapak disebuah negeri Melayu.

Untuk mendapat tempat dan kredibilitu kuasa di mata dunia -dunia penjajah barat, maka sokongan keatas seorang yang berdarah raja itu perlu.

Kita tahu perihal pergolakan di Perak, di Kedah, di Johor, dan di N9.

Di Perak, Dinding di pecahkan, di Kedah, Pulau Pinang disewakan, di Johor Singapura di Jual dan di N9, Naning di berikan kepada Inggeris sebagai jajahan Melaka dan Gemas kepada Johor.

Dalam diam-diam, Ahmad Masri seorang peniaga Ikan (ini yang tak sedap, sekurang2nya carilah anak raja seperti Tunku Aziz di Perak) nak di gelapkan matanya menjadi Mamanda Menteri.

Kita amat beruntung kerana, kalaulah perpecahan diPKR berlarutan, kemungkinan si Khalid Gagap ini boleh diturunkan Anuar, dan digantikan oleh Ahmad Masri atau sesiapapun dari ADUN DAP yang berbangsa Melayu.

Nasib baik tidak ada ADUN Melayu, kalau tidak dah lama BABI akan turut perintah DAP dan menggantikan Khalid dengan DAP Melayu.

Alhamdullillah, ini tidak dimungkinkan kerana, tiada ADUN Melayu, melainkan kalau Ronnie Liu atau mana-mana kawasan selamat bagi DAP, di minta lepaskan DUN dan diberikan kepada Ahmad Masri dalam pilihanraya kecil nanti. Test Water undi Melayu sebagai calun DAP di kawasan Cina?

Dari segi strategi, Sherlock Holmes pernah berkata "Eliminate all other factors, and the one which remains must be the truth."(

Kenapa DAP buat begini?

Yang tersurat, Ahmad Masri (nak lawan Ahmad Maslan kot) adalah seorang Islam yang akan diperkudakan.

Yang tersirat adalah sokongan orang Cina tidak akan kembali kepada BN. Ini selari dengan reaksi dan kenyataan Presiden MCA dan Presiden Gerakan. Sokongan orang Cina adalah ditahap seperti sebelum era 13 Mei 1969 sehingga PRU akan datang. Ini mungkin strategi dan sentiment kesemua parti berdasarkan orang Cina. Hakikat nya, kenyataan MCA dan Gerakan adalah bunyi-bunyian dan bising-bisingan hanya untuk melekakan UMNO dan PAS.

Saturday, December 11, 2010

Pantun 1Seloka Penderhaka : Nukilan Siamang Bukit Antarabangsa

Sultan Perak Azlan Shah,
Jadi hakim ketika muda,
"Kalau melayu hina bangsa,
Sikap penderhaka itulah tanda ."

Sultan Selangor Sultan Johor
Pengkhianat bangsa diutara
Rakyat tahu siapa yang luhur,
Masihkah Azizah belakang kira.

Teluk Bahang Tempat Berkelah,
Bayan Lepas Permatang Pauh,
Titah Pahang sudah terserlah,
Sultan PAS senyap belako,

Ketuanan bukan hambapun bukan,
Kedaulatan raja dan anak bangsa,
Mesti dijunjung titah sultan,
Buang negeri semua Penderhaka

Raja Melaka Raja berdaulat,
Nasihat baginda jagalah raja,
Kalau belaka tidak nasihat,
Sampai kiamat bangsa di hina.

Ke Amerika sudah, ke Australia sudah

Hanya ke Mekah sahaja brother-ku belum,
Marahpun sudah Titahpun sudah,
Hanya pingat di tarik belum.

Wednesday, December 8, 2010

16/12/2010: Zaid akan tubuhkan parti PAP?

Pada 16 Disember ini, Zaid akan mengumumkan penubuhan sebuah parti baru. Ini bukan desas desus tetapi dari mulut nya sendiri.

Kini hanya seminggu lagi, apakah konsep parti yang akan di ketuai oleh Zaid?

Kita sudah boleh mengagakkan bahawa parti ini akan bermiripkan pemikiran Zaid sebagai seorang peguam, atau seorang pengkhianat melayu yang pernah mempertikaikan "Kedaulatan Melayu", atau seorang liberal and kenkadang bertaubat bila berdepan dengan Nik Aziz.

Zaid berwatakkan pelbagai perangai yang boleh dikatakan Melayu Anglophil, Arakkian, kominismo dan Liberalismo yang bersikap general kuku besi.

Zaid jugak seorang retro dimana beliau kenkadang boleh bersifat tradisional, jadi tidak lah mustahil konsep parti berpandukan nostalgia.

Parti baru ini tidak berpihak kepada Pembangkang dan juga Barisan Nasional. Ia adalah satu parti bebas era baru.Suara ketiga kuasa baru politik akan datang.

Parti itu akan di beri nama Parti Atas Pagar (PAP). Logo parti adalah roket mini dan sabit mini dalam botol whiski.

Warna rasmi ialah biru muda dan hijau muda.

Tuesday, December 7, 2010

Nik Aziz Pandai berpolitik, buta hati, bodoh sombong, bersubahat jahat atau mempermainkan Islam?

Rupa-rupa nya, pandai pulak Nik Aziz berpolitik.

Dalam kenyataannya hari ini (NST 7/12/10, ms 7- "Lim can be DPM if he is Muslim" dan juga blognya), Nik Aziz meletakkan syarat bahawa seorang yang hendak menjadi TPM mestilah yang berugama Islam dan warak.

UMNO tidak akan menafikan bahawa seorang yang menjadi sidekick PM mestilah juga seugama dengan nya. Ini kerana pendirian UMNO bila mana PM bercuti atau sakit maka orang yang menggantikannya seharus seorang yang berfahaman dan berugama sama dengan nya iaitu Islam.

Apa akan jadi sekiranya TPM iaitu bukan Islam, tentu kucar kacir sekiranya PM jatuh sakit kritikal dan tampuk pimpinan akan jatuh kepada orang kedua secara otomatis.

Apa yang kita mempersoalkan ialah kenapa Nik Aziz sampai sekarang tidak bertanya pada mereka-mereka yang sekian lama mempermainkan ayat Alquran dan mempersendakan Islam tidak mahu masuk Islam. Ada kah Nik Aziz ini buta hati atau sengaja dibiarkan Islam dan PAS 'di liwat' sekian rupa?

Mereka-mereka ini adalah musuh Islam yang terang2 kerana sudah lah memlambung2 kan ayat Quran atau ada yang berarak semasa Maulud Rasul tapi sudah berzaman masih tidak menganut Ugama Islam.

UMNO berpendirian sekiranya seorang itu bangsa 1/4 turki ke lanun ke, India atau China sekalipun, tapi kalau dia Islam maka tidak mustahil lah mereka ini boleh menjadi PM.

Monday, December 6, 2010

Bloggers beware. Darjah Kebesaran Ku Li di tarik balik.

Kita telah tahu perihal perlucutan darjah kebesaran Ku Li oleh Sultan Kelantan yang baru.
Yang ingin tahu lebih lanjut berita ini boleh lah layar di sini.

Nampaknya, semakin ramai yang telah dan akan dilucut kan darjah kebesaran Kelantan. Tidak mustahil kalau mereka-mereka ini ada yang kita anggap kerabat di raja Kelantan.
Pada patek yang hina ini tidak ada darjat jadi patik tidak apa yang boleh dilucutkan.

Pelajaran Kesultanan 101

Jangan komen dimana berada, di kedai kopi, di blog atau pun dimahkamah, kamu masih tertaaluk dengan peritnah Sultan-sultan Melayu yang berdaulat, lebih2 lagi kalau kamu ada darjah kebesaran yang dikurniakan oleh Sultan Kelantan, baik yang dulu atau yang baru. Semua tak boleh. Saudara APA pun tak boleh.

Kita sedih bila dengar Ku Li pun darjatnya ditarik balik walaupun Ku Li telah banyak berjasa kepada negeri Kelantan. Dan kita tahu keputusan itu adalah hak mutlak oleh Sultan, dan jangan lah ada mana pihak politik yang cuba mempengaruhi keputusan Sultan itu.

Daulat Tuanku. Beribu Ampun sembah patik harap di Ampun.

Hamba Pacal Yang Hina dan Amat Takut.

P/S Bila agaknya Sultan Melaka nak ambil balik Melaka. Ampun Tuanku Sultan Melaka.

Friday, December 3, 2010

113 ahli UMNO di Ampang keluar parti - Betul ke cerita ini?

Dari blog :

Mengikut Sumber yang Puteri terima, seramai 113 ahli UMNO di Ampang keluar parti sertai PKR.

Berikut adalah wawancara yang Puteri sempat bertemu selepas bertugas di Ampang Puteri dua hari lalu.

Soalan yang mudah telah saya tujukan kepada mereka2 dibawah ini:

"Kenapa keluar parti sedangkan PM kata rakyat kini telah kembali kepada BN?"

Ali (43 tahun) : "Sebagai penyokong setia UMNO selama 12 tahun, saya kekadang rasa diri saya tidak lagi di perlukan lagi. Jadi, demi kerjaya politik saya, baik saya lompat keluar dulu.Manalah tahu kalau ada rezeki, cikgu Bard keluar PKR dan masuk UMNO; dan saya boleh jadi orang kuat dia dan masuk balik kepada UMNO. Nampaknya sekarang pucuk pimpinan UMNO sekarang lebih suka bekas Ahli Pembangkang.

Syukur (35 tahun): "Betul tu bang. Saya pun rasa sekarang ini kera lebih dapat susu. Lepas tu dahlah susu lembu, sapi pulak dapat nama. Mana boleh tahan bang."

Siapa agaknye kera itu

Siti (45 tahun): "Tahu tak pe. Kekadang bila nak buat program dah lah kita susah gembeling tenaga. Nak dapat peruntukan pun susah. Tup-tup orang lain senang2 aje dapat dana nak buat program. Mentang2lah kita ini orang bawah sangat. Akar Umbi lah katakan. Orang yang lebih dekat dengan PM senang2 dapat songlap peruntukan. Gah sana, gah sini. Demo sana demo sini. Puteri, fikir lah sendiri.Kalau dah jauh sangat siapa nak jenguk tolong kami buat program. "

Nota tambahan sila lihat untuk kesudahan kisah ini.


Teman baru komen pasal status bolasepak kita tempoh hari.
Layarlah dan faham-fahamlah intipati posting dari blog Aziz Hassan.

Monday, November 29, 2010

Rintihan seorang pengunjung PKR blog JamilKuching

Salam tuan Jamil,saya antara yang pernah bersolat maghrib,insyak dan solah hajat di jalan Setiamurni sewaktu mula-mula reformasi dahulu..masa tu semuanya benar2 ikhlas dan simpati dengan apa yang terjadi ke atas DSAI,kemudian bila DSAI masuk penjara, perjuangan mula bercampuraduk,ada ikhlas,ada kepentingan diri untuk mencari sesuatu...sudah ada yang terbeli,kena beli dan sengaja membiarkan diri dibeli.

Kini selepas DSAI keluar dari Sg Buloh, sudah makin haprak PKR.Pejuang tulen reformasi sudah meninggalkan PKR.Apa yang saya tahu,saya lihat dan saya dengar semuanya angkara AZMIN anak Ali.
(Teman pun pernah ke Kg Baru sekitar 98- tapi teman tersedar bila orang2 Melayu reformasi ini macam nak gila dan hilang pertimbangan, maka semasa itu teman sedar. Lebih-lebih lagi tampak ramai musuh politik Anwar tiba2 menjadi kawan, semua nak dapat leverage politik. Dan anwar ini debater - maka tidak bolh percaya)
Azmin telah menjadikan diri DSAI itu hak milik peribadinya.Sudah mula 'menutup pintu' utk rakyat mendekati DSAI.Azmin sudah memegang 'kunci' punci segala pintu untuk berjumpa dan bertemu DSAI.

Kini,kenyataannya AZMIN mmg antara penyebab ramai pejuang reformasi meninggalkan PKR kerana benci dengan kerenah dan sikap pemunya AZMIN terhdp DSAI.DSAI pun seperti dicucuk hidung oleh AZMIN,cakap siapa pun DSAI tidak akan dengar.Betul cakap tuan Jamil,selepas ini kalau DSAI masuk lagi ke Sg.Buloh,tiada lagi perarakan rakyat seperti zaman reformasi dulu2.Selepas ini DSAI akan 'keseorangan' penyokong dan pejuang tulen era reformasi akan tertepuk tangan,malahan bertepuk punggung seronok.Tiada siapa lagi akan membela DSAI.Kita tengok lah nanti,kalau benar DSAI akan ke penjara semula.Kita tgk siapa akan berarak.Nak kata tak ada lngsung mungki tidak namun seperti tidak ada la kalau sekitar 100 atau 200 orang.

Ramai yang jadi papa dan miskin,sedgkan asalnya mewah dan kaya semuanya kerana berjuang untuk reformasi dan PKR.Harta habis diperas,seudah banyak pemimpin yang berduit lari tinggalkan PKR kerana PKR hanya inginkan duit penyokong untuk kepentingan peribadi segelintir pemimpin tertentu.

Pasa saya,tuan Jamil umpama habis manis sepah dibuang,mereka hanya menjadikan tuan atau penyokong reformasi hanya alat untuk kepentingan peribadi sekelompok pihak dalam PKR..bila mereka dapat apa yg mereka nak maka apa yang terjadi pada tuan Jamil itu terjadi kepada semua pejuang reformasi yang lain.Saya pun sudah lama tinggalkan perjuangan reformasi.Sudah lama tinggalkan DSAI,sudah lama lupakan sejarah reformasi.Saya anggap saya tidak pernah terlibat dalam gerakan reformasi..walaupun dulu saban waktu berada di sekitar masjid india..terlalu biasa basah kuyup kena semburan water canyon tu..itu sudah jadi sejarah.

Buang masa bersama DSAI atau AZMIN kerana mereka hanya berpura-pura..kita pun ada harga diri dan prinsip.Kini kita kenal sgt2 siapa DSAI dan AZMIN.Siapa mereka?(Azmin adalah seorang yang pandai macam tupai, caj orang Melayu yang nak berniaga bila nak jumpa Anwar, semasa 2A masih dalam UMNO). Tunggu lah..jawapannya makin tiba.

November 16, 2010 7:18 PM


Fatimah Zuhri: DAP is a Chauvinist and Racist Party!

Fatimah Zuhri via Calvin Sankaran: Chauvinism and Racism : The True Face of DAP-Pakatan

Behind the empty rhetoric of Malaysian Malaysia and middle Malaysia, DAP ultimate aim is to secure power at all cost for a selected few. Will the RAKYAT accept this type of racist cum arrogant display of power? Seems like power has gotten to their head and come GE13,... the RAKYAT will teach this racist party a lesson they will never forget.

Fatimah Zuhri via Calvin Sankaran: Chauvinism and Racism : The True Face of DAP-Pakatan

Behind the empty rhetoric of Malaysian Malaysia and middle Malaysia, DAP ultimate aim is to secure power at all cost for a selected few. Will the RAKYAT accept this type of racist cum arrogant display of power? Seems like power has gotten to their head and come GE13,... the RAKYAT will teach this racist party a lesson they will never forget.

Fatimah Zuhri Creating hatred towards the police - a project by PKR and perfected by DAP

Another reason why DAP must go. Malaysian want peace. The rakyat had enough of chauvinist party instilling non-stop hatred in the innocent minds of our children.

(Join Fatimah Zuhri on facebook)

Friday, November 26, 2010

KLPLUS di tutup?: Sambungan Cerita /Bagaimana untuk menaikkan taraf bolasepak kita.

Kenapa teman hendak sambung balik cerita ini?

Ini kerana semasa teman sedang 'draft'kan tulisan hari itu. Teman telah cuba nak install Celcom Broadband Manager yang baharu. Tetapi ada masaalah sampaikan Socket yang digunakan oleh TCP/IP telah di corruptkan. Ini pun teman terpaksa guna computer yang lain untuk blog.

Kalau benar, kenapa Teman fikir KLPLUS tidak patut di tutup? Sepatutnya kalau tak hendakpun, jual lah pada yang minat.

1. KLPLUS adalah antara kelab yang dimana ia tidak membabitkan dana kerajaan negeri, tapi di jalankan sebagai satu syarikat, dimana keuntungannya selari dengan prestasinya dalam liga bolasepak. Maknanya, pengurusan tidak ada lain melainkan kena menang setiap permainan. Tidak ada comfort zone kerana pengurusan2 ini ada KPI yang sentiasa di perhatikan oleh UEM nombor satu.

2. Model kelab ini sama dengan model kelab2 di England dan Eropah yang lain. Dimana prestasi melambangkan keuntungan.

3. Bila sebuah kelab itu berprestasi tinggi maka anak2 muda dan yang tua jugak akan berupaya untuk mengkaitkan diri mereka dengan ikon bolasepak yang bermain dengan Kelab ini.

4. KLPLUS pula boleh mengambil peluang untuk membuat lebih untung dengan penjualan jersey, maskot dan apapun cenderahati, termasuk TouchNGo, teket-teket PLUS highway (bergambarkan pemain2 KLPLUS sebagai koleksi peminat)

5. Tiada obsesi kenegerian bila menyokong Kelab2 seperti KLPLUS. Sepatutnya, kerajaan menganjurkan semangat kesukanan bebas dari kenegerian. Kita tenguk sahaja sikap2 'pengganas' dari sesetengah pengikut pasukan bolasepak Kelantan. Mungkin in satu saka yang di sanubarikan kepada rakyatnya oleh kerajaan yang telah lebih dari 20 tahun memerintah.

6. Adalah disarankan agar FAM membubarkan format kenegerian ini. Kita wujudkan skim bebas cukai bagi kelab yang dioperasikan secara syarikat. Pemilik saham kelab ini boleh dimiliki oleh individu atau institusi lain. Laba dari keuntungan di bebaskan cukai selama 5+5 tahun.

7. Kejohanan berdasarkan kenegerian boleh diadakan pada penghujung liga Malaysia. Semasa itu kalau penyokong2 bolasepak nak bakar kereta ke nak main mercun ke itu lantak depa. Kalau masuk lokap, tanggung sendiri.

8. Pada peringkat pemulaan, tiap-tiap negeri perlu mengadakan sekurang2nya dua pasukan. Misalannya, dari
  1. Pahang, Kuantan Rangers dan Felda Pahang United atau Chini Dragonballerz 
  2. Johor - JB City Rollers ke. Muar Amorers,
  3. Melaka, Bandar Hilir Conquistadors, Masjid Tanah Big Ben,
  4. Negeri Sembilan, NS Strikers, Rembau Son-outlaws
  5. Perak, Ipoh Merriers, Maxwell United
  6. Pulau Pinang, Jelutong Lions, Back Island (Balik Pulau) Hitters
  7. Kedah, AS Taichi Masters, Kulim Grasshoppers
  8. Perlis, Arau Dribblers (satu aje cukup - negeri kecik)
  9. Kelantan, KB Voodoos (Budu?) FC, GM Civets (Musang)
  10. Terengganu, KT Ganu United, Marang Marooners
  11. Sarawak, Kuching Super Cats FC, Miri Headhunters
  12. Sabah, Kinabalu Trekkers, Tawau Wowers
  13. Wilayah Persekutuan, KL ++ dan Labuan Pirates
Macamana gempak tak nama2 Footbal Club ini?

Apa pandangan atau saranan saudara pembaca?

Thursday, November 25, 2010

BLOG A-P-A di Sabotaj. Siapa punya kerja? kuncu-kuncu lawan luar atau lawan dalam?

Semalam saya berkesempatan duduk pekena teh tarek dengan blogger yang tidak peduli apa orang lain kata, aku-peduli-apa atau APA. For the record, teman pun kena belasah jugak.
Kesian rakan blogger kita ini, rupa-rupanya ada satu blog yang dia post menarik minat yang teramat sangat seseorang  phish-er yang dikatakan mungkin berkerja untuk pihak yang tertidur atau yang Kono Jago.
Phisher ini telahpun menyamar masuk kedalam blognya dan telahpun menidakkan APA masuk kelaman blognya yang kini dalam  gear 4 untuk masuk antara blog-blog yang meningkat popular.
Mungkin kah ini anasir-anasir blog yang lain yang iri hati dengan kemantapan blog APA.

Kita hanya boleh mengucapkan semoga bersabar.

Sekira, APA telah mempunyai blog baru, tolong kabor2kan kat teman.

Tuesday, November 23, 2010

Analisa Matematik dari Mas Kesuma Sari: "Kita mesti dengar saranan dan titah Tuanku Sultan Johor tentang Tambak Johor yang perlu digantikan"

Teman fikir selagi Tambak Johor tidak dibina baru maka selagi itu lah perhubungan kita dengan Singapura tidak akan bertambah baik.
Blog ini adalah dari Mas Kesuma Sari.

2Build or not to Build the Causeway

The issue of to build or not to build the Causeway has cropped up again. But now HRH's request was telecasted from the Palace of Johore.

I have taken the pro-active effort to relook at the proposition since it last cropped up many years ago.

I have taken out the political elements from the decision tree. Because I believe, at this point of time, we should not politicize that will cloud the real issues.

In this analysis, building the causeway with some kind of concession is the most viable option. The kind of concession shall not be too high, like conceeding our airspace and our sovereignty. This should be left to the Government to cleverly negotiate the terms.

The details of the report can be loaded here (

Monday, November 22, 2010

The Sun hebohkan "Bangsa Cina banyak mempertahankan Malaya, bukan Bumiputera!". Apa pendapat anda?

Teman terkejut dengan penulisan seorang penulis komen Koon Yew Yin di mukasurat 12 sebelah kiri.
Ewah... Sedap mulut. Dalam menangkis pendapat Datuk Seri Zahid Hamid tentang kurangnya patriotisma, beliau memasuk jarum kononnya Bangsa Cina lah yang banyak mempertahankan Malaya dari Jepun dan bukan kaum Melayu atau kaum Bumiputera yang lain.

Dan juga mengatakan polisi Kerajaanlah yang membuat kaum bukan Bumiputera  tidak mahu mengembelingkan tenaga masuk askar.
Kita tahu tomahan ini adalah tohmahan dari Parti Kominis Malaya. Kita juga tahu bahawa semasa perang pengangkatan senjata dari kaum Cina adalah majoriti diatas survival kaum mereka disini kerana Jepun adalah seteru ketat orang China sejak azali lagi.
Dalam segala usaha kena disabitkan dengan niat.
Kita mahu beritahu Yew Yin. Terima kasih kerana memberitahu kami bagaimana orang seperti Yew Yin memandangkan rendah pada orang Melayu dan Buniputera.
Dalam tahun 1957-1962, memang ramai pegawai kerajaan terdiri dari mereka yang bukan Bumiputera, tetapi terdiri dari bangsa asing. Bukan bangsa saja asing, warganegarapun asing. Seperti dari India dan China, dan juga dari Empayar British.
Tidakkah terfikir si Yew Yin bahawa mereka2 ini kebanyakkan di bawa masuk sebagai 'stooges' kepada empayar British dan banyak juga yang lebih berpaksikan kesetiaan mereka kepada kuasa lain.
Mungkin orang melayu yang mudah lupa, orang Cinis pun mudah lupa jugak. tetapi hanya bab perihal sejarah negeri Melayu. Disebabkan 'imbalance' yang wujud semasa zaman 'stooges' ini bermaharajela ekonomi adalah dimana empayar British wujud dalam keadaan yang  paling kuat. Sebab itu kebanyakkan mereka ini dihalau keluar oleh China kerana fahaman Kominis.

Kebanyakkan mereka yang tidak berfahaman Kominis, mereka hanya tinggal disini atas kesefahaman mereka akan pulang ke negara asal mereka bila China tidak lagi Kominis.

Bila Jepun serang China, harapan mereka untuk pulang semasa itu amat tipis. Jadi maka mereka menggunakan Empayar British sebagai perisai untuk mereka dari serangan Jepun.
Jadi bila Jepun masuk Malaya, maka banyak kaum Chinis ini tidak ada tempat mahu lari ; mereka dengan keadaan terpaksa mengangkat senjata melawan orang Jepun.

Yew Yin mungkin sudah lupa bahawa ramai orang2 Melayu juga telah terkorban menentang Jepun.

Yew Yin mungkin sudah lupa untuk menghuraikan fakta, bahawa niat yang dibawa oleh bangsa Cina semasa itu bukan lah untuk mempertahankan Malaya, tetapi mempertahankan Negara China dan fahaman Kominisnya atau  yang menentang demi mempertahankan Ketuanan British.
Ada segilintir orang2 Cina yang kemudiannya bersama orang2 India telah di beri kerakyatan Malaya kerana telah mempamirkan kesetiaan yang tidak berbelah bagi bila menentang fahaman Kominis semasa dharurat dahulu

Orang2 Melayu yang menentang Jepun hanya lah semata2 untuk mempertahankan tanah air ini dari kuasa asing yang dianggap lebih jahat dari British semasa itu.

Yew Yin telah menggunakan komen di theSun untuk menghentam kerajaan dahulu yang dipimpini oleh orang2 Melayu dan Zahid Hamid, yang kononnya mempertikaikan semangat patriotik.

Sebenarnya, orang2 Cina tidak minat dalam kerjaya askar kerana gajinya tidak lumayan dan banyak mereka lebih cenderong kepada keusahawanan. Kerana bila kaya senang sikit nak berhijrah ke Australia atau UK.

"If the Malaysian Chinese are patriotic people to Malaysia, they should willingly drop the idea of Vernacular school and adopt the attitude of the Chinese Indonesian that willingly adopt the Indonesian names and the Indonesian language. Even that, the consitution says one's mother tongue as  medium of instruction, which is hokkien, hakka, Cantonese and blah....2. But how come Mandarin? This is not their mother's tounge. One patriot should be measured by his actions not his words."

Perhatian untuk semua bloggers - Penting

Dalam kesibukan memblog, janganlah pula kita lupa akan tanggungjawab kita kepada nusa dan bangsa.
Sering kita membelasah kerajaan atau pembangkang, tapi kita lupa salah satu tanggungjawab yang amat penting. Kalau kita lalai maka sia-sia sahaja kita ini memblog untuk mempertahankan parti kesayangan kita.
Apa kah tanggungjawab itu?

Tidak lain dan tidak bukan, sudah kah anda mendaftar mengundi.?

Saya percaya ada diantara rakan blogger kita tidak mendaftar. Kalau betul, sia-sia sahajalah memblog.

Kalau belum, ayuh kita mendaftar.

Dan jangan lupa ajak anak-anak bangsa yang mungkin terlupa. Buat kan hari pendaftaran itu sebagai satu hari kemenangan kita.
Hari dimana kita menunaikan tanggungjawab kita terhadap bangsa, nusa dan negara.

Wednesday, November 17, 2010

Selamat menyambut Hari raya korban/KLPLUS ditutup

Saya terlebih dahulu ambil kesempatan mengucapkan selamat aidul adha kepada semua umat Islam dimana jua beradA.
Kita juga ucapkan tahniah kepada Umno Bahagian Ampang yang tidak pernah berhenti menderma lembu kepada mereka yang tidak berkemampuan untuk berkorban. Sebanyak 12 ekor lembu telah dikorbankan Di taman dagang 5/1 pada pukul 930 pagi.

2. Saya Di beritahu bahawa pucuk pimpinan UEM yang baru telah mengambil keputusan untuk menutup Pasukan bolasepak m-league yang telah menunjukkan satu prestasi yang baik walaupun pasukan ini diuruskan tanpa bantuan mana2 negeri.
Pada hemat saya,sepatutnya kelab ini dilanjutkan kerana sudut pengurusan kelab ini
Adalah dalam
Satu landasan yg betul.

Monday, November 15, 2010

Apa yang tidak kena dengan isu Yayasan Selangor? Ilham Marzuki diberitakan akan letak jawatan tak lama lagi?

Pertama: Isu kos terlamapau mahal hingga Tuanku Sultan murka
Kedua: Komen MB terhadap Tuanku Sultan menngunakan gantinama 'beliau' satu perkataan yang kurang elok bila merijukkan kepada tuanku.
Ketiga: Timbalan di suruh bercuti, Ketua di lepas lari
Keempat: Kenapa tak suruh Ilham itu berhenti aje.

Sunday, November 14, 2010

AFP:Malaysian court fails to rule on child conversions to Islam - Apa yang tidak kena dan menghina Islam?Cicit Siamang Gagap

Apa yang tidak kena dalam kes ini?
Pertama, mahkamah tidak dapat membuat satu keputusan dalam kes ini dan disalahkan pada keselarian dengan ada kewujudan mahkamah Syariah.
Kedua mampak macam ada satu persoalan kenapa mesti ada mahkamah syariah? Soalan ini timbul kerana diungkitkan satu waran telah dikeluarkan oleh mahkamah syariah.
Saya pernah menyentuhkan isu yang sama dalam blog ini. Garispandu dalam isu-isu sebegini mesti berdasarkan penjagaan kemulian Ugama Islam sebagai Ugama Rasmi.
Maknanya, sekiranya ada percanggahan undang2, maka hukuman yang dijatuh oleh mahkamah syariah mesti didahului.
Saya sarankan setelah mahkamah syariah mengeluarkan satu waran tangkap dan mahkamah federal juga mesti mengeluar satu waran yang sama dan pastikan Shamala kembali ke Malaysia untuk menghadap apa-apa tuduhan.
Dengan kegagalan Mahkamah Persekutuan membuat seasuatu yang akan mempermudahkan sistem syariah Malaysia yang telah wujud sebelum datangnya Imperialisma British, seakan2 menghina Mahkamah Syariah.
Cicit Siamang Gagap.
By Agence France-Presse, Updated: 11/12/2010

Malaysian court fails to rule on child conversions to Islam

Malaysia's top court Friday sidestepped a ruling on whether children can be converted to Islam by one parent, a lawyer said, in a case closely watched by the nation's non-Muslim minorities.

The Federal Court was asked to hear the case of Hindu woman S. Shamala who fled to Australia in 2004 with her two young sons after her husband Muhammad Ridzwan Mogarajah converted to Islam and secretly converted the children.

The High Court in 2004 handed Shamala custody of the children on condition she raised them as Muslims, an order Mogarajah appealed in civil courts and the religious Sharia courts which operate in a parallel system in Malaysia.

"The court took the position that unless Shamala and the children were within its jurisdiction, the entire hearing would be pointless and so dismissed the case," Shamala's counsel David Mathew told AFP.

"It missed a golden opportunity to rule on the burning issue of whether a child can be converted unilaterally by one parent," he added.

"This is disappointing as there are several similar cases in the country, which were looking for the Federal Court's guidance on this issue."

Mathew said Shamala was in fear of returning as a Sharia court order had handed Mogarajah custody of the children and issued a warrant for her arrest.

Under Sharia law, a non-Muslim parent cannot share custody of converted children. Non-Muslims also complain that they do not get a fair hearing when such cases end up in the religious courts.

The case has been watched by Malaysia's ethnic Chinese and Indian minorities who say their rights are being eroded by rising "Islamisation" in a country where 60 percent of the population is Muslim Malay.

Secret conversions of children, which can deprive the non-Muslim parent of custody, and "body-snatching" cases where Islamic authorities tussle with families over the remains of people whose religion is disputed, have raised racial tensions.

The government last year said legislation would be amended so that children's conversion required the consent of both parents, but the reform has been stalled pending consultations with the Malay royal rulers.

Saturday, November 13, 2010

Remaja 16 tahun Di tembak mati,PR Akan buat demo?

Hari ini kita dikejutkan lagi dengan pembunuhan 3 remaja. . Yang sedihnya perompak2 ini dalam lingkungan 16. -19 tahun menurut Polis Shah Alam.
Nampaknya ini Kali kedua dalam
Tahun ini insiden tembak remaja Dalam kereta.
Adakah ini satu trend baru dikalangan remaja?
Kajian perlu dibuat gejala sosial yang kini nampak dalam kadar menaik.

Di harapkan janganlah ada parti akan mempolitikkan insiden ini.

Friday, November 12, 2010

Gamuda akan saman Kerajaan Negeri Pulau Pinang

12/11 Penang CM issues stop work order on MMC Gamuda JV double tracking project until firm can guarantee payment over flood compensation/STAR

Typical Pakatan Rakyat, tak da lain asyik nak menyalahkan orang lain. walhal banjir ini berlaku jugak di Thailand dan Kelantan.

Thursday, November 11, 2010

Siapa trojan siapa? Adakah Zaid, trojan UMNO atau PAS dan Trojan PKR siapa pula? Anti-virus Politik di perlukan.

Tahun ini Zaid, Zaid dan asyik2 Zaid.

Beberapa hari yang lalu, perbualan kami berkisar pada kuda trojan dari PKR didalam UMNO.Ada PI amatur berhipotesis, bilamana BABI pergi ke jakarta, susul pula seorang Senator dan kemudian seorang yang penentang sebuah portal khabar dimana mereka-mereka ini pernah satu dulu ditahan dibawah ISA.

Kalau di analisakan corak ini, nampaknya si BABI bila datang ke ibunegara Indonesia ini akan di susul dan disondol oleh bekas2 pengikut mereka di sana. Adakah satu suratan atau kebetulan?

Lebih2 lagi lawatan itu berkisar kepada sebuah persatuan islam yang pernah satu masa dulu di asaskan oleh BABI dan disusurgaluhkan dengan 'anak'2 BABI yang kini ada yang menganggap telah menular sebagai kuda trojan atau trojan virus?

Kini timbul pula kisah perletakan jawatan Zaid dari PKR. Kitaran enikma kuda trojan kini kembali lagi. Kini dalam PKR itu sendiri.

Adakah Zaid juga seorang virus trojan yang di sumbat ke badan PKR? Soalan nya Zaid ini trojan untuk siapa? UMNO? atau rakan2 PKR sendiri. Pernah dikatakan oleh seorang tokoh politik, Aruah Dato' Mufti Shuib, bahawa "politik itu tiada kawan tetap dan lawan tetap".

Mungkin kah Zaid ini trojan DAP atau PAS? Kita tahu gerak perjuangan Zaid lebih bermiripkan perjuangan DAP, tapi kita juga tahu Zaid baru menjualkan bangunan UMNO di Kota Baharu kepada PAS. Dan kita tahu Zaid pun dah cakap, dia sekarang ini sudah bertaubat dan bukan lagi kaki botol, tapi mungkin kaki kicap atau tokyu kot.

Nampaknya politik Malaysia telah maju ke satu tahap yang lebih tinggi dalam segi pengintipan, macam CIA dan KGB dahulu kala, tapi lebih anggun.

Kalau ada pembaca yang tahu tolong beritahu jenis Anti-Virus yang boleh mengawas dan membersihkan virus2 politik ini.

Saya rasa politik kita yang terhebat di dunia kerana ia lebih melodrama dari senario politik di UK dan USA.

Karim Wahid : Testicle yang paling besar ialah ? Dan jawapan nya ...

By Agence France-Presse, Updated: 11/10/2010

Gonad greatness: Insect has record-breaking testicles

A species of cricket has the largest testes in relation to its body weight of any known creature in the world, stunned scientists reported on Wednesday.

The tuberous bushcricket (Platycleis affinis) has testes that amount to 13.8 percent of its body mass -- the rough equivalent of a man hauling around tyre-sized testicles weighing 10 kilos (22 pounds).

"We couldn't believe the size of these organs. They seemed to fill the entire abdomen," said Karim Vahed, a behavioural ecologist at Britain's University of Derby.

Saturday, November 6, 2010

MB tunjuk bodoh bila salahkan banjir keatas projek landasan

KTM telah nafikan punca banjir akibat projek landasan letrik kerana banjir ini juga melanda Thailand, Terengganu Dan kelantan yg tiada projek itu.
Masa banjir ini banyakkan musabah diri Dan Jangan Cuba politikkan bencana yg ALLAH mungkin turunkan akibat kecuaian diri sendiri.

Thursday, November 4, 2010

Keputusan galas dan batu sapi Oleh siamang radio

Keputusan mutakhir
Batu sapi BN tipis. China x nak undi BN sebab mereka pikir Sabah hak mereka.undi peach 3.ansari masuk ke laut.

Galas menang tipis. Lebih kurang 100++ undi.
Siamang Radio.

Video Panduan pengundi Galas dan batu sapi

GALAS: Pas=Nik aziz=iblis=kemungkaran=bala
PAS lebih bahaya, mesti hapuskan dari dunia.
Terang2kan UMNO mempertahankan dan mengembangkan ISLAM sebagai agama resmi negara.
Berpesan-pesan bukan berbilang jamaah kata penceramah ini.

BATU SAPI:Hantar Ansari masuk laut. Pilih Yong Teck Lee sama ngan
dengan menghina pemilih Bumiputera dan perpaduan. Jangan undi talam
Dua muka

Tuesday, November 2, 2010

Anjakan Paradigma: Bukan Kerajaan BN tapi Kerajaan Tuanku

Saya tersentuh dengan komen Dr Asri berkenaan sebuah kerajaan yang amanah dan pembangkang berkualiti.

seperti di nytakan oleh

Seperti di ekstrak dari blog beliau:

"Saya rasa politik kita memerlukan nafas baru. Seperti mana UMNO memperkatakan keperluan anjakan baru dalam politik mereka, demikian saya fikir pihak pembangkang pun perlu mula memperkatakan hal yang sama. Saya seperti kebanyakan rakyat marhaen yang hanya ingin melihat kesejahteraan negara berteraskan kerajaan yang amanah dan pembangkang yang berkualiti. Sudah banyak diperkatakan, dikritik dan diulas mengenai kerajaan hari ini. Kita jangan lupa pembangkang juga perlu untuk diberikan penilaian tentang peranan mereka yang diberi amanah dalam Parlimen kita. Ini kerana dalam konteks politik kita kualiti kerajaan dan pembangkang menjaga kemaslahatan negara. Ada beberapa perkara yang mungkin perlu dinilai:"


Apa yang jelas bahawa kerajaan yang di bentuk perlu dilihat dari anjakan paradigma yang bahawa Kerajaan malaysia adalah sebenarnya sebuah "Kerajaan Tuanku" yang di terajui oleh pihak 'kerajaan' dan pembangkang (ahli-pembangkang dari konsep paradigma yang dahulu dan pembangkang2 yang dianggotai oleh "Backbenchers" dan ahli-ahli Bebas.

Sunday, October 31, 2010

Unclear of the concept: Hari bertemu pelanggan

Unclear of the concept : "Hari bertemu pelanggan"

Pada jumaat pagi, 29 Okt 2010, mpaj telah mengadakan  program tersebut.
Ini adalah sebahagian daripada siri2 yg selalu diadakan Dan wujud sebelum tsunami politik 2008. Walaupun kaedah nya berbeza sedikit, program ini bukan kaedah yang baru. 

Dahulu program ini lebih bermirip apolitikal di jalankan oléh Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ). Tapi kini banyak program2 MPAJ di 'hijack' oléh  Parti Keadilan Rakyat (PKR);  amat keterlaluan sehingga tidak disenangi oléh pemimpin PAS tempatan.

Menurut pemimpin PAS itu  dengan sinisnya, menyatakan, program yang di adakan pagi itu adalah kononya membaiki kepincangan di atas Bukit.

Apa yang pengusaha yang kontroversi ini mungkin lupa, masaalah yg sebenarnya adalah ketiadaan tindakan dari MPAJ masaalah2 dan
isu yang kian lama, dan rintihan yang berulang2 .

Aduan-duan adalah aduan-aduan yang sudah diterima dan seakan-akan telah di masukkan kedalam 'shredder' atau mesin pensiat kertas, kerana perlu di ulang dengan airmata marah tapi tidak akan diselesaikan oleh mereka melainkan hanya sekadar modal pilihanraya pembangkang.

Tengok sahaja rintihan seorang yang bernama En Hassan, pemunya  bungalow yang sebahagian kawasan banglonya di pecahkan kerana  jentera penyelamat telah merobohkan kerana hendak akses ke kawasan Tanah Runtuh atau Ground Zero. Pemikiran maju akan mengklasifikan  incident ini adalah sebahagian dari akibat bencana dan sebahagian sebagai keperluan bagi pihak berkuasa dimana apa kerosakkan perlu di pampaskan. Ada kah disebab Encik Hassan ini bukan pengundi Pakatan Rakyat pada pilihanraya yang dulu?
Kita mesti berterimakasih kepda Encik Hassan kerana sanggup menepikan kepentingan diri dan keluarganya semata-mata untuk berkhidmat demi kepentingan kepada masyarakat.

Umno, melalui pungutan Tabung Bencana, telah membantu mengurangkan bebanan beliau tetapi jumlahnya tidaklah mencukupi.

Kita seru pada pihak kerajaan negeri agar janganlah bezakan bakti beliau dengan tuanpunya banglo yang mana pagarnya juga telah dirobohkan untuk membina jambatan sementara bagi jalan alternatif keluar masuk bagi penduduk-penduduk 9 taman dari kawasan Bukit Jaya dan Bukit Utama. Ada yang mengatakan pampasan mencecah ratusan ribu, dan ada pula mencecah Rm1.2 juta. Apapun jumlahnya, pampasan harus lah setimpal.

Kita mohon kerajaan negeri Selangor agar bersifat perihatin dan beliau di beri pampasan setimpal.

Jangan sekali menggunakan alasan MPAJ atau Zuraidah kehabisan dana sedangkan DS Anwar,  sebagai penasihat ekonomi negeri,  sedang sibuk mengatur caramana mengumpul dana PRU13 dari perbendaharaan negeri Selangor dengan melantik usahawan2 akumen untuk projek2 di SEDC dimana tiap2 mereka diusaha duit bancuhan kopi untuk dana PKR. Lebih-lebih lagi janganlah menuding jari kepada UMNO.

Sesungguh kualiti atau mutu kempimpinan juga diletakkan kepada kriteria bagaimana suatu kerajaan bertindak dalam keadaan dharurat.

Kepada Encik Hassan, kita berharap beliau banyak bersabar kerana Allah sentiasa bersama pada mereka yang bersabar.

2. Slogan Hari bertemu pelanggan ini mungkin telah banyak di hijack dan mungkin kini telah basi atau tidak sesuai kerana nampaknya tiada tindakan susulan atau kaitannya pada KPI.

Lebih baik di namakan saja, "Hari Bertindak MPAJ", atau "Hari Bertemu Pembayar Cukai" atau "Hari Pembayar Gaji MPAJ" .

Monday, October 25, 2010

Alhamdullilah, Saudara Blair Masuk Islam

Walaupun bukan Tony Blair, abang ipar kepada Lauren Booth yang baru memeluk Islam, kita berdoa agar hidayah yang telah sampai ke Lauren ini juga turut sampai ke abang iparnya,Tony Blair.
Kalau bekas Perdana Menteri Great Britain masuk Islam, saya syorkan Tony memakai nama, Mohammad Antoni Blair bin Abdullah, seakan macam nama AJK  di Bahagian Ampang, Selangor.

Friday, October 22, 2010

Jom Makan-makan Cari Jalan.Apa ada dengan CRAVEN?

Jom Makan-makan Cari Jalan.Apa ada dengan CRAVEN?

Sejak teman mengkaitkan pengkhianatan keatas JMM dengan pengunjung Craven Restaurant di Bukit Antarabangs, banyak pula penghuni BA bertanyakan kenapa tidak sahaja tulis perihal Craven. Mungkin saranan ini secara scarstik kononnya teman menerima habuan makan nasi khandar yang lazat serta menjilat jari. Mungkin juga tulin, kalau hendak tolong Tuan Najib, pengusaha Craven, mana mungkin roti canai telur jantan memadai...

Craven ini berasal dari Penang, tanpa ditulis , tengok sahaja tuan punya kita dah tahu. Kalau hendak berurusan dengan teman baik tentang kerja atau bersantai, tulis ejaan betul-betul. Bukan 'CRAVEN A' sebagaimana yang tersasul dalam ucapan YB Zuraidah. Hello YB, CRAVEN A itu rokok. Mungkin kita boleh maafkan YB kerana rokok CRAVEN A begitu popular di Singapura negara asal YB ini.

Mengapa kita gunakan tema Jom Makan-Makan Cari Jalan (MMCJ), bukan Jalan-jalan Cari Makan(JJCM) seperti paparan TV3 tentang seorang pengacara yang dulu kurus kini dah jadi gemuk. Hahahah. Tak lama lagi boleh masuk Biggest Loser Asia...

Craven di Bukit Antarabangsa adalah tempat lepak, yang unik dimana kita boleh bersantai, boleh bincang pasal perniagaan, amal, ugama, mistik atau teman hidup atau jugak teman yang anu tak 'hidup'.

Bermacam2 ustaz kita ada,bermacam2 Mahaguru,pelbagai cerita2, mistik dan bukan mistik, tapi membingungkan.

Di Craven, sebelum kita bincang apa-apa, kita makan2 dulu.

Sambil makan baru kita cari jalan macamana hendak selesaikan apa-apa masaalah atau nak cari apa2 jalan untuk berniaga.

Anything under the sun. Janji, makan dulu. Tak makan, jalan keluar tidak nampak.

Di Craven lah bermula, jalan yang ditarkan oleh politikus PKR yang ingin menggulingkan Sdra Izzudin Che Din yang akanmenunaikan haj kali kedua. Semoga haji mahbrur, dan lupakan sahajalah politik PKR yang asyik kerjanya hendak menjatuhkan kaum sendiri. Nanti dapat haji Marlborough- masuk angin keluar asap.

Ssbelum nak belasah Lim Guan Eng, pekena dulu Penang Char Koey Tiaw baru cantik. Sebelum nak belasah rakan lain jantina, belasah dulu APAM manis. The best teh tarek dipekenakan sebelum mula APA2 perbincangan dengan APA.

Kalau nak cari teman bergaduh atau tarek apajua kereta, hubungi sahaja Meja sekretariat Craven A23 kita tunjuk bekas tahanan ISA.

Ample Basement parking, big screen, dan bola, bola dan bola. Biggest bookie in town, Bung Kinabatanganpun ada jua. Proffesor Cibai Law UM pun ada. Tapi sekali kala, YDP Perkasa. Yang pelik tapi benar, "the man who got conned by Mahathir". Tapi kalau tengok gelagat dia, he got conned by everybody.

Siapa boleh lupa, gelagak Rabii Laut. bukan Yahudi bukan terpuji, tapi pemikiran yang amat teruji.

Atau Cerita pelbagai Az, atau not so Az.

Az, yang bekas yang dijulangkan bakal, Az yang pandai bermain catur, atau Az yang kononya buat2 bodoh. Atau Az yang tidak peduli Apa.Hanya Frankestein pencipta raksasa?

Yand tidak so Az, bertahta dan tersungkur ditangan Az penyelaras.

Saturday, October 16, 2010

Siapakah yang mengkhianti JMM? Pengunjung Restoren Craven Bukit Antarabangsa di tahan POLIS

Kita dikejutkan dengan penahanan beberapa orang ahli  jawatankuasa JMM semalam oleh PDRM kerana disyakki cuba mengadakan perhimpunan haram. di Bangsar. Berita penuh boleh di dapati dari Utusan Malaysia Sabtu 16/10/10.
Teman  merasa pelik bagaimana PDRM dapat tahu atas perancangan oleh 6 ahli-ahli JMM yang mengikut sumber tertentu dirancang begitu rapi lebij kurang satu bulan yang lalu. Ini adalah satu rancangan yang ada mengatakan begitu rapi dimana perancangan hanya di beritahu dari mulut ke mulut. Ada yang selalu bersekongkol atau bersekedudukan dimeja yang sama pun tidak tahu atas perancangan ini. Ini pula yang mengatakan dia tidak tahu hanya beberapa minit sahaja sebelum perhimpunan itu hendak bermula.
Kita tahu bahawa IGP yang baru tinggal di Bukit Antarabangsa dan kita tahu juga banyak ahli-ahli parti pembangkang pun membuart port mereka di Craven yang saya kira tempat yang mesra untuk sesiapa hendak bermesyuarat atau merancangkan satu pakatan baik politik atau untuk kerja2 amal.
Kemusykilan kita sekarang adalah bagaimana Special Branch dapat maklumat mengenai perancangan ini walhal kita di Bukit Antarabangsa pun tak tahu.
Adakah yang tidak puas hati lebih2 lagi parti pembangkang mengatakan program ini walau di rancang tapi di beritahu  secara senyap2 oleh orang dalaman JMM sendiri. Tapi apa tujuan ini kalau ada kebenaran sekalipun? Cakap siang pandang2 Cakap malam dengar2. Itu lah peribahasa Melayu. Saya suspect perancangan ini boleh juga telah diketuai oleh ahli SB berhari2 sebelum itu.Mungkin di beritahu oleh Pihak Pembangkang, tapi En Izzudin Che Din, yang mungkin ada 'things to settle ' terhadap JMM telah pun pergi ke Mekah menunaikan haji. Jadi tidak mungkin dia.
Hanya Allah sahaja yang tahu. Simangbukit mengucapkan kpd mereka jaga diri dan kesihatan baik2 kalau diheret ke dalam lokap.

Perjuangan belum Selesai.

Soalannya, siapa yang mengkhianati JMM, masih tiada jawapan terkini.

Wednesday, October 13, 2010

Madagascar People Are Our Lost Malay Brother, Madagascar ppl r Sulu & Indonesian Malay

Madagascar People Are Our Lost Malay Brother, Madagascar ppl r Sulu & Indonesian Malay

(Some of the reference files here are olds, you can try to access manually to these links)


Madagascar's population is predominantly of mixed Asian and African

origin. Recent research suggests that the island was uninhabited until

Indonesian seafarers arrived in roughly the first century A.D.,

probably by way of southern India and East Africa, where they acquired

African wives and slaves. Subsequent migrations from both the Pacific

and Africa further consolidated this original mixture, and 18 separate

tribal groups emerged.

Asian features are most predominant in the central highlands people, the Merina (2 million) and the Betsileo (1 million);


the coastal people are of African origin. The largest coastal groups are the Betsimisaraka (1 million) and the Tsimihety and Sakalava (500,000 each).


The Malagasy language is of Malayo-Polynesian origin and is generally

spoken throughout the island. French also is spoken among the educated of this former French colony. Most people practice traditional religions, which tend to emphasize links between the living and the dead. They believe that the dead join their ancestors in the ranks of divinity and that ancestors are intensely concerned with the fate of their living descendants.

This spiritual communion is celebrated by the Merina and Betsileo reburial

practice of famadihana, or "turning over the dead." In this ritual,

relatives' remains are exhumed, rewrapped in new silk shrouds, and

reburied following festive ceremonies in their honor. (JUST LIKE HOW SOME IGOORT IN THE PHILIPPINES DO)

About 40% of the Malagasy are Christian, divided almost evenly between

Roman Catholic and Protestant. Many incorporate the cult of the dead

with their religious beliefs and bless their dead at church before

proceeding with the traditional burial rites. They also may invite a

pastor to attend a famadihana.

An historical rivalry exists between the predominantly Catholic coastal

people (cotiers), considered to be underprivileged, and the

predominantly Protestant Merina, (Asians of Malay descent) who tend to prevail in the civil service, business, and professions. A new policy of decentralizing

resources and authority is intended to enhance the development potential

of all Madagascar's provinces.

The written history of Madagascar began in the seventh century A.D.,

when Arabs established trading posts along the northwest coast.

European contact began in the 1500s, when Portuguese sea captain Diego

Dias sighted the island after his ship became separated from a fleet

bound for India. In the late 17th century, the French established

trading posts along the east coast. From about 1774 to 1824, it was a

favorite haunt for pirates, including Americans, one of whom brought

Malagasy rice to South Carolina.

Beginning in the 1790s, Merina rulers (Malay people) succeeded in establishing hegemony over the major part of the island, including the coast. THE MERINA OF THE CENTRAL HIGHLANDS FORMED THE KINGDOM OF IMERINA which unified the whole island under one Malayo-polynesian language called Malagasy it's closet lingustic relative is the Ma'anyan language of the island of Borneo.

Kingdoms of Madgascar:

Ma'anyan of Borneo (Malagasy’s closest linguistic relative)/Malagasy/TAGALOG of philippines

one - isa'/iráy/isa

two - rueh/róa/dalawa

three - telo/télo/tatlo

four - epat/éfatra/apat

five - dime/dímy/lima

six - enem/énina/anim

seven - pitu/fíto/pito

eight - Balu'/válo/walo

nine - suei/sívy/siyam

ten - sapuluh/fólo/sampu

In 1817, the Merina ruler and the British governor of Mauritius concluded a treaty

abolishing the slave trade, which had been important in Madagascar's

economy. In return, the island received British military and financial

assistance. British influence remained strong for several decades,

during which the Merina court was converted to Presbyterianism,

Congregationalism, and Anglicanism.

The British accepted the imposition of a French protectorate over

Madagascar in 1885 in return for eventual control over Zanzibar (now

part of Tanzania) and as part of an overall definition of spheres of

influence in the area. Absolute French control over Madagascar was

established by military force in 1895-96, and the Merina monarchy was abolished.

Malagasy troops fought in France, Morocco, and Syria during World War I.

After France fell to the Germans in 1942, Madagascar was administered

first by the Vichy Government and then by the British, whose troops

occupied the strategic island to preclude its seizure by the Japanese.

The Free French received the island from the United Kingdom in 1943.

In 1947, with French prestige at low ebb, a nationalist uprising was

suppressed only after several months of bitter fighting. The French

subsequently established reformed institutions in 1956 under the Loi

Cadre (Overseas Reform Act), and Madagascar moved peacefully toward

independence. The Malagasy Republic was proclaimed on October 14, 1958, as an

autonomous state within the French Community. A period of provisional

government ended with the adoption of a constitution in 1959 and full

independence on June 26, 1960.

RICE is a main staple of food on Madgascar. Rice is clearly a central factor in Malagasy culture because most people spend their lives cultivating rice. Rice, a part of the landscape, culture, and lives of the Malagasy, appears in daily routines, proverbs, and expressions in various forms where its underlying meaning is the same--life.



90% of rice grown in the world is from Asia. the other 10% is grown on Madgascar and other places.

The faces of madgascar:

The Asian Malays live in the Central Highlands and the people of African Descant lives on the Coasts.


READ THIS: Madagascar and the future of the NUSANTARIAN WORLD:

DID YOU KNOW IN THE MADAGASCAR FLAG the red and white refer to Madagascar's SE Asian links, the red-and-white Indonesian flag is said to be of pre-European origin, taken from the Indonesian's Majapahit Kingdom which the indonesian malays adopted in their liberation movement against dutch colonists?



{is now the indonesian naval jack)








Monday, October 11, 2010

Mingguan Malaysia: Apa itu ‘kuasa Melayu’? — Dr Hassan Ahmad. (Imbasan dari SiamangBukit. Kenapa saya kata hujahan Dr Hassan ini juga ada kelemahannya)

Siamangbukit: Komen saya dalam fon biru

Apa itu ‘kuasa Melayu’? — Dr Hassan Ahmad

September 26, 2010

26 SEPT — Orang Melayu baru sedar bahawa ‘kuasa Melayu’ di negara ini akan pupus, atau setidak-tidaknya Melayu tidak akan berkuasa lagi di negeri ini. Beberapa tanda digunakan untuk membuat ramalan tentang kemungkinan pupusnya kuasa Melayu di negara ini.

Hasil Pilihan Raya Umum (PRU) yang lepas dianggap oleh orang Melayu sebagai salah satu tanda terhakisnya kuasa politik Melayu apabila Umno dan rakan-rakannya dalam Barisan Nasional (BN) hilang kuasa majoriti 2/3 dalam parlimen dan jatuhnya negeri kuasa Umno sejak kemerdekaan ke tangan Pas atau gabungan parti-parti Pakatan Rakyat, dan hilangnya pengaruh politik Umno di Pulau Pinang. BN mula-mulanya kalah di Perak tetapi disebabkan tiga orang anggota DUN PR keluar parti dan menjadi anggota DUN mesra-BN, maka Mahkamah memutuskan bahawa BN-lah yang layak memerintah di negeri itu. Tetapi orang Melayu kekal memerintah di Kelantan, walaupun parti yang memerintah bukan BN/Umno tetapi Pas.
"Walaupun kuasa di tangan PAS, tapi tindak dan tanduk tiada yang mencerminkan kuasa Melayu. Dan Melayu masih tidak jugak kukuh dari segi ekonomi dan daya saing diperingkat kebangsaan. Penyelamat Melayu atau orang-orang Islam di sini dari segi ekonomi adalah kerana orang Melayu ramai dan tiada tarikan pembesaran ekonomi kaum bukan Bumiputera untuk berniaga dengan pesat di sini."

Orang Melayu mungkin mengenang akan kuasa yang diwarisi oleh orang Melayu dari sejarah pemerintahan Melayu di negeri-negeri Tanah Melayu. Sejarah sebelum kemerdekaan menunjukkan bahawa sejak zaman berzaman, sebelum kedatangan penjajah Inggeris, yang memerintah di Tanah Melayu bukan orang lain tetapi orang Melayu, kerajaan Melayu, raja-raja Melayu, pembesar-pembesar Melayu. Benar, sejak Perjanjian Pangkor tahun 1874, British mulai ‘mencampuri’ urusan pentadbiran negeri Melayu, terutama di Negeri-negeri Melayu Bersekutu atau Federated Malay States. Tetapi sejarah itu tidak menunjukkan bahawa kuasa pemerintahan Melayu jatuh sepenuhnya ke tangan kuasa baru, iaitu kuasa British. Tidak. Raja Melayu tetap bertahta (tidak diturunkan dari tahtanya) dan memerintah walaupun dengan ‘nasihat’ pegawai British. Di Negeri-Negeri Melayu Tak Bersekutu (Johor, Kelantan, Terengganu dan Kedah-Perlis) pentadbiran masih hampir sepenuhnya berada dalam tangan raja Melayu, menteri besar Melayu dan para pegawai pentadbir Melayu. British cuma menjadi ‘penasihat’.

Tetapi akhirnya kerana kelemahan raja-raja dan golongan bangsawan Melayu yang memerintah bersama-sama British itu, kuasa politik Melayu makin lama makin merosot sehinggalah sampai pada tahun 1946 apabila British kembali ke Tanah Melayu (selepas Jepun kalah Perang) untuk mentadbir semula Tanah Melayu dan kemudian cuba mengubah status Tanah Melayu atau ‘British Malaya’ menjadi ‘koloni British’ melalui rancangan Malayan Union-nya.

Orang Melayu seluruh Tanah Melayu bangkit menentang rancangan itu, kerana kalau tidak ditentang Tanah Melayu akan menjadi tanah ‘Jajahan British’, raja-raja Melayu akan hilang hak dan kedaulatannya dan akan dijadikan subject raja British dan bangsa Melayu menjadi ‘rakyat British’ sama seperti halnya dengan Hong Kong, tidak lagi sebagai rakyat raja Melayu atau negeri Melayu. Semasa seluruh bangsa Melayu di Tanah Melayu, termasuk Melayu di Singapura, bangkit menentang rancangan Malayan Union itu kaum-kaum lain tidak menyokong protes itu. Mereka mungkin itu adalah masalah orang Melayu, masalah raja dan negeri Melayu, bukan masalah mereka. Pada masa itu mereka bukan rakyat raja atau negeri Melayu. Mereka adalah ‘orang asing’ atau ‘pendatang’. Jadi, mereka tidak turut membantah kerana menganggap Malayan Union itu ialah masalah Melayu bukan masalah mereka. Barangkali mereka suka Tanah Melayu menjadi koloni British dan mereka menjadi ‘rakyat British’ atau ‘British citizens’.

Malayan Union yang gagal itu digantikan dengan kesatuan baru yang disebut Federation of Malaya yang diperintah oleh raja baru, iaitu the British raj (seperti di India) yang diwakili di Tanah Melayu oleh Pesuruhjaya British sebagai ‘ketua eksekutif’. Tetapi Federation of Malaya itu sebenarnya ialah Federation of Malay States atau ringkasnya Persekutuan Tanah Melayu, bukan Persekutuan Malaya. Ini menunjukkan bahawa ‘negeri Melayu’ tidak dihapuskan seperti yang cuba dihapuskan oleh British melalui rancangan Malayan Union-nya. Ada ‘Negeri Melayu’ bererti ada raja Melayu, ada kerajaan Melayu. Kita menyebut ‘sejarah’ ini untuk menangkis pendapat yang mengatakan bahawa sebelum kemerdekaan ‘Negeri Melayu’ atau ‘Kerajaan Melayu’, atau dengan kata lain ‘kuasa Melayu’ sudah tidak ada lagi. Maka orang pun percaya - dan ini termasuk para pemimim Melayu - bahawa dalam tahun 1957 lahirlah sebuah ‘negara baru’ yang disebut negara Federation of Malaya (kemudian dalam tahun 1963, menjadi ‘Persekutuan Malaysia’), tidak lagi ‘persekutuan tanah Melayu’ atau ‘persekutuan negeri-negeri Melayu’. Ini suatu penghinaan kepada bangsa Melayu yang sudah mempunyai negeri atau negara atau kerajaan sejak sekurang-kurangnya abad ke-13 lagi.


Selepas kemerdekaan, Umno yang pada waktu itu mampu memerintah tanpa bergabung dengan kaum-kaum lain, sanggup berkongsi dengan kaum-kaum lain untuk memerintah negeri ini selepas British meninggalkan Tanah Melayu, demi ‘perpaduan kaum’ (konon!). Dalam PRU pertama (1956), UMNO memenangi lebih daripada 2/3 kerusi Parlimen. Calon-calon dari parti komponen Perikatan, iaitu MCA dan MIC, kalau saya tidak silap, semuanya atau hampir semuanya menang di kawasan yang majoriti pengundinya adalah orang Melayu.

Itulah agaknya yang dimaksudkan oleh Melayu sebagai ‘kuasa Melayu’, iatu kuasa politik Melayu. Tetapi mengapakah sekarang orang Melayu takut ‘kuasa’ itu akan hilang? Apakah yang mereka takut: hilang kuasa Umno atau hilang kuasa Melayu? Dalam Parlimen, orang Melayu masih merupakan golongan majoriti, kalau kita ambil kira kerusi Umno, kerusi Melayu Pas, dan kerusi Melayu dari PKR. Kuasa Melayu untuk terus menjadi pemerintah di negeri ini tidak semestinya bererti kuasa UMNO sahaja.

Hari ini, sudah mulai banyak orang Melayu yang berkata, apa untungnya rakyat biasa Melayu jika Umno terus memerintah. Mereka melihat sebahagian orang Melayu yang berkuasa dalam Umno sudah tidak ada semangat dan jiwa Melayunya lagi, seperti ibu bapa mereka yang berarak menentang Malayan Union. Mereka dilihat tidak berani lagi ‘memperjuangkan’ nasib bangsa Melayu; Umno baru ini dilihat semakin menyerah dan bertolak ansur dengan apa sahaja kehendak dan tuntutan orang bukan Melayu, termasuk hal-hal yang mereka tidak tuntut namun diberikan juga, konon untuk mengambil hati orang bukan Melayu, sedangkan tuntutan Melayu dituduh sebagai tuntuan ‘rasis’. Sama ada ini hanya persepsi orang Melayu terhadap UMNO sekarang atau ini memang kebenaran, Umno kenalah kaji dengan jujur dan secara rasional untuk mengetahui sebabnya yang sebenar. Maka dalam keadaan nasib Melayu yang tidak menentu ini, lahirlah NGO Melayu yang dituduh ‘rasis’, iaitu Perkasa. Menurut Tun Dr. Mahathir Mohamad, Perkasa lahir kerana mereka menganggap Umno tidak lagi sanggup atau mampu mempertahankan hak dan kepentingan bangsa Melayu.

Dalam PRU yang lepas banyak penyokong tradisional Umno lari ke parti-parti lain, khususnya Pas. Apa sebabnya? Apakah mereka sudah kecewa dan hilang kepercayaan kepada Umno sebagai parti yang dapat membela nasib mereka atau apakah mereka percaya bahawa Pas dapat menjadi parti Melayu sebagai alternatif kepada Umno? Dasar-dasar apakah yang dibawa oleh Pas yang menarik perhatian mereka?
(Satu lagi masaalah disini untuk orang Melayu, PAS jugak dalam masa ini tidak menunjuk atau sengaja tidak memperjuangkan hak Melayu. Hak bukan sahaja dari ikrar perjuangan yang mungkin retorik tapi tindakan menyokong DAP dalam hal ehwal tanah juga mencermin samada mereka bersekongkol dengan DAP dalam menolak memperjuangkan hak-hak Melayu. Banyak hujahan DS Nizar amat mengelirukan dan anti-Melayu."

Saya rasa masalah ‘kuasa Melayu’ tidak terletak pada mana-mana parti politik Melayu atau pada soal ‘kuasa politik’ parti semata-mata. Kuasa politik bukan ditentukan oleh parti politik tetapi oleh rakyat, oleh pengundi. Sama ada kita suka atau tidak suka inilah demokrasi. Kuasa politik bukan terletak pada UMNO, atau Pas, atau DAP atau PKR tetapi pada rakyat. Dan rakyat hari ini, terutama golongan muda - ini termasuk pengundi Melayu yang masih merupakan pengundi majoriti di negara ini - nampaknya tidak lagi memilih parti hanya berdasarkan sentimen kaum tetapi berdasarkan soal sama ada parti itu dapat memerintah negara dengan adil, saksama, seimbang, bersih, cekap dan amanah. Mereka melihat apakah parti itu dipenuhi oleh golongan manusia yang perasuah, orang yang hanya mementingkan diri sendiri, kekayaan sendiri dan kesenangan kaum keluarga dan sahabat handai mereka, atau apakah parti itu dipimpin oleh orang-orang yang bersih dari segala macam rekod moral yang buruk, orang yang bercakap bohong, orang yang lebih mementingkan ekonomi ‘pasaran bebas’, ekonomi mesra pasaran, daripada ekonomi atau pasaran mesra-rakyat. Sehubungan ini saya teringat membaca suatu artikel dalam majalah Newsweek baru-baru ini yang menceritakan dasar ekonomi negeri China. Seorang pegawai tinggi kerajaan China berkata: In China we make the market economy to serve the people and the State, not the market, maksudnya, ‘Di negeri China ekonomi pasaran diarah berkhidmat untuk rakyat dan negara tidak untuk pasaran’. Barangkali kerana inilah China sekarang sedang berkembang untuk menjadi sebuah kuasa ekonomi dunia mengalahkan negara-negara Barat dan Jepun.

(Negara China mempunyai kelebihan kuasa membeli disebabkan jumlah penduduk yang begitu ramai. Dalam konteks Globalisasi , isu 'to serve the Chinese people' tidaklah di terimapakai oleh Perjanjian Free Trader. Free market ekonomi is designed to serve the International Corporation, like Microsoft, GE, Thomson, etc, Malaysia boleh berkata begitu tapi dengan tiada 'puchasing power' seperti orang Republik China, mana dapat kita melaksanakan dengan tentangan dari kuasa2 Barat. It is the survival of the fittest. FT Agreements can dictate how a country that is a signatory to FTA should be run.)

Kalau sesebuah parti Melayu diketahui oleh rakyat semua kaum sebagai parti yang ‘bersih’, yang akan memerintah dengan adil tidak kira kaum, saya kira semua kaum akan tertarik dengan parti itu. Ini soal prinsip, soal moral, bukan soal perkauman.
(Saya rasa mereka yang tamak dari kaum China dan India tidak akan menyokong sebuah parti Melayu yang bersih. Sebab apa saya kata begitu. Sebabnya tiada laungan sedemikian yang dilaungkan oleh mana2 parti bukan Melayu. Isunya bukan bersih, isunya mereka memperlihatkan Malaysia ini di bina oleh kaum2 mereka sendiri sahaja walhal Melayu dilihat sebagai melukut tepi gantang dan tidak layak memerintah.Strategi2 yang dijalankan oleh sekumpulan strategis politik yang diketuai oleh Timbalan Menteri 2 Pulau Pinang telahpun di jalankan sebelum dan semasa pilihanraya umum yang lalu. Mereka mempergunakan media seperti The Star, The Sun dan surat2 khabar bukan berbahasa Melayu. Antara isu yang dipelopori oleh mereka ini adalah mempersoalkan dan merosakkan imej Ketuanan Melayu dan juga dengan sengaja menyalah terjemahkan Ketuanan Melayu sebagai 'Malay Supremacy'. Tindakan yang lain adalah dengan melaung-laungankan kononnya Hindu ditindas melalui Hindraf dan tindakan saman keatas kerajaan British oleh Moorthy di London. Pendapat saya, kita orang Melayu perlu juga menyaman kerajaan British kerana membahawa mereka dan kaum China ke sini dan juga menyaman kerajaan India dan Republik China dan Taiwan kerana membenarkan mereka kesini secara beramai-ramai seperti ada concerted effort untuk menyah-stabilkan kerajaan2 Melayu di sini. Sepatut mereka 2 ini dihantar ke Australia dan New Zealand. Lupakah kita polisi 'White Only' yang ditajakan oleh kerajaan British di Australia? Ini semua adalah strategi untuk melarang kaum China dan India ke Australasia. Kita perlu baca tulisan2 dari Anthony Burgess seperti the "Malayan Trilogy" untuk mendapat imbasan suasana penjajahan dan pengunaan buruh dari India dan China sebagai 'Colonial Stooges' untuk memperkukuhkan penjajahan British keatas orang-orang Melayu yang ketika itu tidak mahu sangat berkerjasama dengan British untuk merogol hasil-hasil semulajadi di Persekutuan Tanah Melayu.)
Jadi, soalnya, apakah dan siapkah yang salah jikalau ‘kuasa Melayu’ akan hilang. Jawabnya ialah, yang salah ialah orang Melayu sendiri, bukan kaum-kaum lain. Diberi kuasa yang banyak oleh rakyat, terutama pengundi Melayu, kuasa itu tidak digunakan dengan baik dan bijaksana; kuasa itu disalahgunakan, sehingga berlaku beberapa banyak skandal berlaku, skandal rasuah, skandal jenayah, skandal ekonomi. Selama 50 tahun orang Melayu mempunyai kuasa untuk mempertahankan hak dan kepentingan Melayu dalam bidang ekonomi, pendidikan, dalam soal dasar bahasa, dalam soal budaya dan lain-lain lagi, tanpa menjejaskan kepentingan kaum-kaum lain yang juga perlu diperjuangkan oleh penguasa-penguasa politik Melayu itu dengan adil dan saksama, sebagaimana dituntut oleh Perlembagaan, tetapi sejak mutakhir ini nampaknya keadaan orang Melayulah yang semakin terdesak. Maka lahirlah badan bukan kerajaan Melayu seperti Perkasa untuk mewakili suara dan keadaan rakyat Melayu yang terdesak itu.
(Rasuah bukan sahaja dilakukan oleh orang Melayu. Tapi di tunjuk ajar dan dilakukan juga oleh orang2 yang Bukan Melayu. Rasuah tidak dihadkan dengan warna kulit. Kenapa harus orang-orang Melayu sahaja di persalahkan. Tidak ada satu sentuhan perihal salahlaku oleh orang2 China tetapi bila bila rasuah berlaku, disalahkan sahaja orang Melayu yang menerima. Tidak disalahkan oleh orang China yang mula memberi.Kalau orang-orang Melayu hanya dipersalahkan, tidak kah ekonomi orang Melayu seharusnya lebih teguh. Kenapa kita lihat pertumbuhan mendadak ekonomi orang2 China dan jugak India. Dan kenapa diSarawak Bumiputera Iban,Melanau, dan orang Melayu masih ditahap yang agak kurang memuaskan. Tetapi orang China making memuncak.)
Kemiskinan di kalangan orang Melayu, penduduk majoriti negara ini, dan kemiskinan di kalangan kaum lain juga makin meningkat. Jurang perbezaan antara golongan terkaya dengan golongan majoriti yang susah semakin membesar. Jikalau dasar ekonomi negara ini mesra-rakyat, keadaan ini sepatutnya tidak berlaku. Kita sibuk memajukan keadaan fizikal negara tetapi lupa memajukan keadaan moral rakyat dan negara serentak atau selaras dengan kemajuan materialistik.
(Masaalah yang ketara adalah disebabkan model ekonomi kita lebih untuk menyedapkan citarasa kaum bukan Bumiputera, tidak kaum Bumiputera. Modal ekonomi kita seharusnya untuk mempertingkat pertumbuhan ekonomi kaum Bumiputera. Kerajaan seharusnya mempunyai index kepuasan bagi kaum2 Bumiputera bukan Indeks yang berdasarkan kepuasan kaum bukan Bumiputera. Umpamnya, kita harus mengurangkan projek kemajuan di Bandar tapi lebih di kawasan luarbandar yang mana penduduknya adalah terdiri dari Bumiputera. Kita harus membina mini hospital baru, infrastruktur ekonomi dan kilang di luarbandar, bukan didalam bandar. Mengujud dan mengawalkan Value Chain Halal hab dan Agro hab di luarbandar.Kita kena perlukan menyerapkan nilai Islam keatas rakyat tidak kira mereka ini Islam atau tidak.)
Nasihat saya kepada orang Umno ialah, tumpukan perhatian kepada reformasi atau transformasi moral dan budaya politik dalam Umno (dan juga MCA, MIC, PPP dll). Ini akan menjadi asas atau ‘model’ untuk membolehkan Umno menjadi ‘pejuang bangsa Melayu’ yang kredibel dalam bidang-bidang ekonomi, pendidikan dan sosial merentas kepentingan peribadi anggota-anggota parti itu sendiri. Saya tidak berkata bahawa ‘moral’ anggota-anggota dan kepimpinan parti-parti lawan semuanya bersih, hebat, cemerlang, Tidak. Yang penting ialah Umno sebagai parti Melayu yang terbesar (atau masih terbesar?) hendaklah memperbaiki dan menampilkan imejnya sebagai parti yang benar-benar berjiwa ‘kebangsaan’, parti yang dapat menjadi pilihan utama rakyat, tidak sahaja rakyat Melayu tetapi juga rakyat bukan Melayu berdasarkan prinsip-prinsip keadilan, keseimbangan dan kesaksamaan merentas kepentingan kaum dan kepentingan peribadi para anggota parti.(Gaji Ahli Parlimen dan ADUN perlu dinaikkan kepada satu tahap agar imbuhan ini dapat menarik mereka yang profesional dan tidak korup, bukan hanya ala kadar. Dengan imbuhan yang tinggi maka tidaklah mereka cuba mencuba untuk mendapat duit kopi dari ahli perniagaan. Dengan ini fokus mereka adalah kepada mentadbirkan satu sistem kerajaan yang bersih untuk rakyat.)

Akhir kata, ‘kuasa Melayu’ tidak bererti kuasa untuk orang Melayu yang berkuasa melakukan apa sahaja menurut nafsu mereka, memperjuangkan hak dan kepentingan Melayu dan memusnahkan hak dan kepentingan bukan Melayu. Kuasa Melayu bererti kuasa untuk mentadbirkan negara dengan cekap, adil, bijaksana, bersih, bertanggungjawab untuk kepentingan negara, bukan untuk kepentingan etnik atau kepentingan golongan dan orang-orang perseorangan yang berkepentingan peribadi. Kuasa Melayu tidak bererti kuasa anti-bukan Melayu, atau hanya kuasa pro-Melayu, tetapi kuasa untuk semua rakyat, kuasa untuk mewujudkan kemajuan, kesejahteraan, kemakmuran untuk semua rakyat. Kalau ini maksud kuasa Melayu, tidak ada sebab mengapa rakyat mesti takut kepada kuasa ini. Yang kita takut ialah, jika kuasa Melayu ini diberikan kepada atau jatuh ke tangan orang Melayu yang tidak layak menerimanya dan tidak mampu menggunakannya dengan sebaik-baiknya untuk kepentingan negara. — Mingguan Malaysia. (Meritokrasi penuh perlu dilakukan dengan tidak boleh tidak -i.e. serious- untuk kaum Bumiputera dimana 60% dari model ekonomi di peruntukan untuk Bumiputera. Nisbah 60% adalah adil dan hanya ini boleh kaum Bumiputera dapat mencapai sekurang2 30% ekonomi. Ini berdasarkan 'Success Rate', 30% target kita capai . hanya 15% sahaja. Kalau 30% , maka KPI mesti 60%.)

Blog Archive