Bebel Without a Clause

Bebel Without a Clause

Thursday, December 30, 2010


PETALING JAYA: The shouts of Malaysia Boleh! echoed throughout the country – at homes, mamak shops, pubs, fields and even in cyberspace – as the Tigers brought home the AFF Suzuki Cup for the first time in 21 years.

Many mamak restaurants were crammed with hundreds of football fans who watched the match live on big screens.

“Superb, simply superb. I knew our players would win all along, so I wasn’t really scared like the others,” said 31-year-old Nordiana Shah with a wide grin on her face who watched the game from a restaurant in Section 14.

The furious pace of the match had the fans’ hearts thumping as they cheered and booed in equal measure, depending on how their beloved blue shirts were performing.

There was a loud cheer at the end when Safee Sali was selected for the Top Scorer award.

Ecstatic fan Noorazlee Abdullah, 44, lauded both teams.

“I’m very, very happy. The game was fair and both sides performed excellently. All I can say is, Malaysia is the best!” he exclaimed.

At another restaurant in Aman Suria, student Muhammad Syafiq Zahari said Indonesia’s first goal had him on the edge of the seat.

“But I’m so proud we won! Goalkeeper Khairul Fahmi Che Mat was absolutely steady and confident ... he was great,” he said.

Meanwhile, Indonesian fans – despite their team trailing 3-0 from the first leg – had hoped for a miracle, and that their team would give Malaysia a thrashing.

Daniel Yen, 23, had predicted a 5-0 Indonesian win. “I am 100% excited even though I am studying in Australia now,” he said in a phone interview before the match.

Psychology graduate Ingrid Chaiyanli, 20, said she did not hold any personal grudge against the Malaysian fans who had shone laser pointer beams at the Indonesian players in Bukit Jalil.

At Dataran Merdeka, thousands of supporters turned up to watch the live telecast of match.

Most supporters wore yellow jerseys and repeatedly cheered Malaysia Boleh!

UiTM Seri Iskandar student Shaidatul Aishah Azha said her family from Selayang did not regret making the trip as the atmosphere was really electrifying.

Pensioner Abdul Kader Razak was happy to be among the crowd supporting the Malaysian team.

“I was standing throughout the game but I did not feel tired at all,” he said.

Marketing officer M Helmi Husni said events like this not only united the different races but helped local businesses to generate income.

His company had a booth which sold Malaysian jerseys, flags as well as football merchandise.

Surf to for pictures.

Wednesday, December 29, 2010

AFF SUZUKI Cup: Pasukan YM Raja Dato' Gopal tewas tapi Syabas Malaysia

Seperti dijangkakan Harimau Malaya walaupun tewas 1-2 tetap baham Garuda.
Itupun gol terakhir adalah gol sendiri kerana kesian sangat kepada Indonesia. Takut kalau seri ke, nanti tak dapat pulak keluar team Malaysia dari Jakarta.
Banyak jembalang di Stadium Bung Karno ni.


Tuesday, December 28, 2010

Doaku bersama Harimau Malaya. Benamkan Garuda di Jakarta

Sibuk dengar cerita, mat2 indon tengah berserabut. Tak putus-putus  dari Timore Barat ke Kalimantan, dari Irian Jaya ke Acheh, rumah si bomoh dan si dukun dikunjungi.
Harimau Malaya akan tetap unggul. Pakai baju biru tampak segak dan tampan.
Biarpun halilintar jangan kau gentar dengan Garuda dungu...
Doaku akan sentiasa bersama mu.

Monday, December 27, 2010

Antara Bojan dan Trojan

Bukan bojan sebarang bojan,
Bojan datang mencari bohsia,
Bukan Trojan sebarang trojan,
'Trojan' dari Bukit Antarabangsa.

Pagi pagi kena kejut,
Kena panjat pokok kelapa,
Nak tahu lebih lanjut,
Sila layar ke blog APA.

Saturday, December 25, 2010

Palestine to declare independence on 911 a.m. on September 11, 2011?

The efforts which the Palestine's administration takes to develop state institutions and bolster economic growth will create a certain base for setting up an independent state by the summer of 2011, Palestinian Prime Minister Salam Fayyad said on Saturday.

SBA: The Palestinians should declare on the same day the British Mandate was declared on Sept 11 in 1922.
Read More ....Click Here
What else happened on Sept 11?
Other events in history that happened on 9/11, did you know?

Many biblical scholars, theologians,

historians, and astronomers say that the

Star of Bethlehem, signifying the birth of

Jesus Christ, can be calculated to within a

few hours of September 11, 3 B.C., based

on celestial charts and alignments for that

time. Historian Dr. Ernest L. Martin first

article on the subject appeared in 1976,

and in 1981 he published his research in

"The Birth of Christ Recalculated". In 1991,

the book was re-released as "The Star that

Astonished the World." Dr. Martin revealed

in his book, that the signs in the sky on

the night of Jesus' birth occurred on only

one day in 3 B.C., and they occurred

exactly on September 11, 3 B.C. between

6:15 pm and 7:49 pm EST

1297 William Wallace leads over 15,000 Scottish soldiers

to victory over the English Army at the Battle of

Stirling Bridge. Battle depicted in the film Braveheart

1499 French forces take Milan, Italy, with little

opposition. At that time Italy was comprised

of regions with city states.

Sept. 11

1609 Henry Hudson sails into New York harbor and

discovers Manhattan Island and the mouth of the

river later named in his honor - the Hudson River

1709 The Spanish War of Succession (1702-14) represents

the first European war of the Modern Era. On

September 11, 1709 an Anglo-Dutch-Austrian force

defeat the French in the Battle of Malplaquet, and

on September 11, 1714, after 13 months of siege,

Spanish and French troops broke into Barcelona,

ending Catalonia's sovereignty

Sept. 11

1777 The British defeat the Americans, led by George

Washington, at the Battle of Brandywine Creek in the

American War of Independence. The battle is regarded

as the first where Americans carried the American Flag

(Old Glory) to battle.

Sept. 11

1782 The siege of Fort Henry begins, and becomes the last

battle of the American Revolution

Sept. 11

1814 The American navy defeat the British in the Battle of

Lake Champlain in the War of 1812

Sept. 11

1855 The siege of Sevastopol ends when British, French,

and Piedmontese troops capture the main naval base

of the Russian Black fleet in the Crimean

Sept. 11

1922 Despite Arab protests, a British mandate is

proclaimed in Palestine on September 11, 1922.

The mandate came into effect at the end of

September 1922.

Sept. 11

1944 President Roosevelt, British PM Winston Churchill, and

Canadian PM Mackenzie King meet in Canada, at the

Quebec Conference. Also, the US 1st Army crosses the

border into Germany

Sept. 11

1948 Mohammed Ali Jinnah, the first head of state for Pakistan

dies in Karachi. He is called "The Great Leader" and "Father

of the Nation". Born on Christmas Day, 1876, he is

schooled in London and later returns to build the nation

of Pakistan. Jinnah, a Muslim, was a strong advocate for

Muslim - Hindu unity.

Sept. 11

1972 The troubled Munich Olympic Games end on September

11, 1972 and the world witnesses the beginnings of

terrorism. Eleven Israelis are killed by terrorists.

Sept. 11

1973 Chilean President Salvador Allende is killed in a violent

military coup led by General Augusto Pinochet.

Sept. 11

1990 U.S. President George Bush addresses Congress on the

Persian Gulf crisis, vowing that "Sadam Hussein will fail" in

his takeover of Kuwait. Eleven years later, to the day, his

son George W. Bush, would face an even greater challenge.

Sept. 11

1999 The Jewish calendar is 6,000 years old. September 11,

1999 is regarded as the 6,000th anniversary of

Adam's creation. September 11th is recognized by

many faiths as the end of a major cycle.

Selamat Menyambut Hari Lahir Nabi Isa

Sempena 25hb Dec 2010, Teman ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Lahir Nabi Isa/Hari Natal.
Semoga hari ini adalah hari bahagia anda dan keluarga anda dan ingatlah pergorbanan Nabi Isa demi menyelamatkan seluruh umat manusia.
Semoga umat Kristian akan menggunakan hari ini sebagai hari merapatkan hubungan antara Nasrani dan Islam dengan menyambut bersama-sama teman2 anda yang bukan seugama.
Terima Kasih
Siamang Bukit Antarabangsa

Friday, December 24, 2010

Kisah Cikgu Murni yang tidak Murni

Pagi ini teman dikejutkan dari buaian rimba di Bukit


Lebih kurang 9 pagi, bunyi siren bomba berlegar-legar di bawah

kondo berdekatan dengan Oakleaf Park Condominium.

Ingatkan Kyoto Gardens terbakar, rupa-rupanya ada seorang tua

kurus kering yang berpakaian pampers terdampar di drying area

dalam keadaan tidak terjaga, berlumur dengan najis, dan


Ahli bomba yang datang terpaksa menalipon tuan punya yang bernama

Cikgu Murni berkenaan keadaan bapa mertua yang dalam keadaan


Selepas meminta kebenaran, bomba terpaksa pecahkan pintu masuk

rumah itu. Apa yang dijumpa amatlah menyayatkan hati. Warga emas

ini ditinggalkan selama satu bulan dengan berbekalkan roti

sebungkus yang telahpun habis, dan pampers yang telahpun habis

diguna pakai.Inikah dinamakan masyarakat penyayang yang di

laung2kan oleh pemimpin masyarakat.

Warga Emas itu kemudian di hantar oleh pasukan bomba penyelamat

ke hospital untuk dirawati.

Dari peristiwa ini, beberapa persoalan yang boleh kita utarakan:

1. Mengapa Cikgu murni seorang ustazah berdekatan dengan sekolah

ugama Riverdale sanggup berbuat sedemikian

2. Adakah punca ini disebabkan kesesakan rumah2 orang-orang tua?

3. Apakah tindakan pencegahan yang kita boleh ambil dari segi

persatuan komuniti dan oleh parti-parti politik?

Saya ingin majukan soalan2 saya kepada penghujung blog saya yang

budiman untuk berkongsi pendapat.

P/S Anda juga boleh layar ke lamanweb kementerian penerangan:

Wednesday, December 22, 2010

Panas! Selangor haramkan logo 1Malaysia atas desakan DAP.

Tak di sangka-sangka , buah cempedak menjadi nangka.

Dalam perang 1Malaysia, nampaknya sudah tidak ada lain lagi oleh Kerajaan Negeri Selangor menegakkan benang basah melainkan mengharamkan logo 1Malaysia. Saya tidak tahu peruntukan mana dalam perlembagaan kerajaan negeri Selangor membolehkan ia mengharamkan logo atau mesej yang dikeluarkan oleh kerajaan pusat.

Ini macam coup-detat pintu belakang, dan tidak eluk kalau di laksanakan, ini bagai kerajaan negeri Selangor telah mencabuli perjanjian dengan kerajaan Federal dan boleh disamakan menghina perlaksanaan program kerajaan Federal dan melanggar perlembagaan negeri Selangor.

Maka Sultan Selangor ada hak untuk memecat kerajaan negeri Selangor yang dianggap tidak menghormati perjanjian kesultanan negeri Selangor dan kerajaan federal.

Baginda Sultan harus melihat suasana politik yang tidak sihat yang dipelopori oleh pakatan tiga parti dan seharusnya mengambil tindakan keatas Parti DAP yang mendesak perlaksanaan pengharaman ini keatas Khalid Ibrahim.

Baginda Sultan ada kuasa untuk memecat Khalid Ibrahim dan juga mengharamkan parti DAP, PKR dan PAS di bumi Selangor yang sengaja menghina konsep 1Malaysia yang mengamalkan keluhuran perlembagaan, termasuk Kedaulatan Kesultanan Melayu di negeri Selangor.

Tuesday, December 21, 2010

Malay Buddhist: The Greater Langkasuka Kingdom

Malay Buddhist: The Greater Langkasuka Kingdom
The oldest Malay kingdom is accepted as Kedah, the seat of the greater Langkasuka coalition of kingdoms in northern Malaya, which also included Pattani, Beruas (Gangga Negara), Kelantan, Terengganu and Pahang.

There is no problem among peninsula Malays about Sriwijaya which is acknowledged by all Malays as the classical Malay empire.

Langkasuka itself for a while became a tribute kingdom of Sriwijaya. Malays also have no problem about their ancestors being mixed Hindu/Buddhist/animist. Well, you can't deny history, can you?

In case, you haven't come across this information, the first kingdom called 'Melayu' was founded around Sungai Melayu (Melayu River), a tributary of Sungai Batang Hari, in an area called Jambi, in south-eastern Sumatra.

Sriwijaya invaded and conquered Melayu some time in the 7th century. However, the linguistic and cultural traditions of the Melayu or Jambi kingdom survived and prevailed, in fact grew and spread further under Sriwijaya, so much so that more or less the whole Sriwijaya realm adopted them and made them their own.

Jambi is situated just north of Palembang, the seat of the Sriwijaya empire. In 1088, the Dharmasraya royal family of Melayu/Jambi invaded Palembang and conquered it, thus achieving a reverse takeover of Sriwijaya which they maintained for the next two centuries.

The sprawling Sriwijaya realm throughout its long history maintained several regional capitals, presumably to facilitate trade with neighbouring kingdoms. The Khmer or Kemboja kingdom in its early years was a tributary state of Sriwijaya.

So too was a Siamese kingdom called Nakhon Si Thammasoke in southern Siam/northern Malaya which assumed the official name of Sriwijaya Suvarna Bhumi (Sriwijaya Land of Gold).

There has also been a long history of ethnic interaction between Burmans, Thais, Malays, Khmers, Annamese, Chams and other South East Asian ethnic groups. The Mekong riverine system could be a likely link, a land link in much the same way the sea link connected peninsula Malays with their archipelagic counterparts.

The Chams for example, who ruled in today's central and southern Vietnam were a Malay people with their own kingdom. The oldest kingdom in South East Asia was the Funan kingdom which very likely was a mixed Burmese/Thai/Malay/Khmer/etc. realm.

Then again, if you speak to a Thai ultra-nationalist, he'd tell you that the whole of mainland South East Asia comprises various branches of the lost ancient Thai race (which may be because he'd like to one day reunite into a single Thai kingdom).

Whereas, a Kedah royalist would tell you that ancient Siam was in fact first founded by a Kedah prince. So, there you go.

Thus, when you read "Malay", the term has many levels of meaning depending on the context in which it appears. On a Malaysian daily, it would mean "Malaysian Malay". Whereas on an anthropological research paper, it could mean anything relating to the entire Malay archipelago.

Thus, in a narrow sense, and out of nationalistic pride, a Javanese man wouldn't say he's a Malay. But in a broader sense, the Javanese are also members of the larger Malay ethnic family, which in turn is a member of the even larger Malayo-Melanesian-Polynesian-Austronesian family.

Finally, here's an interesting mention from Wikipedia's entry on the Thai kingdom of Ayutthaya:

During much of the fifteenth century Ayutthaya's energies were directed toward the Malay Peninsula, where the great trading port of Malacca contested its claims to sovereignty. Ayutthaya was successful with the military support of Ming China and Japan, who wanted to share the wealth of trade at Malacca. The northernmost loose confederations of Malay states were not well bound to Palembang, the Srivijayan capital.

During this time, they stretched all the way north as far as modern day Chumporn, and far south including Pattani. It is highly probable that the entire Indochina region was occupied by Malay peoples before the arrival of the Thai, Vietnamese, Chinese, and Burmese, of whom were pushed south or killed. Places across the region from Vietnam to Burma still bear Malay names.
You'd notice the sentence in it inferring that the entire Indo-China region could likely have been an almost completely Malay-inhabited area, before Malays were pushed out south, killed off etc. by later arrivals from neighbouring regions. Perhaps the Malay peoples have an unfortunate natural tendency to be too laid back, too friendly, too welcoming to strangers, too gentle etc. all of which may have not been too good for themselves in the end?

Monday, December 20, 2010

Pernah ku katakan tiada pilihan lain tapi Nuklear ...Soalannya dimana?

Sudah teman kaborkan tempoh hari, bahawa Malaysia tidak akan dapat lari dari penjanaan kuasa nuklear.
Pengikut kajian di tempuh hari, berikut adalah ranking penjanaan kuasa mengikut model Manfaat-Peluang-Kos-Risiko (Benefits-Opportunities-Costs-Risks):
  1. Nuklear
  2. Haidro
  3. Fossil
  4. Thermal
  5. Solar
  6. Angin
Ini amat selari dengan kenyataan Peter Chin semalam (TheSun 20/12/2010). Yang amat menarik, ialah keupayaan Thermal sebagai satu calun teknologi masa akan datang, dimana Thermal adalah berdasar kepanasan yang sentiasa ada didalam kerak bumi . Bukti konsep (Proof of Concept) pernah dilaksanakan di Eropah dan Amerika Syarikat. Pernah satu masa dulu, teknologi ini cuba di laksanakan di sebuah kelab bernama Raintree.

Kita akur dengan keputusan kerajaan, tapi di manakah tapak loji itu? Kita boleh kata tidak mungkin loji nuklear akan di lakukan di Sarawak. Nak jalankan Bakun pun susah.

Jadi nampaknya, loji Nuklear akan hanya terletak di Semenanjung sahaja ke? Adalah tidak munasabah kalau loji ini di tempatkan di Semenanjung sahaja.

Teman rasa Sabah yang banyak pesisiran pantainya (dan awek2nye yang cun melecun) akan menjadi satu kuasa nuklear dalam 10-15 tahun lagi.

Loji nuklear memerlukan akses pada air yang murah dan infrastruktur yang sederhana. Jadi kawasan ini mesti berada di pesisir pantai atau pulau yang saiznya cukup untuk menampung penghuni seramai 4-6 ribu orang. Apapun tapak loji mesti lah jauh dari kawasan yang padat penduduk. Dari segi politik, kawasan Pakatan Pembangkang akan dikecualikan. Jadi yang ditolak ialah:
  1. Selangor (Yahoo!!)
  2. Kelantan
  3. Pulau Pinang
  4. Kedah
  5. Melaka (terlalu kecil, tapi kalau cencaluk radioaktif mungkin buat orang Melaka lagi kuat)
  6. Sarawak
  7. Perlis (Terlalu Kecil)
  8. Wilayah Persekutuan (Padat dan kecil)
Yang tinggal ialah:
  1. Terengganu
  2. Negeri Sembilan
  3. Johor
  4. Sabah
  5. Pahang
  6. Perak (Politik tak stabil, takut Nizar jadi lagi gila!)
Kita perlu membuat kajian lebih mendalam. Tapi teman fikir, walaupun Iskandar Johor tapak yang lebih sesuai kerana dekat dengan Singapura (kerana bila meletuppun sekurang-kurangnya Singapura pun akan lingkup jugak), Pahang dan Sabah adalah negeri yang mungkin kita lihat menjadi dua negeri Malaysia berkuasa nuklear.

Saturday, December 18, 2010

Suzuki cup. Malaysia mara pusingan akhir

Syabas Malaysia!
Malaysia telah seri 0-0 (2-0)untuk mara ke pusingan akhir Suzuki cup.
Syabas dan taniah. Nasihat saya pakai baju biru lagi mengancam dan segak.

Program selamatkan Selangor Darul ehsan

Teman terima dari seorang kawan mengenai satu gerakan untuk menyelemat negeri Selangor dari Anasir anwar ibrahim. Menurut beliau, gerakan menyelamat ini amat penting. Kita tidak mahu negeri Selangor di timpa bala sebagaimana yang berlaku di Kelantan sekarang ini.
Assalamualaikum Wbt,
Adalah saya diarah utk memaklumkan Program Roadshow Selamatkan Selangor Darul Ehsan mlm ini 18.12.2010 (sabtu)
Masa .8.30 mlm bertempat di Dewan Seong Yip Club.
(berdekatan Klinik Kesihatan Ampang) Bawalah seberapa ramai yg boleh dari Caw.Tuan /Puan. pada mlm ini.Tq s.k. Dato Hj Ismail Kijo.Ketua Umno Bhg Ampang.

Thursday, December 16, 2010

Pakatan pembangkang cadang ambil tindakan mahkamah untuk memlengahkan kes Anwar

Ini tak lain tidak bukan hanya untuk memperlengahkan prosess mahkamah dalam kes Anwar vs Saiful - SBA

Pakatan pembangkang cadang ambil tindakan mahkamah

16/12/2010 3:32pm

KUALA LUMPUR 16 Dis. - Pakatan pembangkang bercadang untuk mengambil tindakan mahkamah ke atas Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia selepas Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan tiga lagi anggota Parlimen pembangkang digantung selama enam bulan daripada menghadiri persidangan Dewan Rakyat.

Ahli Parlimen Bukit Gelugor (DAP), Karpal Singh berkata, keputusan itu diambil berikutan mereka tidak diberi peluang untuk memberi penjelasan ketika perbahasan usul penggantungan itu.

"Kita mungkin bawa ke mahkamah. Ada satu duluan dalam kes Gobind Singh di mana, sebenarnya, kita bawa Speaker, Pandikar Amin sendiri….? Mahkamah memutuskan bahawa dalam keadaan tertentu, terutama apabila peraturan keadilan asasi tidak dipatuhi, waktu itu mahkamah mempunyai bidang kuasa.

"Ia secara terang-terangan, dan tindakan Speaker, dalam apa jua cara ia tidak boleh dipertahankan. Kita mahu perintah kehakiman dan kami tidak akan biarkan dia terlepas. Kita tidak mahu ini menjadi satu duluan pada masa depan," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, hari ini.

Dewan Rakyat hari ini meluluskan usul menggantung Anwar (PKR-Permatang Pauh) daripada menghadiri persidangan selama enam bulan kerana membuat kenyataan mengaitkan konsep 1Malaysia dengan kempen One Israel. - Bernama


Wednesday, December 15, 2010

Parti akim dikitar semula

Tidak syak lagi memang ada penukaran kewangan semasa pemiliham Akim.
Parti ini kini dikitar semula menjadi parti Kita maka tidak terperanjat kalau politikus seperti jeffry, murugiah dll.
Jangan terperanjat bila banyak Ahli Akan datang dari PKR.
Hanya Hanafi Saja yang melenting.
Itulah tidor banyak sangat.

Tuesday, December 14, 2010

Ketuanan Melayu 'Kantoi'di Taiwan

Nuraina A Samad's 3540 Jalan Sudin: Zaid Ibrahim Has Joined Akim...(Akim?)

At least we know there is going to be one more Bumiputera Millionaire come Wednesday.
Congratulations Zakaria, we are proud of you!!!!

Nuraina A Samad's 3540 Jalan Sudin: Zaid Ibrahim Has Joined Akim...(Akim?): "Zaid Ibrahim Has Joined Akim...(Akim?)
Oh, it's a little-known party in Kelantan. It's full name is the Malaysian People’s Justice Front.

And with Zaid Ibrahim as a member, it will not be little-known no more. That's a promise.

Its president Zakaria Salleh said today Zaid - former Umno, former Parti Keadilan Rakyat member -- joined the party last month.
Zaid's resignation from PKR took effect on Nov 19.
How timely. Zaid may even want to be its president. Akim is scheduled to hold its annual general meeting on Wednesday to elect a new leadership.
Zakaria may even offer to move aside to give way to Zaid."

Monday, December 13, 2010

DARUL EHSAN TODAY: Apa Bila Doa Dan Ayat Quran Dibacakan Di Konvensyen DAP..Lepas ini Christianity 4 All Homo4All

"Lepas ini giliran DAP/Hindraf PKR baca doa di muktamar PAS, siap dengan pergerakan salib , sembahan tok pekong atau Mandram Sami Hindu."

PAS for All, Christianity for All, Hinduism for All, Tok Pekong for All, Homosexual for All-slogan Pakatan Rakyat yang baru.

DARUL EHSAN TODAY: Apa Bila Doa Dan Ayat Quran Dibacakan Di Konvensyen DAP..: "Apa Bila Doa Dan Ayat Quran Dibacakan Di Konvensyen DAP..
Konvensyen DAP Pulau Pinang 2010 yang berakhir semalam menempa sejarah tersendiri apabila bacaan doa berkumandang buat pertama kalinya dalam sebuah persidangan parti yang berusia 44 tahun itu di Pulau Pinang.

Bacaan doa selama lebih kurang empat minit itu dipimpinkan oleh Yang Dipertua PAS Tanjung, Yaacob Omar yang turut menegaskan bahawa Islam adalah untuk semua umat manusia tanpa mengira kaum, fahaman mahupun darjat.

Dalam ucapan ringkasnya sebelum membaca doa tersebut, Yaacob berkata, tidak menjadi satu kesalahan untuk mana-mana pihak untuk membaca doa dalam majlis yang kebanyakannya dihadiri oleh bukan Islam kerana ajaran Islam itu membawa kebaikan kepada semua yang mengamalkannya.

Bacaan doa tersebut berkumandang sejurus selepas hampir 650 perwakilan yang menyertai konvensyen itu selesai menyanyikan lagu Negaraku, Lagu negeri Pulau Pinang dan lagu rasmi parti, demikian menurut kenyataan pejabat ketua menteri Pulau Pinang.

Puluhan ahli DAP berbangsa yang hadir di konvensyen sehari itu menadah tangan mengaminkan doa berkenaan di samping beberapa ahli PAS Pulau Pinang yang turut hadir sebagai tanda sokongan atas perjuangan bersama dalam Pakatan Rakyat.

Bacaan doa bagi memohon kesejahteraan para peserta persidangan tersebut selain meminta pertolongan dan rahmat Allah Taala agar memberkati majlis dan perjuangan parti berkenaan adalah sesuatu yang asing bagi mana-mana DAP sebelum ini."

Adakah di sebabkan Pakatan mulai celaru atau perubahan BN mengembalikan kepercayaan pelabur-pelabur dari luar?

Adakah di sebabkan Pakatan mulai celaru atau perubahan BN mengembalikan kepercayaan pelabur-pelabur dari luar? Ataupun kedua2nya?
By Agence France-Presse, Updated: 12/12/2010

Malaysia sees sharp FDI rebound in first nine months

Malaysia's foreign direct investment has jumped 141 percent in the first nine months, in a rebound analysts said Sunday was partly due a series of bold economic reforms introduced by the government.

The export-dependent Southeast Asian nation saw a sharp decline in foreign direct investment (FDI) last year, which fell 81 percent to 1.4 billion dollars in 2009 from 7.3 billion in 2008.

The trade ministry said in a statement late Saturday that the FDI rose to 17.1 billion ringgit (5.5 billion dollars) for the first nine months of this year, compared to 7.1 billion ringgit during the same period last year.

"It is a combination of both factors -- the resumption in the global FDI growth and the concerted efforts by the government to improve the investment climate," said Yeah Kim Leng, chief economist from ratings agency RAM Holdings.

"We are benefiting from the strong efforts put in by the government to lure foreign investors," he told AFP.

The economist said he was positive that the FDI inflow for the full year would exceed 20 billion ringgit which would be "slightly above the pre-crisis levels".

Malaysian premier Najib Razak has unveiled a series of economic reforms since taking power last year aimed at creating 3.3 million jobs and propelling the country of 28 million people towards high-income economy by 2020.

He has promised major infrastructure projects and financial market liberalisation, and vowed to stimulate the private sector to attract the much-needed foreign investment.

Malaysia's central bank said last month that the country was on track for a six percent growth this year, despite growth slowing to 5.3 percent in the third quarter as exports slipped.

Sunday, December 12, 2010

Adakah ini logo Barisan Nasional yang baru?

(dari :
Bila PM cakap pasal re-branding BN, kitapun tertanya-tanya, apakah logo baru BN?

Terlebih dahulu kita mesti definasikan apa pakej BN yang baru, misalannya:

1. Logo itu melambangkan progresif

2. Pertimbangan yang Adil,

3. Berteknologi tinggi

4. Boleh di kaitkan dengan kehidupan harian

5. Tak boleh dan tidak akan tipu pengguna atau pelanggan , iaitu rakyat

6. Berkhidmat,

7. Tiada pertikaian,

8. Jimat

9. Disenangi pengguna atau pelanggan

10. Anggun dan canggih

11. Melambangkan ekonomi mantap

12. Tidak ada kemelayuan, kecinaan, keindiaan, kedayakan, kedusunan dll

Adakah ini?


Kalau aku Ahmad Masri, aku akan berasa malu! Tersirat dan Tersurat pergerakan strategi DAP!

Bila kita singkap kembali zaman kejatuhan Kedaulatan Melayu, kita sudah pasti terbaca gara-gara Melayu yang berjuang untuk kuasa, dan ada diumpamakan sebagai pengkhinata semasa peralihan kuasa Sultan yang sedia ada yang digantikan oleh Sultan yang lain dan disokong oleh kuasa luar yang semasa itu ingin bertapak disebuah negeri Melayu.

Untuk mendapat tempat dan kredibilitu kuasa di mata dunia -dunia penjajah barat, maka sokongan keatas seorang yang berdarah raja itu perlu.

Kita tahu perihal pergolakan di Perak, di Kedah, di Johor, dan di N9.

Di Perak, Dinding di pecahkan, di Kedah, Pulau Pinang disewakan, di Johor Singapura di Jual dan di N9, Naning di berikan kepada Inggeris sebagai jajahan Melaka dan Gemas kepada Johor.

Dalam diam-diam, Ahmad Masri seorang peniaga Ikan (ini yang tak sedap, sekurang2nya carilah anak raja seperti Tunku Aziz di Perak) nak di gelapkan matanya menjadi Mamanda Menteri.

Kita amat beruntung kerana, kalaulah perpecahan diPKR berlarutan, kemungkinan si Khalid Gagap ini boleh diturunkan Anuar, dan digantikan oleh Ahmad Masri atau sesiapapun dari ADUN DAP yang berbangsa Melayu.

Nasib baik tidak ada ADUN Melayu, kalau tidak dah lama BABI akan turut perintah DAP dan menggantikan Khalid dengan DAP Melayu.

Alhamdullillah, ini tidak dimungkinkan kerana, tiada ADUN Melayu, melainkan kalau Ronnie Liu atau mana-mana kawasan selamat bagi DAP, di minta lepaskan DUN dan diberikan kepada Ahmad Masri dalam pilihanraya kecil nanti. Test Water undi Melayu sebagai calun DAP di kawasan Cina?

Dari segi strategi, Sherlock Holmes pernah berkata "Eliminate all other factors, and the one which remains must be the truth."(

Kenapa DAP buat begini?

Yang tersurat, Ahmad Masri (nak lawan Ahmad Maslan kot) adalah seorang Islam yang akan diperkudakan.

Yang tersirat adalah sokongan orang Cina tidak akan kembali kepada BN. Ini selari dengan reaksi dan kenyataan Presiden MCA dan Presiden Gerakan. Sokongan orang Cina adalah ditahap seperti sebelum era 13 Mei 1969 sehingga PRU akan datang. Ini mungkin strategi dan sentiment kesemua parti berdasarkan orang Cina. Hakikat nya, kenyataan MCA dan Gerakan adalah bunyi-bunyian dan bising-bisingan hanya untuk melekakan UMNO dan PAS.

Saturday, December 11, 2010

Pantun 1Seloka Penderhaka : Nukilan Siamang Bukit Antarabangsa

Sultan Perak Azlan Shah,
Jadi hakim ketika muda,
"Kalau melayu hina bangsa,
Sikap penderhaka itulah tanda ."

Sultan Selangor Sultan Johor
Pengkhianat bangsa diutara
Rakyat tahu siapa yang luhur,
Masihkah Azizah belakang kira.

Teluk Bahang Tempat Berkelah,
Bayan Lepas Permatang Pauh,
Titah Pahang sudah terserlah,
Sultan PAS senyap belako,

Ketuanan bukan hambapun bukan,
Kedaulatan raja dan anak bangsa,
Mesti dijunjung titah sultan,
Buang negeri semua Penderhaka

Raja Melaka Raja berdaulat,
Nasihat baginda jagalah raja,
Kalau belaka tidak nasihat,
Sampai kiamat bangsa di hina.

Ke Amerika sudah, ke Australia sudah

Hanya ke Mekah sahaja brother-ku belum,
Marahpun sudah Titahpun sudah,
Hanya pingat di tarik belum.

Wednesday, December 8, 2010

16/12/2010: Zaid akan tubuhkan parti PAP?

Pada 16 Disember ini, Zaid akan mengumumkan penubuhan sebuah parti baru. Ini bukan desas desus tetapi dari mulut nya sendiri.

Kini hanya seminggu lagi, apakah konsep parti yang akan di ketuai oleh Zaid?

Kita sudah boleh mengagakkan bahawa parti ini akan bermiripkan pemikiran Zaid sebagai seorang peguam, atau seorang pengkhianat melayu yang pernah mempertikaikan "Kedaulatan Melayu", atau seorang liberal and kenkadang bertaubat bila berdepan dengan Nik Aziz.

Zaid berwatakkan pelbagai perangai yang boleh dikatakan Melayu Anglophil, Arakkian, kominismo dan Liberalismo yang bersikap general kuku besi.

Zaid jugak seorang retro dimana beliau kenkadang boleh bersifat tradisional, jadi tidak lah mustahil konsep parti berpandukan nostalgia.

Parti baru ini tidak berpihak kepada Pembangkang dan juga Barisan Nasional. Ia adalah satu parti bebas era baru.Suara ketiga kuasa baru politik akan datang.

Parti itu akan di beri nama Parti Atas Pagar (PAP). Logo parti adalah roket mini dan sabit mini dalam botol whiski.

Warna rasmi ialah biru muda dan hijau muda.

Tuesday, December 7, 2010

Nik Aziz Pandai berpolitik, buta hati, bodoh sombong, bersubahat jahat atau mempermainkan Islam?

Rupa-rupa nya, pandai pulak Nik Aziz berpolitik.

Dalam kenyataannya hari ini (NST 7/12/10, ms 7- "Lim can be DPM if he is Muslim" dan juga blognya), Nik Aziz meletakkan syarat bahawa seorang yang hendak menjadi TPM mestilah yang berugama Islam dan warak.

UMNO tidak akan menafikan bahawa seorang yang menjadi sidekick PM mestilah juga seugama dengan nya. Ini kerana pendirian UMNO bila mana PM bercuti atau sakit maka orang yang menggantikannya seharus seorang yang berfahaman dan berugama sama dengan nya iaitu Islam.

Apa akan jadi sekiranya TPM iaitu bukan Islam, tentu kucar kacir sekiranya PM jatuh sakit kritikal dan tampuk pimpinan akan jatuh kepada orang kedua secara otomatis.

Apa yang kita mempersoalkan ialah kenapa Nik Aziz sampai sekarang tidak bertanya pada mereka-mereka yang sekian lama mempermainkan ayat Alquran dan mempersendakan Islam tidak mahu masuk Islam. Ada kah Nik Aziz ini buta hati atau sengaja dibiarkan Islam dan PAS 'di liwat' sekian rupa?

Mereka-mereka ini adalah musuh Islam yang terang2 kerana sudah lah memlambung2 kan ayat Quran atau ada yang berarak semasa Maulud Rasul tapi sudah berzaman masih tidak menganut Ugama Islam.

UMNO berpendirian sekiranya seorang itu bangsa 1/4 turki ke lanun ke, India atau China sekalipun, tapi kalau dia Islam maka tidak mustahil lah mereka ini boleh menjadi PM.

Monday, December 6, 2010

Bloggers beware. Darjah Kebesaran Ku Li di tarik balik.

Kita telah tahu perihal perlucutan darjah kebesaran Ku Li oleh Sultan Kelantan yang baru.
Yang ingin tahu lebih lanjut berita ini boleh lah layar di sini.

Nampaknya, semakin ramai yang telah dan akan dilucut kan darjah kebesaran Kelantan. Tidak mustahil kalau mereka-mereka ini ada yang kita anggap kerabat di raja Kelantan.
Pada patek yang hina ini tidak ada darjat jadi patik tidak apa yang boleh dilucutkan.

Pelajaran Kesultanan 101

Jangan komen dimana berada, di kedai kopi, di blog atau pun dimahkamah, kamu masih tertaaluk dengan peritnah Sultan-sultan Melayu yang berdaulat, lebih2 lagi kalau kamu ada darjah kebesaran yang dikurniakan oleh Sultan Kelantan, baik yang dulu atau yang baru. Semua tak boleh. Saudara APA pun tak boleh.

Kita sedih bila dengar Ku Li pun darjatnya ditarik balik walaupun Ku Li telah banyak berjasa kepada negeri Kelantan. Dan kita tahu keputusan itu adalah hak mutlak oleh Sultan, dan jangan lah ada mana pihak politik yang cuba mempengaruhi keputusan Sultan itu.

Daulat Tuanku. Beribu Ampun sembah patik harap di Ampun.

Hamba Pacal Yang Hina dan Amat Takut.

P/S Bila agaknya Sultan Melaka nak ambil balik Melaka. Ampun Tuanku Sultan Melaka.

Friday, December 3, 2010

113 ahli UMNO di Ampang keluar parti - Betul ke cerita ini?

Dari blog :

Mengikut Sumber yang Puteri terima, seramai 113 ahli UMNO di Ampang keluar parti sertai PKR.

Berikut adalah wawancara yang Puteri sempat bertemu selepas bertugas di Ampang Puteri dua hari lalu.

Soalan yang mudah telah saya tujukan kepada mereka2 dibawah ini:

"Kenapa keluar parti sedangkan PM kata rakyat kini telah kembali kepada BN?"

Ali (43 tahun) : "Sebagai penyokong setia UMNO selama 12 tahun, saya kekadang rasa diri saya tidak lagi di perlukan lagi. Jadi, demi kerjaya politik saya, baik saya lompat keluar dulu.Manalah tahu kalau ada rezeki, cikgu Bard keluar PKR dan masuk UMNO; dan saya boleh jadi orang kuat dia dan masuk balik kepada UMNO. Nampaknya sekarang pucuk pimpinan UMNO sekarang lebih suka bekas Ahli Pembangkang.

Syukur (35 tahun): "Betul tu bang. Saya pun rasa sekarang ini kera lebih dapat susu. Lepas tu dahlah susu lembu, sapi pulak dapat nama. Mana boleh tahan bang."

Siapa agaknye kera itu

Siti (45 tahun): "Tahu tak pe. Kekadang bila nak buat program dah lah kita susah gembeling tenaga. Nak dapat peruntukan pun susah. Tup-tup orang lain senang2 aje dapat dana nak buat program. Mentang2lah kita ini orang bawah sangat. Akar Umbi lah katakan. Orang yang lebih dekat dengan PM senang2 dapat songlap peruntukan. Gah sana, gah sini. Demo sana demo sini. Puteri, fikir lah sendiri.Kalau dah jauh sangat siapa nak jenguk tolong kami buat program. "

Nota tambahan sila lihat untuk kesudahan kisah ini.


Teman baru komen pasal status bolasepak kita tempoh hari.
Layarlah dan faham-fahamlah intipati posting dari blog Aziz Hassan.

Blog Archive