Bebel Without a Clause

Bebel Without a Clause

Thursday, December 29, 2011

Dulu Malaysia 'travels to the future' hanya 30 minit sahaja. Samoa pula 'time-jump' 24 jam kehadapan. Apa hukum solat Jumaat bila hari ini dilangkau?

Mungkin hanya segelintir pembaca masih ingat sewaktu Tun Dr Mahathir baru mengambil alih kuasa sebagai Perdana Menteri. Ramai yang bising jugak bila mantan PM mengumumkan Semenanjung Malaysia akan beralih masa untuk bersama dengan masa Sabah dan Sarawak,demi perpaduan dan juga ekonomi.

Sebenarnya, bukan itu sahaja sebabnya, zon waktu Malaysia adalah satu zon yang didiami oleh penduduk yang paling ramai di dunia, dimana zon ini juga adalah juga zon waktu Beijing dan sesetengah kawasan di Australia.

Oleh kerana ini adalah satu langkah yang bijak, LKY, PM singapura ketika itu, pun tidak dapat menolak dan terpaksa akur kerana pengumuman itu adalah satu langkah yang dianggap bijak ketika itu.

Yang akan menjadi satu debat yang hangat bagi ulamak-ulamak ialah apakah hukum solat jumaat sekiranya minggu itu tidak ada hari Jumaat, sebagaimana yang akan berlaku di Samoa minggu ini?
Sesiapa yang sudi menjawab sila komen di ruang komentar dibawah posting ini.

Wednesday, December 28, 2011

Fronterra: The need for financial restructuring. Adakah the real issue itu sebenarnya kerana di terajui Pak Isa Samad bukan GFV?

Sila ke blog APA yang merujuk kepada blog Dr Raffick mengenai Fronterra sebuah kooperative yang banyak brand antarabangsa seperti Anchor dan Fernleaf. Entiti ini telah wujud sebagai kooperatif berzaman lagi, sila ke wiki. Walau bagaimanapun, sejak kebelakangan ini, kebutuhan dana luar, cadangan untuk di senaraikan dikemukakan tetapi di tentang oleh petani-2 yang menjadi ahli Fronterra akibat takut hilang kawalan terhadap harta dan ladang2 mereka. Ini juga adalah satu faktor tentangan dari segelintir pihak petani Felda. walau bagaimana pun kita tidak perlu merasakan ada pakatan keji yang hendak dilakukan oleh cubaan untuk menyenaraikan Felda ini secara demikian, tetapi bagi saya adalah faktor 'ketidak-bersihan' Isa Samad tidak memberi catalyst atau pemangkin dalam usaha ini, dan yang burukkan lagi ia hanya memberi senjata bagi Pakatan Pembangkang untuk menjadikan isu. Juga perlu di fikirkan juga kenapa parti China DAP tidak begitu menyuarakan kebimbangan.



Proposed changes to capital structure


In November 2007, the board of directors announced[11] a two-year consultation programme regarding their preferred capital re-structuring option: putting the business operations in a separate listed company, with the co-operative maintaining a controlling interest. The aim was to give more access to funds for global growth.
Praised by some[12][13] as a bold move which would allow better access to outside capital, the proposals encountered significant opposition from both farmer shareholders and the government (who would be required to pass enabling legislation). Despite including a range of safeguards, farmers were clearly concerned at the risk of losing control; in what was sometimes described as a demutualization.
The board responded in 2008 by shelving the November 2007 proposal and continuing consultation and discussion with farmer shareholders. In September 2009, the board announced a three-step process to revamp Fonterra’s capital structure.[14] The new approach abandoned thoughts of a public listing of Fonterra shares and retained 100% farmer control and ownership of the co-operative.
A key goal of the capital structure changes was to stop large amounts of money washing in and out of Fonterra’s balance sheet each year as milk production fluctuates.[15] Under the previous structure, farmers matched their shareholding with their milk production by owning one co-operative share for each kilogram of milksolids (kgMS) produced annually.[16] If their milk production dropped in any season, they could redeem shares back to the co-operative, which was required to buy the shares back off them. Consequently, Fonterra faced the risk of losing large amounts of share capital through redemptions during times of declining milk production.[17] For instance, after milk production fell during the 2007/08 drought, Fonterra had to pay out $742 million of share capital to farmers via redemptions.[18]
The capital structure changes also sought to provide greater incentives for farmers to increase their investment in Fonterra shares, helping ensure Fonterra has sufficient share capital to fund profitable business opportunities and drive a higher payout to dairy farmers.[19]
The first two steps of capital structure change received good support from farmer shareholders at Fonterra’s annual meeting in November 2009.[20] The first step allowed farmers to hold” shares above their level of annual milk production; farmers could now own an additional 20% of “dry” shares (i.e. up to a maximum of 1.2 shares per kgMS).[21] There were also enhanced incentives for farmers to hold shares even if their production falls. The rules about the pricing of end of season share transactions were also tidied up.
The second step changed the way Fonterra shares were valued to reflect that share ownership is restricted to farmers only. Previously, Fonterra shares were valued on a theoretical basis as if the shares were freely traded like a public share.[16] An independent valuer subsequently assessed that the restricted market value should be at a 25% discount to the freely traded value.[22]
The third step, titled "Trading Among Farmers", involves more far-reaching change to Fonterra's capital structure. The co-operative would no longer be obliged to issue or redeem shares at a price established via an independent valuation process. Instead, farmers would buy or sell shares among themselves at market prices through a farmer-only share trading market. This would have the effect of making Fonterra shares permanent capital, providing the co-operative with more confidence to invest in long-term projects without fear that some of its share capital might be needed to fund redemptions in future years.[23]
As part of the changes, farmers would have greater flexibility with their Fonterra shareholding. The maximum shareholding would be 2 times production (up from the 1.2 times approved in step one) and farmers would have up to three years to comply with shareholding rules when entering/exiting the co-operative or increasing/decreasing their milk production.[17]
Additionally, Fonterra would set up a special fund that would financially help farmers purchase shares (or retain shares they would otherwise have to sell). The fund would pay farmers for the right to receive dividends and the gain/loss from any changes in value of some of their shares, but the farmer would still be the owner of the shares.[17] The fund would raise the money it needed to pay farmer shareholders by selling investment units to investors.[24] Fonterra would require the fund to target "friendly" investors such as sharemilkers, retired farmers and offshore Fonterra suppliers, although the public and institutions would also be able to participate.[24]
The "Trading Among Farmers" proposal went before a special meeting on 30 June 2010 and received 89% support from farmer shareholders voting, easily exceeding the 75% threshold required for a favourable vote.[25] Fonterra is now progressing implementation of farmer share trading with the new system possibly taking effect from mid 2011.


Ada Persamaan case Amin Suhaimi dan Sharizat? Pemenang Roti bukan Suami

Hari ini suratkhabar THE STRAITS TIMES Singapura (m.s. A11) memuatkan kes rasuah Suami bekas CEO Iskandar, Arlida, yang meminta 'komisyen' untuk mempengaruhi projek sekolah diberi kepada sebuah syarikat.
Adakah ini kes si isteri tidak tahu apa si suami buat? Perlukah sang isteri tahu yang suami juga beranggan2 ingin menjadi kaya dan seterusnya kahwin lagi satu, dua atau tiga bila kaya raya.

Steve Wozniak,tanpa kreativiti orang Malaysia, kemajuan Singapore tidak wujud,

Steve Wozniak: People in Singapore are not taught to think for themselves

In a recent interview with BBC, Steve Wozniak, co-founder of Apple, said a company like Apple could not emerge in societies like Singapore where “bad behavior is not tolerated” and people are not taught to think for themselves.
“Look at structured societies like Singapore where bad behavior is not tolerated [and] you are extremely punished”, Mr Wozniak said.
Mr Wozniak questioned the existance (if any) of creative people, great artist, great musicians and great writers in Singapore.

Tuesday, December 27, 2011

Bukan Di Utara Malaysia sahaja, MAK YONG juga popular di Batam

Dulunya jajahan Johor dan Melaka

Culture

Even if Batam is multi-ethnic it is still the Malayan culture and Islam which forms the root of the local culture. Both daily life and the ceremonies have religious and mythical elements, expressed in dance, music and other forms of art. Some of the most popular traditional dances are Jogi Dance, unique for Batam, Zapin Dance, which reflects strong Arabic influence, Persembahan Dance, to welcome honored guests and Ronggeng Dance, where the guests can be invited to come up and join the dance and song.

The Mak Yong drama is a dance and song performance which tell the story about a country named "Riuh", commonly believed to be the origin of the name of the Riau province.

This country is governed by a wise and popular king, who one day to his surprise and embarrassment is told that his princess have given birth to an animal called "Siput Gondang" (the gondang snail). Upset by this he orders the newborn to be expelled to the jungle. A couple of years later he is told that the snail has begun to grow, and he asks for the snail to be brought to the Royal Palace where the shell is broken. To his surprise and joy he can see a beautiful princess appear from the broken shell, and he names her Putri Siput Gondang (Princess Siput Gondang), celebrations are then held for seven days and seven nights.

Di Sini

Sunday, December 25, 2011

Isu Negrito: Bila boleh sebut Negrito bila boleh sebut black mettalic. Zambri (Liverpool) versus Nga (MU)?


It is known fact and had been for many years FA is said to be having some kind of biasness for MU. Recent years in England the same was said to FA Referess seemingly favouring MU in terms of awarding and judging for free kicks and penalties.
The recent judgment against Suarez is expected eventhough is a mixed negro breed.
Negrito word has been used in many countries in Asia and India, but such connotation is not insulting.  I think Evra may have gone over the top or maybe he is just plain ignorant and choose not to know the culture of other people. Maybe he is self-centric that everyboduy is out to get him because he is black.

In Malaysia, we sometimes call them 'Gagak Hitam'. Is this degrading? But to call them Gagak Putih, cannot also. As much as we call Tanjung Keling, not because we are rascist but it was where they come from. Kalinga.

Surf to the following:
I’m a Liverpool fan and I live in Colombia. Living in Latin America takes some getting used to and after two years in Bogota certain things still leave me completely baffled. Jokes for one, no matter how many times people painstakingly translate them on my behalf I generally remain stone-faced; a bit like translating a good pun to a Frenchman- don´t waste your time trying.


And so it was that I struggled for some time with the word NEGRITO. Negro is Spanish for BLACK and ´ito´ is an extension added to the end of almost any noun to mean- small version of (´ita´ for the feminine). Negra, negro, negrita, negrito, I hear the word used in one form or another every other day. And not only because it is my girlfriends nickname for me! (Another Colombian joke- because I´m big and as white as a merengue- geddit?).



In Medellin this type of terminology is particularly common and everyone is (for example) el flaco (the thin), mi gordita (my little fat girl), el gringo (the non-Colombian), mi negrita (my little black girl), amiguito (little friend), mi amorsito (my little love) etc.. The addition of the suffix- ita/ito is generally a sign of closeness and affection and indeed the first par, ie. Gordo (fat) is often not at all descriptive, but also just for fun. This may sound strange, but when you consider the word ´marica´ is used seemingly at random to mean either, ´mate´ (friend), ´gay´, or ´wow´, you begin to understand the complexities of making assumptions about a language – based on our own.
Let´s assume that he at least meant to patronize Evra, but perhaps in this case that is closer to shouting ¨see you later fat lad¨ after nut-megging a rotund member of the opposition.

An amiguita in Medellin once said to me, about a black American friend who was visiting- ´your n___ friend is so cool´. She was a hip hop head and had picked the word out from American lyrics and thought it the same as negrito. I explained to her the BIG difference. I´m a very white, very middle class hip hop head myself, so have strong feelings about this word and its casual use by ´cool white kids´ – and I hate it. Anyway, I explained the difference and the connotations and history of the N word and she understood and accepted that it was completely contextual.

A week or so later I was in the mountain town of Manizales with the same girl and it was raining, mucho. We were out shopping when I heard her say, ´look, a black *******´ I turned to her and said, ´what the **** did you say?´ and saw she was pointing at a Blockbusters, I had been complaining about being stuck in the hotel with only rubish pirate DVDs to watch. Confusion can easily arise.

Who knows what Suarez has been told about language and racism since he arrived in the UK? Let´s assume that he at least meant to patronize Evra, but perhaps in this case that is closer to shouting ¨see you later fat lad¨ after nut-megging a rotund member of the opposition- than it is hardcore racial abuse. All I would ask is that he not be judged by a British understanding of the words involved. There are many very insulting Spanish words, but negrito is very far from being one of them and without understanding the context of the word in Latin America one can´t judge Suarez (or my amiguita negrita de Medellin) on racism.

______________
Nigger panggil orang lain nigger boleh pulak. In MU dah terdesak nak menang sangat la ni.
Inipun negrito gak. Bukan dari Malaysia, Thailand, Andaman sahaja tapi dari Filipina.
Mungkin hitam tapi bukan Black Mettalic
Bila seseorang itu boleh dipanggil hitam dalam adat Melayu?
Selalunya kalau setakat hendak memuji okay disebut hitam,
Hitam-hitam setampuk manggis sungguhpun hitam dipandang manis.

Tapi kalau nak menghina atau hendak memberi malu , "Black Metallic" walaupun nampak gah tapi konotasi sama dengan Black Metal atau Ilmu Hitam (Black Magic). Sekarang ini kalau hitam tak perlu Malu, kerana bila sebut hitam kamu samada, Black Power, Lari laju, atau anu-besor.. Apo nak dimalukan, wei..? Anu bengkok pun tak malupun...

Buon Natale to all Christian Friends dell Mundo and Happy Birthday to my Wife

Ingin teman ucapkan selamat hari natal kepada semua pembaca yang berugama Kristian dan menyambut Xmas esuk.

Dan juga ku ucapkan Selamat Harijadi kepada isteri ku yang tersayang.

Happy Christmas the war is over

Saturday, December 24, 2011

Hikayat Mereng Mahasiswa Part 1

Kita memang telah banyak terjumpa segelintir kemerengan mahasiswa yang kita rasa malu dengan mutu pemikiran mereka.
Umpamanya, saya pernah hadir temuduga graduan baru Melayu yang mahu bekerja sebagai Software Engineer:

Panel: What languages do you know?
Mereng Mahasiswa: I know ehh Bahasa Malaysia, little bit English, Indonesia dan Jawa.


Hmmm.


Panel: Cerita sedikit tentang project akhir tahun anda
Mereng Mahasiswa: Encik, saya sebenarnya buat projek berkumpulan, Saya hanya tukang menaip saja. Yang ketua projek tu namanya Lim blah blah.


(Moralnya, Budak Mahasiswa Melayu macam ini hanya tahu nak lulus cara mudah. Berdemo dan tak payah belajar. Bila akhir tahun cari group yang ada Cina dan jadi tukan taip pun OK. Dan Pensyarah pun banyak yang lupa dan pemalas, luluskan orang macam gini)

Untuk rujukan Rafizi dan Anwar serta pendengar ceramah PKR : Perbezaan IMF dan World Bank

Komen SBA:
Saya rasa DSAI semasa itu 'konfius' kot ada perbezaan antara Bank Dunia dan IMF. No wonder semasa Krisis Matawang kelam kabut dibuatnya, ataupun ada Ketua Illuminati mengarahkan dia berbuat demikian. Ramai General Manager di GLC pening kepala dibuatnya Anwar, Every day kena tukar Business Plan disebabkan penukaran matawang antarabangsa.
Baca juga GelombangRakyat.

Malu ada mahasiswa Malaysia yang bernama Adam Adli yang asyik missing the real point


Kenapa budak mahasiswa macam gini bodoh macam  nak mampus, You are missing the real point. Adam
is condemned because dia biadap dan kruang ajar. Buka sebab nak berdemo di depan PWTC (Itu pun satu tindakan yang bodoh, Kenapa tak di depan Putrajaya).
Lagipun adat Melayu kalau masuk rumah orang kena menghormati tuan rumah. Turunkan bendera di rumah besar UMNO adalah satu provokasi besar. Kalau itupun tak faham tak payahlah masuk Universiti. Sayapun bekas Mahasiswa ada Masters tetapi tindakan menurunkan bendera itu tindakan kurang ajar. Berdemo tidak ada masaalah kalau secara aman. Dan kalau kamu sokong Saifuddin Abdullah berdemolah secara bijaksana jangan nampak seperti dijadikan alat orang politik.
Sebelum nak mengutuk, kalau anda ada PHD baru leh nak mengutuk kita ok.  Stakat CGPA tu 2.5 nyawa2 ikan tak payahlah. Concentrate baca buku pelajaran.Emak bapak tu bertungkus lumus bekerja siang malam, pastikan dapat First Class Honors kan lagi baik .
P/S
Itu peguam pun peguam bodoh. Aku boleh bet dia ni graduan UIA.

Cubaan kelirukan rakyat Bukit Antarabangsa dengan Bank Dunia oleh Rafizi and the Gang

Semalam saya berkesempatan mendengar ceramah PKR di Bukit Antarabangsa. Sipnosis boleh layar ke blog Dr Raffick dan juga APA, dua top blogger dari Bukit.
Saya hanya ingin menyentuh hujahan Rafizi yang saya kira beliau mungkin cara tidak sengaja mahu mengelirukan pendengar-pendengar yang datan dengan isu yang di bawa oleh RR berkenaan pinjaman dari World Bank oleh TDM. Layar ke blog chedet untuk apa yang dimaksudkan oleh mantan PM berkenaan Bank Dunia yang memang sudah meminjam kepada Malaysia sejak 1958 lagi kerana faedah yang rendah. IMF bukan world bank tetap satu dana yang di terbitkan untuk menolong negara2 yang terkena tempias Asian Financial Crisis dalam tahun 1997. Untuk mengetahui lebih lanjut lagi boleh layar ke link (IMF) di bawah ini. Saya agak hairan mengapa isu ini dibangkitkan walhal ini satu isu yang sepatutnya di ungkit beberapa dekad yang lalu. Saya nampak ramai yang keliru menyamakan IMF dengan World Bank walhal kadar faedah adalh amat berbeza sekali dengan kaedah IMF ternyata lebih tinggi. World Bank memberi faedah yang lebih indah.
RR mungkin ingin memberi gambaran bahawa TDM juga meminjam duit bank Dunia untuk menangani masaalah krisis matawang. Walhal yang sebenarnya yang ternyata bahawa TDM menolak tawan IMF bukan Bank Dunia dimana faedah lebih rendah dan tiada syarat yang ketat.
Saya anggap isu ini hanya satu cubaan melepas batuk di tangga kerana banyak website dan internet references memberi pujian kepada Mahathir kerana dapat memberi satu peta jalan (Strategic Road Map) bagi negara2 membangun untuk 'soft land' sekiranya berlaku Currency Crisis lagi sekali. Isu ini telah menjadi satu kajian di negara barat satu ketika dulu dan memberi pujian kepada Tun kerana menjadi perintis dalam sudut pengurusan kewangan negara.

Coretan dari wikipedia berkenaan IMF bukan World Bank.

Before the crisis, Malaysia had a large current account deficit of 5% of its GDP. At the time, Malaysia was a popular investment destination, and this was reflected in KLSE activity which was regularly the most active stock exchange in the world (with turnover exceeding even markets with far higher capitalization like the New York Stock Exchange). Expectations at the time were that the growth rate would continue, propelling Malaysia to developed status by 2020, a government policy articulated in Wawasan 2020. At the start of 1997, the KLSE Composite index was above 1,200, the ringgit was trading above 2.50 to the dollar, and the overnight rate was below 7%.
In July 1997, within days of the Thai baht devaluation, the Malaysian ringgit was "attacked" by speculators. The overnight rate jumped from under 8% to over 40%. This led to rating downgrades and a general sell off on the stock and currency markets. By end of 1997, ratings had fallen many notches from investment grade to junk, the KLSE had lost more than 50% from above 1,200 to under 600, and the ringgit had lost 50% of its value, falling from above 2.50 to under 4.57 on (Jan 23, 1998) to the dollar. The then premier, Mahathir Mohammad imposed strict capital controls and introduced a 3.80 peg against the US dollar.
In 1998, the output of the real economy declined plunging the country into its first recession for many years. The construction sector contracted 23.5%, manufacturing shrunk 9% and the agriculture sector 5.9%. Overall, the country's gross domestic product plunged 6.2% in 1998. During that year, the ringgit plunged below 4.7 and the KLSE fell below 270 points. In September that year, various defensive measures were announced to overcome the crisis. The principal measure taken were to move the ringgit from a free float to a fixed exchange rate regime. Bank Negara fixed the ringgit at 3.8 to the dollar. Capital controls were imposed while aid offered from the IMF was refused. Various task force agencies were formed. The Corporate Debt Restructuring Committee dealt with corporate loans. Danaharta discounted and bought bad loans from banks to facilitate orderly asset realization. Danamodal recapitalized banks.
Growth then settled at a slower but more sustainable pace. The massive current account deficit became a fairly substantial surplus. Banks were better capitalized and NPLs were realised in an orderly way. Small banks were bought out by strong ones. A large number of PLCs were unable to regulate their financial affairs and were delisted. Compared to the 1997 current account, by 2005, Malaysia was estimated to have a US$14.06 billion surplus.[27] Asset values however, have not returned to their pre-crisis highs. In 2005 the last of the crisis measures were removed as the ringgit was taken off the fixed exchange system. But unlike the pre-crisis days, it did not appear to be a free float, but a managed float, like the Singapore dollar.

__________________________________________________________
Saya rasa isu yang dibawah hanyalah semata gerak langkah strategi politik untuk memburukkan TDM sebelum 9 Jan 2012 dimana Az telah berjanji atau amaran kot, akan terbitnya huruhara sekiranya Anwar di masukkan lokap lebih2 lagi kalau dia dipaksa berkongsi lokap dengan Khir Toyo (Siapa cepat dia dapat kunyit kot). Saya pasti tiada penipuan dari pihak Chedet tetapi hanya membukitkan bahawa RR dan PKR suka menipu diri sendiri.

SBA.

Friday, December 23, 2011

Soalan-soalan yang boleh kita majukan kepada the Big Four malam ini di Dataran Bukit Antarabangsa 8.45 malam ini

Pada mereka yang tidak tahu akan program yang akan dijalankan oleh pihak yang disebelah sana boleh lah pergi ke blog APA.

Walaubagaimanapun, kepada bloggers yang mungkin akan datang beramai-ramai untuk menyaksikan apa akan di kupas oleh Rafizi Rami atau RR - (bukan Rest and Recreation, mungkin bagi DSAI) dam juga oleh AA (Azmin Ali or Az) dan juga ZK, Pontianak Bukit Antarabangsa, boleh menggunakan senarai soalan yang berikut kerana besar kemungkinan isu-isu ini tidak akan di sentuh malam ini:

1. Kenapa kami sokong LGBT?
2. Pernah kah kami pernah di s.nt.t?
3. Kenapa aku tidak pernah di s.nt.t - untuk ZK
4. Kenapa kami sokong murtad dan DUMC?
5. Apa Anwar buat semasa Currency Crisis?
6. Kenapa Mat Sabu panggil di Al-Juburi?
7. Kenapa geng x-MCKK yang pernah bertungkus lumus memperjuangkan DSAI keluar dari PKR
8. Kenapa perlu di kupas kembali samada TDM pernah meminta pertolongan Bank Dunia (bukan IMF) pada tahun 1998
9. Bagaimana airmani DSAI boleh berada di dubur Saiful?
10. Kenapa DSAI tidak mahu disoal siasat di mahkamah?
11. Kenapa DSAI tidak mahu bersumpah?
12. Benarkah dokumen NFC di salurkan oleh saluran dalaman BN?
13. Kenapa bungalo 14 di tanah runtuh tidak diberikan pampasan kerajaan negeri secukup2nya?
13. dan lain2 lagi boleh lah ditinggalkan di ruang komen

dari : Black Monkey from Kuantan

Thursday, December 22, 2011

Soalan cepumas kepada Dato' Seri Rais Yatim kalau nak bertanding di Ampang

Dipinjam dari blog pembangkang.
Dato' Seri ingat tak janji Dato' Seri perihal 450 netbook yang dijanjikan semasa Program Juaran Rakyat awal tahun ini di Kg Melayu Ampang.
Bahagian UMNO Ampang dah penat buek kojo dan menunggu macam buah durian tak gugur? Bila laie. Dah naik malu dah orang menanyo mano nya netbook yang Dato' janji kan?

JANGAN LAK SETPOL LAGI berkuaso dari Dato', tak macho lah Dato'.

Program ini sepatutnya mengurangkan beban kepada keluarga pelajar yang kurang bernasib baik agar mereka ini dapek belajo dengan lobih fokus laie.

Kalau Dato' Seri tak bolih buek, Dato' duduok ajo kek Ulu jangan datang ke Ampang laie sebelum PRU 13.

Wednesday, December 21, 2011

Rumusan: Perlancaran Joget 1Malaysia di Melaka bagaikan ikan bilis dicampak ke laut dalam

Semasa pelancaran Program tersebut, saya berada di Melaka dan kebetulan lalu dihadapan Dewan Tun Ali, Bukit Katil, kerana semasa itu teringin sangat hendak makan ikan bakar di Pernu malam itu.Jadi disebabkan keinginan untuk mengetahui apa yang akan dihidangkan dalam program Joget 1Malaysia ini, lebih-lebih keadaan sekarang di kampung-kampung kenduri yang disajikan joget dan dondang sayang telah diharamkan oleh jawatankuasa masjid semenjak akhir 80'an.
Yang peliknya yang mengharamkan ini terdiri dari orang-orang tua yang dulu pernah muda dan kaki ronggeng juga.
Tetapi disebabkan telah insaf kononnya, maka banyak kampung-kampung di Melaka, acara ronggeng selepas kenduri kahwin telah di hapuskan.

Dahulu kala selepas kenduri kahwin, malam itu diadakan acara kebudayaan seperti joget, cak lempong, cak kun cak dan juga berdondang sayang selain dari penyanyi seperti Helen Velu (Kereta Lembu) yang mendendangkan lagu pemanas upacara kemuncak yang tersebut diatas.

Semasa ini lah anak-anak muda akan keluar dan mencari pasangan. Acara ini diadakan atas alasan juga untuk sebagai upah anak-anak muda yang telah menolong menjaga penanggah, memasak, melayan tetamu dan juga membasuh pinggan. Kononnya, sesiapa yang tidak menolong tidak diberi peluang untuk menari atas pentas yang akan di dirikan selepas habis majlis kenduri.

Semasa inilah juga akan terdapat ramai pemuda-pemuda dari kampung luar datang mencari kesempatan mendapat hiburan percuma dan tidak kurang juga disebabkan inilah maka sering berlaku pergaduhan antara pemuda luar dan tempatan.

Inilah nostalgia zaman dahulu kala.

Selepas pengharaman oleh ketua adat yang kebetulan pula ramai yang juga AJK masjid maka banyak kenduri kahwin nampak kurang meriah kerana anak-anak muda tidak ada hiburan yang hendak diidamkan selepas habisnya kenduri. Ramai pemuda tidak mahu menolong kerana tidak ada habuan bagi mereka.

Maka acara Joget di Melaka hanya tinggal kenangan dan ditelan sejarah. Sekarang inipun kalau dilihat anak-anak muda tidak tahu bagaimana nak berjoget. Sumbang langkah dan tidak menunjukkan berbudaya Melayu langsung. Tidak macam ikan ke laut, tetapi bagaikan ikan kecil yang dihumban ke laut dalam. Terkedik-kedik macam tarian disko dan hip hop. Ini amat menyedihkan kerana budaya Joget dan Dondang Sayang adalah budaya Melayu turun temurun, lebih-lebih lagi di Melaka.

Kita ingin berterimakasih kepada Melayu di Sarawak , kerana budaya ini masih ada dipraktikkan di sana (dipanggil Bergendang), termasuk berlawan-pantun (bermukun dalam bahasa Sarawak) seperti Dondang Sayang di Melaka.


Jadi apa yang ingin saya nyatakan disini, ialah walaupun Menteri Pelancungan Ng Yen Yen mengesyorkan agar acara joget ini di jadikan produk terbaharu Negeri Melaka mulai 2012, iaitu tahun Melawat Negeri Melaka, kerajaan negeri Melaka harus berunding dengan ketua-ketua adat dan ugama mendapat kepastian akan hukum budaya ini diperingkat kampung kerana benarkah berjoget ini haram?

Kami juga di sajikan dengan persembahan dari artis2 tempatan terdiri dari Black dan Najwa Latif yang memang terbukit ikon-ikon artis muda baru dalam industri hiburan semasa.
Format yang dijalankan dipenghujung program ini amatlah santai dan baik kerana peminat-peminat muda-mudi boleh tampil ke depan untuk mengambil gambar tanpa kawalan ketat keselamatan, dan juga menari bersama artis, walaupun malam itu hujan agak lebat jugak.

Program ini harus dilanjutkan dan mungkin boleh mengelakkan anak-anak muda dari merempit dan melepak. Yang amat ketara adalah kurangnya kujungan kaum bukan Melayu ke acara joget ini, walaupun ada peserta-peserta terdiri dari semua kaum yang mempersembahkan acara-acara kebudayan dari pelbagai kaum.

SBA


Tuesday, December 20, 2011

Friday, December 16, 2011

Rais Yatim akan bertanding di Parlimen Ampang?

Mengikut sumber yang tidak boleh , tetapi mungkin boleh dipercayai kali ini, seorang ahli kabinet akan bertanding di Ampang menentang calun PKR yang mungkin bukan Mak Lampir.  Beberapa keratkah menteri kabintet selain dari Hisham Hussein yang duduk diAmpang?

Ada desas desus mengatakan Mak Lampir akan digugurkan atas prestasi yang kurang eluk dan kurang cerdik, menurut seorang ahli majlis pakatan yang tidak sukakan kumpulan ahli majlis MPAJ PKR Tiga Serangkai berkata adalah lebih eluk sekiranya AMK Terengganu bertanding mengantikan Zuraidah.

Dengan adanya desas desus gergasi politik UMNO, maka impian Dr Makmur untuk bertanding mungkin akan terbengkalai.

Selepas Sri Melor, Komuniti Bukit Mulia pula hendak di amukkan oleh Pontianak Sohor Ampang?

Menurut blog APA dan Flyingkick, pendatang code 71, Mak Lampir kini sedang mengamuk sakan dan terus ingin mejadi Pontianak tersohot di seluruh Ampang.
Disebabkan terlampau suka sangat Parti Tindak Rakyat dari Singapura, beliau kini nampaknya menaruh dendam Pontianak terhadap kesemua dewan komuniti yang dibina atas usaha gigih UMNO Ampang. Sedar lah sikit, kamu pun pernah menjadi ahli UMNO dibawah Aruah Dato Mufti Suib. Dan dewan itupun diguna oleh selurh komuniti tanpa mengira aliran politik.

Memang tidak dapat dinafikan oleh sesiapapun yang dewan2 ini telah banyak menyumbang jasa kepada ramai penduduk disekitaran dewan2 ini. Ini lah tempatnya mangsa2 banjir kebakaran yang rendah pendapatn untuk menumpang tidur sehari dua.
Buat lah kerja lain lah Zuraidah. Kalau kamu nak fahaman PAP baliklah Singapura janganlah pulak kamu nak jadi agen Singapura-pura.
Sayapun kod 71 dan tahu bebenor politik kotor yang dijalankan oleh pengikut PAP terhadap orang Melayu. Kita tahupun yang masyarakat Melayu ditindas dan tiada susual agenda Melayu walaupun telah 50 tahun ia merdeka.

Thursday, December 15, 2011

Mengupas Kriteria dan Jejenis Winnable Candidate Part 3. Populariti tidak menjaminkan kemenangan





goal
Oratory
Popularity
Qualifications
MesraRakyat
Dislike
MachineryFit
Oratory
1
0.2
2
0.2
0.2
0.3333
Popularity
5
1
5
3
0.2
0.3333
Qualifications
0.5
0.2
1
0.2
0.1429
0.2
MesraRakyat
5
0.3333
5
1
0.2
0.2
Dislike
5
5
7
5
1
7
MachineryFit
3
3
5
5
0.1429
1
Legend: 1 - Equal, 3 - Moderate, 5 - Strong, 7 - V Strong, 9 – Extreme
(Dibaca dari kiri ke kanan – Populariti itu Kuat(5) penting dari Qualifications dan Qualifications (Kelayakan) adalah antara sama atau sederhana KURANG (2) penting dari Populati Oratori dan Kuat(5) Kurang Penting dari Populariti.)
Kita telah didedahkan Matrix Bandingan Kriteria Calun Menang DUN Bukit Antarabangsa
Dari sudut ini, kita boleh gunakan rumusan timbangan dibawah bagi Senarai Kriteria di atas, untuk analisa susulan selanjutnya:

Populariti (nisbah: 13.5%) tidak mesti satu-satunya kriteria Calun Menang. Dan ia hanya menyumbang hanya segelintir sahaja peratusan pengundi.  Jadi, bagi calun yang ingin menjadi Wannabie, anda perlu tahu bahawa wang dan ringgit yang ditaburkan untuk popularity tidak menjaminkan anda menang pilihanraya.
Juga. kerana dari rumusan timbang (weights) diatas.  Kita boleh merumuskan bahawa calun yang hendak dipilih, mestilah jangan dari golongan orang yang dibenci (nisbah: 49.5%)  walaupun dari segelintir demographic masyarakat dan mestilah juga yang boleh diterima sepenuhnya oleh jentera Bahagian (nisbah, 20.3%).
Bersambung .....

Should Tun Dr Mahathir quit as Formal Advisor to Perkasa? Is PERKASA losing its directions?

I had the opportunity to have a late breakfast with a former commander of Malaysian Armed forces.
We had some light discussion on the state of affairs of PERKASA.
The question on the aptness of TDM , our ex-Prime Minister to be on board of PERKASA as an adviser, now that he has rejoined UMNO and therefore the apolitical nature of PERKASA is at stake.
PERKASA was founded by Datuk Ibrahim Ali as an apoltical platform to uphold of Malay Rights during UMNO lowest abyss of popularity after the political Tsunami of 2008 which saw five states tumbled down towards the Opposition Alliance.
As a founding few member, I saw many at the point. Malays from  PKR. PAS and needless to say disgruntled UMNO members flock to an inaugral seminar, in which Datuk Seri Rais Yatim was the main speaker.
As time goes by, the Malay leaders be from PAS and PKR-run states was seen to be toothless stooges of the Chauvinist Chinese-controlled DAP, many of the issues raised by PERKASA were at loggerhead to Opposition Alliance. Later PERKASA groped in TDM as an adviser who had earlier quit UMNO. TDM had rejoined UMNO during the tenure of DS Najib after Tun Abdullah stepped down.
So should TDM now quit PERKASA and advise PERKASA on a unofficial basis, now that TDM is now an UMNO member.
I tend to agree since TDM is no longer as ordinary member of the public, but he has been elavated to a statesman. He himself is a living institution. If he is a patron of PERKASA he also should be a patron many other racial based NGOs. He should be not tainited with any misdoings of the organisations he patrons or advise.
I strongly opinion that PERKASA should review its objectives, the image it is projecting and the strategies it is using so as the objectives and goals can be met.
It is NOT how we win the battles but how we, in the end, win the war.
The War is fighting for upholding the Malay/Bumiputera god-giveth rights, fair share of the riches of the country and the rights to use all necessary fair means to achieve these objectives. PERKASA is not only fighting the chauvinistic DAP machineries, it is also fighting against the short-sighted loyal PKR members and PAS members, which are either too blind to see or to mental challenge to think.
PERKASA is fighting against the perception of being an UMNO stooge, an image that these opposition members are spinning. It has to reform and re-strategize to make it more relevant in the future.

Wednesday, December 14, 2011

Mengupas Kriteria dan Jejenis Winnable Candidate Part 2

Mengupas Kriteria dan Jejenis Winnable Candidate Part 2
Sebut sahaja Sukarno dan Isa Samad, ramai yang tahu mereka ini adalah gulungan pidato yang handal. Masing-masing dengan gaya mereka sendiri. Sukarno, pidato nasiaonalis Indonesia yang amat berapi dalam hujahannya, terutama kali dalam menentang penjajahan dan pembentukan Malaysia.
Tan Sri Isa pula seorang politikus veteran, dan pandai menyulami hujahannya dengan misalan berjenaka spontan yang membuat ramai pendengar tergelak-gelak dan terhibur.
Apakah kuasa oratori atau pidato itu sesuatu yang penting dalam memenangi hati pemilih?
Ramai pula berpendapat bahawa popularity juga adalah satu criteria penting kerana bila membawa satu calun yang kurang popular dikalangan sesuatu demographic pengundi akan tentu membawa impak yang negatif dalam pilihanraya. Begitu juga calun yang popular atas sebab yang salah.
Kelulusan professional juga adalah satu criteria yang dapat menyumbang kemenangan Barisan Nasional, lebih-lebih lagi kalau kawasan itu pernah disandang oleh PAS, yang pada am ramai yang akan menjadi calun kali ini adalah mereka yang tergolong dari kumpulan professional.
Pengundi mahukan wakil mereka seorang yang berjiwa rakyat, mesra dan tidak sombong. Kerana bagi mereka ADUN yang mesra rakyat dan selalu turun ke padang adalah lebih baik kerana pada mereka wakil rakyat mesti lah dari golongan yang sedang didampingi dan bukanlah mereka yang terdiri dari golongan yang mahu mengejar karier politik semata-mata kerana ini membuatkan mereka kurang masa untuk turun ke kawasan dan mendengar rintihan rakyat.
Calun mestilah bukan dari mereka yang dibenci walaupun popular atau dikenali orang ramai.
Calun mestilah mempunyai kekuatan jentera samada dari Bahagian atau dari organisasi yang memperjuangkan inspirasi Barisan Nasional.
goal
Oratory
Popularity
Qualifications
MesraRakyat
Dislike
MachineryFit
Oratory
1
0.2
2
0.2
0.2
0.3333
Popularity
5
1
5
3
0.2
0.3333
Qualifications
0.5
0.2
1
0.2
0.1429
0.2
MesraRakyat
5
0.3333
5
1
0.2
0.2
Dislike
5
5
7
5
1
7
MachineryFit
3
3
5
5
0.1429
1
Legend: 1 - Equal, 3 - Moderate, 5 - Strong, 7 - V Strong, 9 – Extreme (Dibaca dari kiri ke kananPopulariti itu lagi kuat(5) penting dari Qualifications
Matrix Bandingan Kriteria Calun Menang DUN Bukit Antarabangsa

Tuesday, December 13, 2011

Mengupas Kriteria dan Jejenis Winnable Candidate Part 1

Saya kira sudah sampai masanya, untuk kita mengupas kriteria-kriteria seorang winnable candidate kita telah lama menunggu sekian lama DS Najib mengupaskan bagi kita agar Wannabie-wannabie yang tidak layak boleh berundur secara terhormat dan dapat mengelakkan dari perpecahan kemudian hari.
Sekiranya, pemilihan WC ini lewat maka akan berlaku gejala yang kurang sihat di peringkat bahagian dan akar umbi kerana diperingkat bahagian pun ada mempunyai kriteria-kriteria mereka sendiri yang dilakukan keatas AJK yang berpotensi.
Saya kan mengupaskan sedikit demi sedikit senarai kriteria ini termasuk juga kategori atau jenis-jenis Calun Menang yang ada di merata-rata di semua bahagian lebih-lebih lagi dibahagian yang kalah.
Di peringkat bahagian yang kalah, dengan adanya Wannabie yang berada dan berkedudukan maka telah ramai yang sudah kena pau oleh ahli-ahli yang tidak bertanggungjawab dengan membawa cercerita yang memberi harapan kepada Wannabie ini. Wannabie2 ini pula telahpun pasang badan hampir setahun dan ada beberapa tahun dengan mengadakan belanjawan Pra-Kelayakan untuk dibayar kepada mereka yang mengelarkan mereka wakil-wakil tidak rasmi untuk mempromosikan diri wannabie ini kepada ahli-ahli dalam bahagian dalam bentuk sumbangan kepada aktivit-aktiviti cawangan, dan 4 -peringkat.

Ada 2 jenis Wannabie yang tergolong dari kategori yang disebutkan dibawah:
1. Seorang yang anggap professional samada Jurutera/Akauntan/Doktor yang telah menubuhkan NGO mereka sendiri. Selalunya mereka in telahpun bergerak agak lama dan sering kali tidak dipilih kerana pucuk pimpinan tidak mahu guris hati Ketua Bahagian atau AJK yang lain. (Label dalam kajian: DRMK)
2. Menganggapkan dirinya professional, menubuh NGO baru atas tujuan menarik perhatian dan mempunyai dana yang agak kuat dari ketua kumpulan yang pernah dahulu kala menentang pucuk pimpinan UMNO tetapi telah kembali dengan alasan baru ketahui Anwar itu haramjadah, potensi penipu dan potensi peliwat. Keahlian parti memboleh akses kepada Jentera parti di bahagian. (Label: AB)
3. Veteran dalam UMNO Bahagian. Mengikut jalan norma Bahagian. Di beri tempat diatas pemilihan rasmi untuk pucuk pimpinan bahagian. Aktif dalam mengerjakan akitiviti bahagian sebagi penyelaras tetapi tidak pandai berpolitilk, down to earth dan sentiasa tidak mahu kedepan walaupun teringin nak menjadi Calun Menang. (AAD)

Apakah kriteria-kriteria yang boleh kita gunakan untuk membandingkan tahap Winnable didalam satu pemilihan DUN dari sudut pandangan rakyat setempat.
Bersambung.......

Sunday, December 11, 2011

Strategi pakatan rakyat berjaya bila blogger dengan blogger BN bergaduh sama sendiri seperti Bung Mokhtar dan Sharizat dalam isu FeedLot

Saya bukan nak kata banyak kali ini, tetapi hakikinya ramai sudah bergaduh. Blogger BN antara blogger BN yang lain. Top 20 bloggers BN bergaduh semua punca Seorang budah bernama Rafizi Ramil pick up satu maklumbalas dari Pegawai Ketua Audit Negara yang sudah agak lama.
Tetapi disebabkan pucuk pimpinan lambat membuat resolusi atau sengaja membutakan hati dan mata tidak nampak yang isu ini amat penting dan sudah patut mengambil tindakan sewajar berbulan yang lalu.
Saya kira musykit mengapa PM tidak membuat satu rumusan untuk menyelesaikan masaalah ini denga lebih berhemah.
Kalau Winnable Candidate pun di lantik, kalau kita cuai dalam menagangi hal ini maka Winnable Candidae Najib akan menjadi Whinnable Candiate dan terus Loosable candidate.
Jadi saya rasa PM sepatutnya telah dapat memantau dan mengelakkan isu in dari di putarkan oleh Pembangkang. Nampaknya, putaran yang diperlukan amat sedikit dan kita telahpun menyalah sama sendiri.

Sepertimana yang dibincangkan pernah oleh uncle APA, strategi begini sudah macam strategi Trojan untuk memastikan bahagian dalaman sebelah kita panas dan berbalah sama sendiri agar Azmin nampak berjalan kaki ke Parlimen dan ADUN dan melambai2 kerana pelanduk sudah dimasukkan jerat.

Statistik Skim bantuan rakyat 1Malaysia. Melayu merupa kaum yang ramai perlu bantuan. Newer Ekonomic Policy harus di rumuskan.

Pada dasarnya kaum Melayu/Bumiputera adalah kaum yang masih amat memerlukan dari sudut ekonomi.


Setakat ini pecahan permohonan diBukit Antarabangsa mengikut kaum adalah:

Melayu/ Bumiputera 75%


China 16.7% 


India 8.3%


Pemimpin Melayu dan Bumiputera fikir-fikirkanlah bahawa NEP tidak dapat menyelesai masaalah ekonomi Bumputera secara keseluruhan. Tetapi ia hanya dapat menyelesaikan sebahagian dari masaalah kita. 


Kerajaan BN harus memperincikan dengan lebih tepat masaalah ekonomi Bumiputera yang masih ketinggalan. 


Saya berpendapat NEP sebagai Affirmative Action adalah satu prinsip yang amat bagus tetapi masih  ada faktor2 yang bersifat dasar telah kita terlepas pandang semasa zaman Tun Abdul Razak.


Antara lain yang kita perlu ambilkira ialah diantara kaum China dan India ada juga yang tergolong dalam rakyat yang perlu dibantu. 


Barisan Nasional perlu memperjuangkan rakyat kurang mampu dengan menilaikan tahap psikologi seseorang itu berdasarkan 'threshold' kemiskinan kaum yang berbeza.


Orang China mempunyai threshold yang lebih tinggi dari orang Melayu, Bumputera dan India kerana keperluan kebudayaannya berbeza.



Saturday, December 10, 2011

Macam ke Pulau Besar jugak, mana boleh babi bawak naik kapal selam?


Dipetik dari blog Darul Ehsan.
Sila lihat komen yang pertama. Masuk akai gak. Mana boleh bawak babi naik perahu ini kan pula bawa naik kapal selam takut tak boleh timbul atau seorang mesti mati punya.
____________________________________________
Isu berkaitan aset pertahanan negara tidak sepatutnya dijadikan debat secara terbuka oleh mana-mana pihak terutama pembangkang, kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.



"Negara lain pun ada masalah itu juga. Boleh persoal harga atau spesifikasi aset itu tetapi jangan pertikaikan kemampuan aset negara dalam mempertahankan negara," katanya pada jamuan tengah hari bersama media yang membuat liputan Pameran Maritim dan Udara Antarabangsa Langkawi 2011 (LIMA '11), di Langkawi hari ini.

Untuk itu, katanya, beliau akan terus mempelawa anggota pembangkang yang mempertikaikan kemampuan aset pertahanan negara untuk melihat sendiri kemampuan aset pertahanan tersebut, sekaligus menyanggah tohmahan yang dibuat mereka.

"Siapa yang cakap banyak, mereka yang pertama akan dijemput. Seperti kapal selam, ahli politik sebenarnya tidak boleh menaikinya tetapi bagi membersihkan nama baik ATM (Angkatan Tentera Malaysia) bahawa aset pertahanan negara boleh digunakan, saya terpaksa buat pengecualian," katanya.

"Bagi Tony Pua (Anggota Parlimen Petaling Jaya Utara) kita akan jemput dia naik kapal selam dari Langkawi ke Teluk Sepanggar yang makan masa tiga hari tiga malam. Biar dia tahu susah naik kapal selam. Dia yang paling bising, paling banyak cakap," katanya. sumber: malaysiakini
Dari Sini.

Gejala PHISHING kian menjadi-jadi dalam Cyberwarfare PRU13

Dipetik dari blog APA yang pada satu ketika dahalu pernah di hijack setelah tidak sengaja mendedahkam passwordnya melalui phishing/penyamaran (bukan fishing - seperti  tangkapan Jaringan :) ).
Kegiatan CyberWarfare akan meningkat menjelang PRU13 lebih2 lagi dari pihak belah sana yang tampak desperado dalam menjatuhkan pengaruh blogger BN menentang fitnah pembangkang.

Untuk tahu selanjutnya bacalah artikel dari blog APA tentang pengalaman beliau satu ketika dahulu.
Perlu diingat bahawa hacking dan segala macam technique masih boleh mampu di gunakan oleh pihak belah sini. Kebanyakkan kegiatan hacking ini ada yang sudah di jejak dari dalam SCAN dan CyberSecurity sendiri. Tunggu masih mereka ini, duri dalam daging dan musang berbulu ayam ditangkap dan dimasukkan dalam penjara._____________________________________________________
Kepada rakan rakan bloggers semua sila ambil PERHATIAN.

Hati hati jika anda menerima email saperti diatas yang konon nya dari Gmail untuk mengemaskini akaun anda.Email yang bertajuk eAlert: Data-Base Update(Very Important) besar kemungkinan "kaedah fishing - Istilah JMM ke bro?" yang digunakan pihak tertentu untuk hijack akaun Gmail anda dan membuat anda kehilangan AKSES terhadap akaun itu dan paling penting kehilangan BLOG anda.

Pengalaman APA tahun lalu telah mengakibatkan APA kehilangan blog asal setelah 6 bulan beroperasi.Kini APA lebih berhati hati bila menerima email sebegini.Jika kita terpedaya memberikan maklumat penting saperti password akaun kita,siperlaku akan melakukan penukaran password dalam tempuh 1 atau 2 jam.Jadi kepada rakan rakan yang tersilap memberi respon,sila lakukan pertukaran password secepat mungkin sebelum siperlaku sempat melakukan nya,jika tidak anda boleh ucapkan selamat tinggal kepada blog anda.

Harap sebarkan maklumat ini kepada rakan rakan yang lain.

Sumber: APA

Blog Archive