Bebel Without a Clause

Bebel Without a Clause

Thursday, July 26, 2012

Curry Mamak lagi lama lagi bagus: Kit Siang Pernah Halau Melayu dari Kg. Baru


Kiriman oleh Zanuddin @ Obey_one pada July 24, 2012.
Disimpan dalam Isu, Semasa


Penasihat Kebangsaan DAP, Lim Kit Siang melenting apabila parti itu didakwa diresapi elemen-elemen komunis sementara PAS pula dipengaruhi unsur-unsur organisasi penganas Jemaah Islamiah.

Reaksi spontan Kit Siang terhadap kenyataan Ketua Penolong Pengarah E2 (M), Bahagian Ancaman Ekstremis Sosial Bukit Aman, Datuk Mohd Sofian Md Makinuddin dalam Konvensyen Pemimpin Muda Negara di Parlimen 19 Julai lalu harus difahami dalam konteks sejarah penubuhan DAP dan kaitan parti itu dalam rusuhan kaum 13 Mei 1969.

Bagi golongan muda yang tidak melalui peristiwa berdarah 43 tahun lalu mungkin tidak begitu mengerti mengapa tokoh veteran DAP itu amat marah terhadap dakwaan tersebut, tetapi generasi yang melihat dengan mata kepala mereka sendiri tragedi paling dahsyat dalam sejarah negara itu sudah tentu memahami sebab musabab reaksi cacing kepanasan beliau.

Sejarah awal penubuhan DAP mempunyai kaitan rapat dengan Parti Tindakan Rakyat Singapura (People’s Action Party – PAP ) yang di tubuhkan pada tahun 1954.

Antara pelopor awal PAP ialah Lee Kuan Yew yang bertindak sebagai setiausaha agung parti itu.

Sejurus Singapura berpisah daripada Persekutuan Malaysia pada 9 Ogos 1965, pendaftaran parti itu di negara ini dibatalkan sebulan kemudian.

Maka untuk meneruskan agenda PAP yang 100 peratusnya adalah pro-Cina, Devan Nair, ahli parlimen Bangsar ketika itu berusaha menghidupkan kembali parti itu dengan mendaftar sebuah parti baru dipanggil Parti Tindakan Rakyat tetapi ditolak oleh pendaftar pertubuhan kerana mempunyai persamaan dengan PAP dari segi nama.

Devan Nair lalu menukar nama tersebut kepada Parti Tindakan Demokratik atau Democratic Action Party (DAP) yang diluluskan secara rasmi pada 19 Mac 1966.

DAP yang baru ditubuhkan itu dipelopori pula oleh Kit Siang yang dikatakan mempunyai pertalian famili dengan Kuan Yew yang berasal dari Batu Pahat, Johor.

Dari segi lambang parti, prinsip perjuangan dan cara berpolitik, tidak ada bezanya antara DAP di Malaysia dan PAP di Singapura.

Maka tidak hairanlah sehingga ke hari ini generasi pemimpin baru DAP seperti anak Kit Siang, Lim Guan Eng meneruskan tradisi berkiblat kepada PAP terutamanya setelah parti itu memerintah Pulau Pinang.

Bukankah Guan Eng sendiri mengaku bahawa beliau sering melakukan lawatan ke Singapura setiap dua minggu untuk bertemu mentor besar DAP, Kuan Yew serta mendapatkan arahan-arahan spesifik berhubung gerakan kerja politik parti itu di Malaysia?

Apabila DAP dan Gerakan (ketika itu masih menjadi pembangkang) menang besar di Selangor pada pilihan raya umum tahun 1969, kedua-dua parti itu menjadi besar kepala.

DAP menggunakan kebebasan bersuara tanpa batasan dan kawalan untuk mengutuk dan menghina bangsa Melayu dengan kata-kata kesat dan mengaibkan dalam perarakan besar-besaran di Kuala Lumpur dengan membawa sepanduk dan pembesar suara.

Baru sahaja 12 tahun kaum Cina diberi taraf kerakyatan penuh melalui dasar ‘jus soli’ sebagai salah satu syarat utama Inggeris untuk kemerdekaan, orang Cina sudah naik tocang.

Menurut Laporan rasmi Majlis Gerakan Negara (MAGERAN) yang dipengerusikan oleh Almarhum Tun Abdul Razak Hussein, tindakan DAP mengadakan perarakan jalanan meraikan kemenangan mereka dengan menghambur sentimen perkauman terhadap bangsa Melayu menjadi pencetus kepada rusuhan kaum yang menelan korban lebih 2,000 nyawa.

Sehari setelah melenting, Kit Siang bertukar nada dengan mengatakan parti itu ingin bekerjasama dengan Barisan Nasional untuk menghindari tragedi 13 Mei berulang.

Tujuannya ialah untuk menutup dosa besarnya sebagai pengerak utama 13 Mei dan membasuh tangannya yang berlumuran darah rakyat tidak berdosa yang didalangi tidak lain tidak bukan oleh Kit Siang sendiri.

Slogan yang dicanang oleh Kit Siang dan pemimpin DAP Cina lain pada perhimpunan dan perarakan mereka yang menjurus kepada peristiwa berdarah 13 Mei ialah “Malai si” yang bermakna “Mati Melayu”.

Pada 11 Mei penyokong DAP berteriak:

“Apa polis boleh buat, kita raja. Buang sama polis Melayu.”

Di Jalan Bukit Bintang pada hari yang sama, DAP melaung:

“Mati Melayu, sakai pergi masuk hutan.”

Di Jalan Changkat Dollah pula mereka mengapi-apikan bahawa:

“KL sekarang Cina punya.”

Sehari kemudian pada 12 Mei di Jalan Ipoh dan Jalan Tunku Abdul Rahman, penyokong DAP menjerit:

“Melayu balik kampung, Melayu sekarang tidak ada kuasa. Sekarang kita Cina sudah ‘control’.”

Malah sejarah mencatat kenyataan angkuh Kit Siang sendiri di Jalan Khir, Kampung Baru, di hadapan orang Melayu ini denga berkata:

“Melayu keluar! Apa lagi duduk sini, kita hentam lu, sekarang kita sudah ada kuasa.”

Keesokan harinya pada 12 Mei di hadapan Balai Polis Jalan Pudu, penyokong Cina DAP terus melaungkan:

“…semua Melayu kasi habis, kasi halau semua polis.”

“Apa ini Melayu, kita sudah perintah, ini negeri bukan Melayu punya, mata-mata lancau.”

Hari yang sama mereka juga mengutuk bangsa Melayu di Jalan Canvel:

“Butuh Melayu, Malai si, pergi mati Melayu.”

Di Jalan Bukit Bintang, DAP pula berkata;

“Ini negeri bukan Melayu punya, kita mahu kasi halau semua Melayu.”

Hakikatnya, DAP tidak akan bertukar menjadi sebuah parti yang memperjuangkan hak-hak orang bangsa Melayu dan pribumi kerana sikap rasis dan perkauman tebal sudah menjadi darah dagingnya.

3 comments:

 1. Adoh Siamang..Gua kecewa sama lu ah..Kerja lu kasi teropong isu2 penting semasa, apasal lu pegi teropong Lim Kit Siang cerita 1969. Outdated la.Ini cerita budak sekolah darjah 4 sudah belajar la.Lu betul-betul ngam satu Liga dengan Rafizi Buntal, sama-sama cover each other punya footstep.Buat deception Ala Anuar supaya orang takut sama LKS. Sebenarnya yang paling bahaya yang akan tikam Melayu dari belakang adalah Your goody-goody buddy Rafizi Buntal dan GodFather dia Anuar AlJubr. Kali ini bukan LKS yang akan berarak dan tunjuk parang dan lembing,tapi Melayu dungu produk Anuar AlJubr,Azmin Jamban dan Rafizi Buntal. LKS dan Chenky2 tak perlu berarak lagi dah. Melayu akan berperang dengan Melayu pada 13 Mei akan datang. Mei13/1969 telah mengajar DAP they cannot win over Melayu,tapi DAP mendapat ilmu baru yang amat berharga, Let PKR dan PAS win for them.. Bangang2 ni semua sanggup mampus untuk DAP. Bangang2 ni juga sanggup membunuh bangsa sendiri untuk DAP.
  PAS sangup tinggalkan Islamiknya untuk mendakap DAP.Punggung Karpal dah jadi seolah HajAswad bagi PAS bebal. Anuar, Azmin,Rafizi sanggup tahan their bloody ass be screwed by DAP. Dan lu Siamang, macam abdi syok mengilap batang Rafizi Buntal dengan teropong buruk yang sah memang out of focus alleady. Selagi lu rasa kagum sama icon lu SiRafizi, dan anggap itu Craven tempat ada class, gua pity sama lu, macam gua pity sama APA yang memang tak boleh lari dari mandrem PakLah.. itu tempat mandrem punya pasal, tempat hantu Mak Lampir suka merayau.

  ReplyDelete
 2. Sejak bila gua sokong Rafizi. Lu bodoh punyer orang tak reti baca kah

  ReplyDelete
 3. Gua bodoh gua tak kisah sangat,gua pun belajar takda tinggi. Tapi gua tak ada kepentingan maa..orang takda tengok gua. Tapi lu dengan character mischievous timbulkan banyak question la.Lu sama dengan JMM ada main sendiwara juga.Orang kuat lu orang kuat JMM juga.Keluar paper juga.Gua bukan kata lu sokong Rafizi Buntal, tapi lu sama-sama JMM sama juga cium mulut dengan Buntal tu.

  ReplyDelete

Blog Archive