Bebel Without a Clause

Bebel Without a Clause

Friday, October 18, 2019

The real bigger brother has come onto your life

Nampak nya kerajaan PH dari parti DAP kini telah menjadi big atau bigger brother yang menggunakan kepala Ronnie James Deo untuk menghadkan akses kepada blog yang mengancam keutuhan PH.
What good for the goose is also good for the gander.
Now that the table has turned on to BN, the screw is now tighter. What irks many is the current government is more Firaun than the times of PM4. Once a Pharaoh is always a Pharaoh. This time is MahaPharaoh.

https://www.thethirdforce.net/isu-ltte-ayob-khan-facebook-bertindak-memangsakan-saya-sebaik-ramasamy-guan-eng-dikritik/



Sunday, January 1, 2017

Satu kerja bodoh bila persatuan bolasepak diterajui oleh MB sendiri




Mungkin Azmin sudah sedar bahawa menerajui pasukan bolasepak adalah satu kerja yang kurang cerdik. Kerana anda di lantik untuk mengurus pentadbiran negeri bukan nak jadi Football Manager.
Bukan di Selangor  sahaja, diseluruh negarq juga,
About time to call a spade a spade.
Click di sini.
http://www.msn.com/en-my/news/national/tak-tahan-politik-fas-azmin-letak-jawatan-presiden/ar-BBxJ1Sd?li=AAaD62f&ocid=spartanntp

Saturday, December 31, 2016

Selamat Tahun Bahru kesemua pembaca. Tahun 2016 adalah tahun rihat. Namun selepas Tahun Bahru adalah tahun PRU14. Maka keris kini diasah untuk menegakkan kebenaran.

Bukit Antarabagsa yang kini sudah digondoli akan pokok Rhu oleh MPAJ akan bangkit kembali dengan lebih bersemanagt.

Happy New Year 2017.

Sunday, March 13, 2016

Tolong jangan rogol parti kami !

Terdengar laungan dan rintihan dari ramai pemuda parti yang professional dan juga yang bukan professional.

Menurut golongan pemuda ini, isu yang menjadi kemelut antara Tun Dr Mahathir dan Najib Tun Razak amat merungsingkan ahli-ahli yang telah lama berjuang.

Kebanyakannya mereka yang berpelajaran majoritinya adalah peneriima  biasiswa dan bantuan kerajaan bimbingan BN.

"Anda tidak malukah penerima bantuan kini mengigit tangan pemberi bantuan", bila di tanya.

Dijawab "Ginilah , bang. Memang kita akur parti ini yang mulanya berjuang sepenuhnya untuk Melayu dan Bumiputera yang lain, hak biasiswa, namun kita kena ingat juga negarawan dan pemimpin yang telah berjuang atas nama Melayu untuk hak Melayu walaupun mereka ini keluar dari parti kemudiannya akibat merajuk atau selisih faham. Ada yang juga dalam ambang pemecatan kerana ingin menegakkan kebenaran dan menolak yang mungkar."

"Kenapa dikatakan rogol?"

"Bang, parti kita berperlembagaan. Semalam saya perasan Dato Seri Noh Omar pun tersilap lidah menyatakan , TSMY itu di pecat dari jawatan walhal.. yang di nyatakan gantung. Gantung amende bang, Gantung tak bertali. Gantung sehingga pemilihan yang akan dating. Tanya lah semua lowyar, jangan lah tanya loyar dedak atau loyar mental tu. Gantung mesti ada tarikh yang tetap bukan tarikh tergantung. Itu pecat namanya dan kejam dan tidak adil. Itu pun tidak jamin TSMY boleh daftar untuk bertanding oleh kerana pendaftaran selalunya lagi awal dari tarikh pemilihan."

"Tapi gantungkan ada dalam perlembagaan?", tanya aku lagi.


"Ala, bang. Kan saya dah kata, itu hanya di sebut gantung tapi pecat sebenarnya. Kalau dia di gantung selama 50 tahun pun itu sah dari perlembagaan, walaupun sebenarnya pecat. Hanya Nazri sahaja yang bergeliga otaknya dan gunakan perkataan gantung untuk khilafkan ahli yang lain.

Lagipun, ada dua atau tiga seksyen, bang. Seorang ahli itu boleh dipecat ahli atau digantung.
Untuk pecat ahli perlu menjalankan siasatan oleh lembaga disiplin.
Ketua disiplin letak jawatan setelah TSMY di pecat kerana tidak tahan kot. Lagipun nasibnya baik, dia dapat kanser dan sedang jalankan rawatan setahun yang dulu. Kita loyar tahulah. Dapat info dari grapevine ler.." sambungnya lagi.

"Infact, bang. Saya ada dengar semasa TSMY di gugurkan dari kabinet ada gembar-gembur dia nak di pecat dari UMNO. Segelintir , kalau tidak semua,  ahli lembaga berbunyi akan letak jawatan sekiranya TSMY dihadapkan ke lembaga disiplin. Ketua lembaga disipin pum letak jawatan at the same time TSMY di pecat dari jawatannya. Coincidence, suratan atau kebetulan, rasa macam Kenny , Remy dan Martin pulak."

"Belah lah kau", kata saya sambal tersenyum.

"Pecat keahlian pun hasil dari siasatan Lembaga Disiplin. Kerana kita mahu telus. Bukan apa yang Datuk Noh cakap yang kononnya, Lembaga Displin sedang sibuk menyiasat kes Datuk Hamidah.".

"Pecat jawatan yang dipetandingkan seperti Presiden dan Timbalan Presiden, MKT dan lain-lain adalah melalui Persidangan Agung Khas yang dihadiri oleh beribu perwakilan, Kerana 'the intend' atau niat perlembagaan adalah untuk mengawal rasuah semasa pemilihan juga pemecatan".. tambahnya sambal mengirup  Capucino dan menghembus bergulung-gulung asap rokok.

"Sebab itu kita memperluaskan bilangan pengundi kepada 160 ribu ahli, kerana nak merasuahkan separuh dari itu memerlukan dana yang amat tinggi. Bayangkan ahli MKT cuma 20-30 orang sahaja. Cap Cap soay aje." Sambungnya lagi.

"Koay tiow ke bro?"

"Kaw tim lah." "Tak mesti di buat, namun institusi itu mesti nampak bersih dari segi apa-apa proses yang di selenggarai."

"Tapi kenapa pula perlu ada Deklarasi Rakyat, bukankah itu khianat namanya", tanya aku.

"Desperate situation call for desperate measure. Bila dah terdesak gitulah jadinya lebih-labih lagi kalau parti sedang di rogol , adakah perlu  kita ketika itu dapat memastikan orang yang nak beri sedikit pertolongan itu akan juga merogol kita selepas kita di selamatkan?" Tanyanya kembali kepada ku.

"Tetapi bukankah AG dapati tiada niat jenayah dari pihak Presiden? "

"Kita pun tidak dapat pasti samada wang itu diterima sebagai presiden parti atau perdana menteri Malaysia . Kita sambung lagi bro. aku nak order Rendang Loncat dulu."

Saya mengangguk dan tidak berkata-kata sepatah harampun. Namun, mulut aku kelior dengan Rendang Loncat.

Bersambung.....








Blog Archive