Bebel Without a Clause

Bebel Without a Clause

Tuesday, February 14, 2012

Apa akan jadi pada Feb 18? Macam Dejavu...tahun 69????

Pada Feb 18, akan ada satu debat antara Chua Soi Lek dan Lim Guan Eng.

Banyak isu akan timbul. Antaranya ada seperti digambarajah berikut.

Isu2 lain akan disentuhi oleh Guan Eng yang akan tidak sedap didengar oleh Kaum Bumiputera.Termasuk, Biasiswa bumiputera, NEP. dll.
Kalau anda sakit hati, apa2 pun pergilah ke KR1M, barang sana murah dan simpan lah berdozen2 kalau perlu.Banyak nak diperkatakan, tapi biarlah anda sendiri membacanya. Saya hanya boleh kata ia adalah satu artikel yang membuka mata bagi kita orang Melayu. Disebabkan jurang berbezaan antara upper middle class Chineses adalah terlalu jauh dengan lower class Malays/Bumiputera. Bermakna keadaan tidak stabil melainkan. kerajaan harus mengujudkan suasana stability dan sejurusnya program untuk mengurangkan jurang perbezaaan ekonomi antara majoriti Melayu dan Majoriti Cina.
Ini lah asas perjuangan Najib(*penderma Ipad2 yang paling banyak sekali dalam dunia, hehehe). Jurang ii terjadi bila peniaga bukan Melayu mengawal harga untuk barang asas dalam projek. Untung bagi value chain industri yang dipegang oleh Melayu adalah teramat sikit berbanding dengan bangsa Cina kerana wujudnya kartel untuk antara persatuan2 Cina sahaja.
Tulisan ini amat baik dan disarankan anda membacanya.


No comments:

Post a Comment

Blog Archive