Bebel Without a Clause

Bebel Without a Clause

Saturday, January 21, 2012

Degrees are required if you want to work in Kedai Mamak?

'Fifty-plus jobseekers often describe getting letters that say they are "too experienced" or that they are "too big for the job." That is nonsense.' -  Professor Richard Jackman

'The three times I did get an interview, I got the feeling that they wanted someone younger. It’s soul destroying.' - Leslie Friend, 57, a former administrative worker


Tidak mustahil satu hari nanti nak kerja kedai mamak atau di Kedai McD perlukan ijazah .
Keruncingan mencari kerja dan kos sara hidup yang tinggi akan membuat ramai yang terpaksa mencari kerja sambilan kerana ingin menampong cara hidup moden. Dulu sindrom "Keeping Up with Joneses" mengundang setiap surirumah mendesak suami beli kereta, mesin basuh, TV besar hanya kerana jiran sebelah sudahpun memilikinya.Teringat saya semasa berumur 3 tahun, Arwah bapa saya terpaksa membeli TV kerana saya selalu pergi ke rumah jiran dengan menaiki tangga secara merbahaya semata-mata ingin melihat ramcangan kartun.
Sekarang ini dengan kos sara hidup, dan lebih lagi, anak2 nak ke Universiti (untuk berdemo pulak tu) ,mahu  pakai kereta, maka tidak mustahil perkara dibawah ini tidak akan berlaku di Malaysia.

Di Singapura, jiran selatan kita, restoren junk food seperti McD dan KFC, kita akan dapati kebanyakkan pekerjanya  adalah terdiri dari orang-orang yang merupai warga emas, yang terpaksa bekerja untuk menyara hidup sehingga ke liang lahad kerana anak2 mereka tidak berkemampuan mencari kerja menampug hidup mereka sendiri. Ini lah keadaan sebenarnya walaupun Singapura kaya tetapi rakyat mereka ramai yang merempat. Ini disebabkan polisi PAP kerana terlampau ingin sangat nak mengambil 'the best brain in the world' maka anak beruk dari China, Taiwan, HK disusukan; asalkan pendatang ini bukan Melayu Islam. 
Pinoy ok -( IC ditulis pulak Melayu walaupun Kristian). What goes around comes around. Polisi ini dahulu dikenakan kepada Melayu di Singapura. Walaupun Melayu ini ada 'hak istimewa', itu hanyalah atas kerta sahaja. 
Pendatang-pendatang dari HK dan Taiwan di ambil untuk menjadi bos-bos kepada orang-orang Melayu di jabatan-jabatan awam.

Renung2kanlah apa yang akan berlaku sekiranya DAP pulak memerintah di Malaysia. Di Selangor dan DAP pun sudah ada bayangannya.

Baca juga:  Apa yang sedang berlaku di UK.

No comments:

Post a Comment

Blog Archive