Bebel Without a Clause

Bebel Without a Clause

Tuesday, June 3, 2014

Kekalahan Dyana punca Yummy tarik balik surat keluar Perkasa? Kecemerlangan atau hak pendidikan yang diutamakan?

Memang sudah jadi lumrah dunia apabila satu peluang emas dilontar ke seseorang, dia tidak akan menepis lontaran itu.

Siapa tak gembira bila anak dipilih Calun, lebih2 lagi sebagai Calun musuh. Memang buah cempedak menjadi nangka, Siapa sangka.

Kita tidak menolak prinsip kebebasan berparti. Namun apa yang menjadi ironi adalah lambang yang dibawa oleh Dyana calon DAP yang kalah .

Ada peribahasa Inggeris, "Do not bite the hand of the ones who feed you." mengajar kita bahawa kita jangan seperti kacang lupakan kulit.

Kita tidak menolak prinsipnya untuk bertanding diatas tiket DAP, tapi kita menolak suara2 anti Bumiputera yang telah lama mengecapi kemudahan yang direalisasi kan dari perlembagaan negara.

UITM ditubuhkan sebagai satu tindakan affirmative untuk menyempurnakan hak Bumiputera dirintangi oleh faktor ekonomi mendapat pendidikan baik agar mereka ini dapat menyaingi kaum lain dan bukan atas dasar kecemerlangan dan kegemilangan.

Kita ada dengar kegemilangan di dunia oleh kaum bukan Bumiputera yang cemerlang perlajaran , lebih2 lagi dari mereka ber 10A1 yang dapat biasiswa JPA?

Yang kita dengar ramai yang mendapat biasiswa hilang di dunia Eropah, dan tiada seorang pun kembali membawa impak kepada system ekonomi dan perlajaran Negara. Ramai yang mahu pulang berkhidmat di Negara ini pula meminta2 gaji yang tinggi. Istilah seperti FITWBM tseperti istilah untuk kaum British Expat FILTH - Fail in London Try Hongkong. Fail in the West Balik Malaysia.

Ramai yang pulang seperti Datuk Michelle Yeoh dan Tan Sri Jimmy Choo bukan pula dari mereka yang cemerlang dalam perlajaran. Jimmy Choo pula ketika itu tidak lah berperlajaran sampai ke Univerisiti,

Ada pula cerita bekas pelajar UITM lebih producktif berbanding dengan pelajar dari UNITAR. Ada yang dapat ngam2 aje masuk UITM namun kini berijazah PHD. Apa yang boleh kita pelajari?

Belajar mendapat keselurahan A1 dalam SPM tidak menentukan kecemerlangan di kemudian hari.
Pelajar2 Bumi yang layak masuk ke universitu sekirannya diberi peluang untuk menjdi seorang doctor PHD.

Kecemrlangan lebih bergantung kepada factor penjagaan ibu bapa dan bukan kerajaan semata2.

Atas sebab2 ini kawan baik Ibrahim Ali , Yammy Samat, akan menarik surat atau istihar perletakan jawatannya dari Perkasa.

Tidak hairanlah kalau surat ini di tarik balik kerana pencalunan anak beliau mendapat restu dari Perkasa yang sekarang sedang mendaftar pertubuhan itu sebagai sebuah parti politik.

Persoalannya adakah UMNO atau DAP akan menjadi rakan politik mereka dimasa akan datang? Kalau makan malam pun boleh, ini tidaklah mustahil.https://my.news.yahoo.com/foto-dyana-dan-ibrahim-ali-pula-tersebar-035203592.html

Notabene:

Ada dengar semasa pertandingan di Teluk Intan pucuk pimpinan PERKASA bersuara mengutuk Dyana bila beliau membantah kewujudan ITM untuk bumiputera?  Tolong kongsi...........
Pasal sessi makan malam bertutup ada lah kita dengar.  


 

No comments:

Post a Comment

Blog Archive