Bebel Without a Clause

Bebel Without a Clause

Tuesday, July 24, 2012

Kes Air Rawat Selangor sama macam kes Lynas. Kurang Mahir analisa Fakta.

Much ado about nothing.
Nampaknya,isu air Selangor ini makin kelamaan menjadi isu sama macam Lynas jugak. kurang fakta hanya laungan retorik dari pihak pembangkang.
Langat 2 sudah lama dalam perancangan memastikan Selangor tidak akan mengalami masalah air rawat di masa akan datang.
Sepatutnya Kalau pihak kerajaan negeri Selangor ingin menjaga hak rakyat sepatutnya isu nak ambil,alih Syabas dilakukan pada 4 tahun yang lepas. Bukan bila sudah hendak ada pilihanraya.
Langat 2 memang akan tetap berlaku kerana populasi penduduk,akan sentiasa bertambah. Tahap air rawat digunakan untuk menjadi kayu ukur bila keadaan air akan menjadi kritikal di masa hadapan dan tadahan air rawat perlu di siapkan. ia Bukan pengukur untuk bila nak selesaikan masalah NRW atau air tidak mendatangkan pendapatan ( Non Reenue Water).
NRW memang satu sumber mengapa air rawat tidak mencukupi. Tetapi menurut penyelidikan dunia menyelesaikan masalah ini amat rumit dan memerlukan kos yang lebih tinggi over benefits ( relative benefits/ costs). Maka pembinaan Langat 2 adalah mesti dilakukan . Walaupun ia memakan belanja yang tinggi. Kerana dia sudah jadi kerja yang urusetia kerana Kerajaan negeri Selangor telah melengahkan proposal untuk mengambil alih Syabas terlampau lama sekiranya kerajaan negeri sudah dapat pastikan jalan penyelesaian.soalannya kenapa sekarang mau nak ambil alih.
Rakyat sudah tentu boleh menilai dan sudah nampak bagaimana kerajaan pakatan pembangkang akan mencari helah dana alasan untuk mempolitikkan apa sahaja untuk menyalahkan kepada orang lain.
Kalau tidak mahir mengurus janganlah salahkan orang lain, letak jawatan lagi dapat pahala dari cuba menegakkan benang basah,

2 comments:

  1. Bodoh sangat ke engineers kat Syabas tu sampai tak boleh nak settle hal air ni?? Pasal air ni sejak zaman Firaun lagi orang dah boleh handle..Zaman batu lagi orang da minum air.Tapi bila air dah masuk dalam kepala, air setan dah penuh perut, satu haprak pun tak boleh buat. Ini semua pasal melibatkan orang mabuk..mabuk kuasa.Rakyat jadi mangsa.Kalau Kalid tergagap-gagap nak setel hal ini, apa pulak specialnya TPM Yudin tu??Kan nanti terkial-kial tak dapat deliver kena sabotag peringkat negeri..masuk bakul terjun sungai sendiri jawabnya. Diorang semua bukan ambil pot hal rakyat, bukan nak bantu rakyat tapi memperbodohkan rakyat semua. Biar rakyat tak basuh berak, tak ambik wuduk, asalkan PKR kental..WTF. Siamang ko baik dengan Rafizi tu suruh dia expose ler pasal air ni.. versi tonggang tebalik dia pun takpa, sebab SiBebal ni pun bukan cerdik pun. Kalu takda fakta meh gua supply, tapi not at Craven, low class ler. Jom mai Kayu.

    ReplyDelete
  2. Aku dah pergi kayu beb. sampai pukul 339 pagi

    ReplyDelete

Blog Archive